EVO KOJI SU PREKRŠAJI ZBOG KOJIH ĆE VAM BITI ODUZETO VOZILO: Rigoroznije kazne za vozače ukoliko se usvoje izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju

Autor: Telegraf

Vesti

05.02.2023

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako objašnjava direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, Nacrtom se, kada je reč o oduzimanju vozila, menja član 295 Zakona.

EVO KOJI SU PREKRŠAJI ZBOG KOJIH ĆE VAM BITI ODUZETO VOZILO: Rigoroznije kazne za vozače ukoliko se usvoje izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Dugo najavljivane izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju uskoro bi mogle da se nađu pred poslanicima a ukoliko ih oni usvoje, vozačima sudeći po tekstu tog dokumenta prete rigorozne kazne za određene prekršaje.

Prema pomenutom Nacrtu izmena Zakona, najrigoroznija kazna za vozače biće oduzimanje vozila, za sada privremeno, i to za više od 18 prekršaja. Pored ovih izmena, pružni prelazi će morati da budu obeleženi svetlosnom signalizacijom, uređuje se vožnja trotineta, registracija oldajmera...

Kako objašnjava direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, Nacrtom se, kada je reč o oduzimanju vozila, menja član 295 Zakona.

Foto: RTS/printscreen

Damir Okanović

U starom se navodi da "policijski službenik može u kontroli saobraćaja, odnosno u vršenju nadzora, radi dokumentovanja i dokazivanja prekršaja i drugih delikta, privremeno, a najduže 24 sata, od učinioca prekršaja, odnosno drugog delikta, oduzeti ispravu podobnu za dokazivanje protivpravnog ponašanja. Oduzetu ispravu iz stava 1. ovog člana teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana, bez odlaganja dostavlja pravnom, odnosno fizičkom licu od koga je oduzeta isprava po propisima koji važe za lično dostavljanje."

Izmenjeni član 295 umesto isprave, propisuje oduzimanje predmeta, odnosno vozila, od vozača koji je u poslednje dve godine osuđivan za teže prekršaje.

- Policijski službenik će u kontroli saobraćaja, odnosno u vršenju nadzora, od učinioca težeg prekršaja iz oblasti bezbednosti javnog saobraćaja na putevima, koji je u poslednje dve godine pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz ove oblasti, privremeno oduzeti predmet koji je bio upotrebljen za izvršenje tog prekršaja - navodi se u Nacrtu izmena Zakona.

Republika

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

 

Prema tom dokumentu, policijski službenik može u kontroli saobraćaja, odnosno u vršenju nadzora, privremeno, od učinioca prekršaja oduzeti predmet podoban za dokazivanje protivpravnog ponašanja. Troškove nastale u vezi sa čuvanjem privremeno oduzetog predmeta snosi lice od koga je predmet oduzet.

Po tekstu Nacrta, privremeno oduzimanje predmeta može trajati do okončanja postupka pred nadležnim sudom, a oduzeti predmet iz stava 2. ovog člana teritorijalno nadležna organizaciona jedinica ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, nakon isteka roka od 24 časa, "bez odlaganja dostavlja pravnom, odnosno fizičkom licu od koga je predmet oduzet, osim ako zakonom nije drugačije određeno."

Okanović kaže da postoji više od 18 prekršaja zbog kojih bi vozila mogla da se oduzimaju a u najčešće spadaju:

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila

2. Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja

3. Prekoračenje brzine za više od 80 km/č van naselja

4. Prekoračenje brzine za više od 70 km/č u naselju

5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/č u zoni škole ili zoni "30"

6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/č u zoni usporenog saobraćaja

7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača

8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)

9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta

Foto: pixabay.com

 

10. Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije

11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije

12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom

13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena

14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja

15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu

16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu

17. Preticanje kolone pod pratnjom

18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Izmene zakona donose svetlosnu signalizaciju na prugama

Zarad bezbednosti na prugama menja se i član 149. On sada propisuje da svetlosni saobraćajni znakovi kojima se najavljuje približavanje voza prelazu puta preko železničke pruge u istom nivou daju se naizmeničnim paljenjem dva crvena trepćuća svetla u obliku kruga. Izmenjeni član 149, propisuje umesto dva crvena, crveno i žuto svetlo.

- Za regulisanje saobraćaja na prelazu puta preko železničke pruge u istom nivou upotrebljavaju se semafori sa svetlima crvene i žute boje. Svetla moraju biti postavljena po vertikalnoj osi, jedno ispod drugog, i to: crveno svetlo gore, a žuto svetlo dole, odnosno po horizontalnoj osi, jedno pored drugog: crveno svetlo levo, a žuto svetlo desno - navodi se u tekstu Nacrta.

Objašnjava se da crveno svetlo znači zabranjen prolaz a žuto svetlo – zabranjen prolaz, osim u slučaju kada se vozilo ne može bezbedno zaustaviti ispred navedenog znaka, a trepćuće žuto svetlo - obaveza za sve učesnike u saobraćaju da se kreću uz povećanu opreznost zbog eventualnog nailaska voza jer semafor kojim se najavljuje približavanje voza nije ispravan ili se ne koristi.

Na semafor se može dodati uređaj za davanje zvučnih znakova kojim se učesnici u saobraćaju obaveštavaju o tome da je dat svetlosni saobraćajni znak kojim se najavljuje približavanje voza, odnosno spuštanje uređaja za zatvaranje saobraćaja na prelazu puta preko železničke pruge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (5)

Loading
Crni

05.02.2023 22:46

Vidi se da nisu čitali zakone RS. Naime za vecinu navedenih prekršaja je predviđena i krivična odgovornost a u krivičnom Zakonu i postoji opcija oduzimanja predmeta kojim je vrseno krivicno delo, da li je primenjivano drugo je pitanje. Da da ne zaboravim u Krivici se mora dokazati namera ovako nije potrebno. Ovde postoji ekstreman problem, bez želje da branim bilo koga, omogućava se najnižem organu tj miliciji da oduzme privremeno predmet bez Sudskog resenja za prekrsaj koji je mozda ali samo mozda načinio krivično delo. Sustinski svakom pešaku koji prelazi ulicu se po istom osnovu mora oduzeti mobilni i pešački prelaz ako je gledao tel dok je prelazio isti jer je svojim postupkom sebe i druge ugrozio.

Aleksandar

06.02.2023 14:32

Generalni direktor banke Euro Exim Bank Ltd. naveo je ekonomiste na razmisljanje rekavsi sledece: "Biciklista. je katastrofa za ekonomiu jedne zemlje: On ne kupuje automobil, niti pozajmljuje novac da bi ga kupio. On ne placa osiguranje za auto, ne kupuje gorivo, ne placa tehnicki pregled, niti mu je potrebno servisiranje. Ne placa parking. Nisu mu potrebni autoputevi sa vise traka. Ne postaje gojazan. Zdravi ljudi nisu potrebni, niti korisni ekonomiji. Ne kupuju lekove, ne idu u bolnicu, niti kod doktora. Ne doprinose nista BDP-u drzave. Naprotiv, svaki McDonald's restoran kreira najmanje 30 radnih mesta, tacnije 10 kardiologa, 10 zubara, 10 nutricionista, naravno, uz ljude koji su zaposleni u samom restoranu. P.S. Pesacenje je jos gore. Pesaci cak ne kupuju ni bicikl!"

Misko

09.02.2023 21:01

Ja mislim da ovog damira okanovica sto pre proteramo iz srbije,jer se popeo na kurac svakom vozacu

Vlada

14.02.2023 07:29

@Misko - Bravo!!!!!!!!!!