KOVID 19 PROCUREO IZ LABORATORIJE?! Nova šokantna otkrića: Svi pogledi opet usmereni na Vuhan, da li je u pitanju ORUŽJE?!

Autor:

Svet

27.02.2023

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova saznanja Ministarstva energetike SAD odstupaju od prethodnih studija o tome kako se virus pojavio.

KOVID 19 PROCUREO IZ LABORATORIJE?! Nova šokantna otkrića: Svi pogledi opet usmereni na Vuhan, da li je u pitanju ORUŽJE?!

Foto: Tanjug/AP

Virus koji je izazvao pandemiju kovida-19 najverovatnije je procureo iz laboratorije, ali ne u okviru programa razvoja oružja, piše u ažuriranoj i poverljivoj studiji američkog Ministarstva energetike iz 2021. dostavljenoj Beloj kući i visokim američkim zakonodavcima, objavio je ''Vol strit džurnal''.

Nova saznanja Ministarstva, koja odstupaju od prethodnih studija o tome kako se virus pojavio, uneta su tokom ažuriranja u dokument iz kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns.

Prethodno je američki Federalni istražni biro (FBI) sa „umerenom pouzdanošću“ objavio da se virus proširio nakon što je iscureo iz kineske laboratorije. Iako prvobitni izveštaj za 2021. nije doneo zaključak, on je ponudio konsenzus oko stava da kovid 19 nije deo kineskog programa biološkog oružja. Zaključak Ministarstva energetike, koje nadgleda mrežu od 17 američkih laboratorija, uključujući oblasti napredne biologije, smatra se značajnim uprkos činjenici da je, kako se navodi u izveštaju, iznet sa „niskom pouzdanošću“, prenosi Gardijan.

Suprotstavljene hipoteze o poreklu kovida usredsređene su ili na neidentifikovanu životinju koja prenosi virus na ljude ili na slučajno curenje virusa iz kineske istraživačke laboratorije u Vuhanu. Ažurirani nalazi Ministarstva energetike su u suprotnosti sa izveštajima četiri američke obaveštajne agencije koje su zaključile da je epidemija počela kao rezultat prirodnog prenosa sa zaražene životinje.

Dve agencije ostale su neodlučne. Američki zvaničnici su odbili da prošire nove obaveštajne podatke ili analize koje su navele Ministarstvo energetike da promeni stav. Primećeno je i da su to ministarstvo i FBI došli do istog zaključka iz različitih razloga.

Kovid-19, samo jedan u nizu zaraznih korona virusa koji su se širili i među ljudima, od početka 2020. je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prouzrokovao blizu sedam miliona smrtnih slučajeva širom sveta i poremetilo trgovinu i putovanja.

Kina je negirala da je kovid-19 mogao da procuri iz njenih laboratorija, među kojima su Institut za virusologiju Vuhan, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Institut za biološke proizvode Vuhana.

Prema prvobitnom izveštaju obaveštajnih službi SAD za 2021, kovid-19 je prvi put cirkulisao u Vuhanu u Kini najkasnije u novembru 2019, kada su tri istraživača sa Instituta za virusologiju u tom gradu, navodno uključena u istraživanje korona virusa, bila toliko bolesna da su potražili bolničku negu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading