ZLATNA GROZNICA TRESE SRBIJU! Novo nalazište plemenitog metala: Pod zemljom leži 35 milijardi evra!

Autor:

Vesti

25.01.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jeku svetske ekonomske krize, Srbija ima razloga da se raduje. Naime, malo-malo, pa se otkrije novo nalazište zlata, pa je posle Žagubice, sredinom decembra, sada pronađeno još jedno bogato ležište.

ZLATNA GROZNICA TRESE SRBIJU! Novo nalazište plemenitog metala: Pod zemljom leži 35 milijardi evra!

Foto: shutterstock, pixaby

Lokaciju, zasad, znaju samo dva čoveka. 

Predsednik Aleksandar Vučić obelodanio je na konferenciji za medije da se na novootkrivenom lokalitetu nalazi mnogo veća količina zlata nego na nalazištu Čoka rakita kod Žagubice.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Aleksandar Vučić:: Na novoj lokaciji više zlata nego u Žagubici

 

- To je jedno od prvih sto najvećih nalazišta zlata u celom svetu, a možda i boljih nego u celom svetu - rekao je predsednik.

OVO JE TEK POČETAK

Dodao je da ne može da precizira gde se to mesto nalazi jer bi se svi tamo sjatili.

- Tačnu lokaciju znam samo ja i još jedna osoba jer, kad se sazna, sledi skok cena od 10 do 50 puta - poručio je on i izrazio žaljenje što je Srbija propustila priliku da iskoristi nalazišta litijuma.

I zaista, nedugo pošto je objavljeno da je u blizini Žagubice pronađena nova zlatna žica, zemljište u tom kraju je poskupelo deset puta, porasle su i cene nekretnina, ali i zakupa jer je najavljen posao za 250 ljudi. A ovo je, sudeći prema rečima stručnjaka, tek početak zlatne groznice.

Gde se sve rudari zlato u Srbiji

Majdanpek Čoka marin
RTB Bor
Čukaru peki
Rudnik Lece

RUDNO BOGATSTVO

Prema rečima Predraga Mijatovića, zamenika direktora Geološkog zavoda, Srbija se kotira među prvih 100 u svetu po rezervama zlata i ono bi sigurno još čitav jedan vek moglo da se eksploatiše.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Predrag Mijatović: Imamo 500 tona zlata po gruboj proceni

 

- S obzirom na veličinu teritorije, Srbija raspolaže ozbiljnim rezervama ovog plemenitog metala i ima veoma dobru perspektivu. Prema poslednjim procenama "Geozavoda" koje su urađene 2000, ima 250 tona na postojećim nalazištima i 150 tona na potencijalnim, ali posle najnovijih otkrića, kao što je Čukaru peki, može se reći da ima rezerve oko 500 tona prema gruboj proceni - kaže Mijatović.

Kada se uzme u obzir cena zlata na svetskim berzama, pomenuta količina zlata vredi gotovo 35 milijardi evra. Najviše ga dobijamo iz istočne Srbije, iz rudnika bakra, ali zlata ima i u rudnicima olova i cinka, ali mi nemamo prerađivačke kapacitete za ove rude.

- Zlata ima i u rudniku Lece kod Medveđe, ali od zatvaranja Trepče mi nemamo kapacitete za preradu, već se ruda šalje u inostranstvo, Poljsku i Bugarsku. Ipak, ovim tempom eksploatacije ruda, biće potrebno više vekova da se ono preradi - dodaje naš sagovornik.

 

Države koje najviše rudare zlato

Južna Afrika
SAD
Australija
Kanada
Kina
Brazil
Nova Gvineja
Rusija
Kolumbija
Poljska
Čile
Uzbekistan
Gana
Peru
Filipini

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gerillan

25.01.2023 16:27

Nisi trebao da govoriš, tek će sada Jenki da navale