NISI FACA AKO NE POŠTUJEŠ PRAVILA! Edukativna tribina za mlade o bezbednosti saobraćaja

Autor:

Vesti

10.02.2023

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podaci govore da je u proteklih 30 godina na putevima Srbije smrtno stradalo oko 40.000 ljudi, a samo u prošloj godini (2022) život su izgubile 553 osobe, od toga čak 127 mladih.

NISI FACA AKO NE POŠTUJEŠ PRAVILA! Edukativna tribina za mlade o bezbednosti saobraćaja

Foto: Dragan Milovanović

Više od stotinu studenata prisustvovalo je edukativnoj tribini na temu bezbednosti mladih u saobraćaju, koju je u studentskom domu „4. april“ u Beogradu organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Studentskim Centrom Beograd, organizacijom SKONUS i Studentskim parlamentom Univerziteta u Beogradu.

Tribina je imala za cilj da skrene pažnju na rizična ponašanja mladih u saobraćaju, da istakne najčešće greške, kao i posledice tih grešaka po bezbednost, zdravlje i život, kako mladih, tako i ostalih učesnika u saobraćaju, ali i da pošalje najvažnije poruke mladima kroz interaktivno predavanje i životnu priču žrtve saobraćajne nezgode. 

Podaci govore da je u proteklih 30 godina na putevima Srbije smrtno stradalo oko 40.000 ljudi, a samo u prošloj godini (2022) život su izgubile 553 osobe, od toga čak 127 mladih.

- Neiskustvo za volanom u kombinaciji sa željom za dokazivanjem dovodi do povećanog rizika i većeg stradanja mladih u saobraćajnim nezgodama. Od akademskih građana se očekuje da usvoje poruke ove tribine i budu primer bezbednog ponašanja u saobraćaju - istakao je na otvaranju tribine direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Faktori kao što su prekoračenje brzine, vožnja u alkoholisanom stanju i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje u najvećoj meri utiču na nastanak saobraćajne nezgode. Sa druge strane, nevezivanje pojasa na mestu vozača, suvozača ili putnika u vozilima utiče na težinu posledica saobraćajnih nezgoda. U interaktivnoj prezentaciji koju je održao predstavnik Agencije, Miloš Milekić, posebna pažnja je posvećena svakom od ovih faktora sa jasnim porukama za bezbedno ponašanje.

O tome kako mladi uobičajeno razmišljaju i kakve greške prave u saobraćaju, kao i koliko mogu biti strašne posledice nebezbednog ponašanja, govorio je iz ličnog iskustva Slaviša Savić iz Udruženja paraplegičara mačvanskog okruga Šabac. Slavišina priča o greškama koje je napravio i zauvek ostao u invalidskim kolicima, nikoga ne ostavlja ravnodušnim i šalje snažnu poruku mladim osobama: „Nisi faca ako ne poštuješ pravila“.

Alkohol utiče na percepciju i rasuđivanje u vožnji, a neobičan rekvizit „pijane naočare“ na zabavan način i u treznom stanju simulira dejstvo alkohola i psihoaktivnih supstanci na percepciju, koordinaciju i reakcije, pa je tako  interesovanje za ovu radionicu bilo veliko. 

Agencija kontinuirano sprovodi promotivno preventivne aktivnosti u cilju veće bezbednosti saobraćaja i očuvanja zdravlja i života svih učesnika. Od mladih očekujemo da se još više uključe i da daju svoj doprinos kao promoteri bezbednog ponašanja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading