NOVI DOKAZI DVOSTRUKIH STANDARDA BERLINA: Nemci nas sprečili da kopamo litijum, a svoje selo ISELILI ZBOG RUDE!

Autor:

Vesti

17.01.2023

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka policija silom oterala ekološke aktiviste iz sela Licerat, koje će biti sravnjeno zbog rudnika lignita.

NOVI DOKAZI DVOSTRUKIH STANDARDA BERLINA: Nemci nas sprečili da kopamo litijum, a svoje selo ISELILI ZBOG RUDE!

Foto: Tanjug/AP

Nemačka policija silom je uklonila ekološke aktiviste iz sela Licerat, koje će biti sravnjeno sa zemljom da bi se omogućilo energetskoj kompaniji da na tom prostoru širi rudnik i kopa lignit.

U akciji koja je počela u sredu policajci se nisu ustručavali da koriste vodene topove i pendreke. Povređeno je oko 20 demonstranata, koji su prebačeni u bolnicu, kao i 70 policajaca.

Podsetimo, taj isti Berlin je Srbiji držao lekcije o štetnosti iskopavanja litijuma. Srbiju su tako, u međuvremenu, "izradili" lažni ekolozi - raznovrsne nevladine organizacije, aktivisti, opozicionari, zahvaljujući baš potpori i iz Nemačke.

Bavili su se nama iako ni svoje dvorište uredili nisu, što je, kako ukazuju sagovornici Republike, još jedan u nizu primera licemerja i dvostrukih strandarda.

- Ne samo što nam drže lekcije protiv kopanja litijuma nego i ukazuju na "preteranu upotrebu sile" ako samo vide policajca na nekom rušilačkom skupu. Ono što mi treba da uradimo jeste da se ugledamo na Nemačku i kad su rudnici u pitanju i kad je reč o ophođenju prema nasilnicima koji organizuju ulične nerede - kaže za Republiku marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

Na "dobrovoljnoj" bazi

Sada vidimo, ukazuje Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost, kome je bilo u interesu da organizuje fantomska ili prava (svejedno) udruženja iz takozvanog civilnog sektora u Srbiji da bi se unosila zabuna, neopravdani strah ili opšta pometnja kod dela javnosti u našoj zemlji.

- Cilj je bio da Srbija ne iskoristi rudno blago 21. veka, a to je litijum, te se na taj način "dobrovoljno" odrekne nekoliko milijardi evra prihoda u svom budžetu u narednih nekoliko godina. Ovde nikad nije u pitanju bila nekakva zabrinutost zbog, zapravo, nepostojeće ekološke štete, već želja svetskih i regionalnih političko-ekonomskih takmaca u ovom "kriznom svetu" da Srbiju uspore u njenom privrednom razvoju - kaže Karanović za Republiku.

Isto misli i Nebojša Bakarec, poslanik i član Predsedništva SNS.

- Ono što Nemci sebi dozvoljavaju nama bi da brane preko svojih ekspozitura - raznoraznih NVO, pojedinih opozicionara, navodnih aktivista... Ne samo što bi nama da sabotiraju kopanje ruda već bi da zabrane da naša policija radi upola što čini njihova - kaže Bakarec.

Vuletić: Sila i zakon

Vladimir Vuletić, sociolog i profesor Filozofskog fakulteta, priča za Srpski telegraf da će se ekološke NVO protiviti, kao što to rade i u Nemačkoj, širenju rudnika, a država mora da obezbedi poštovanje zakona i da efikasno objasni građanima zbog čega koristi silu u cilju njegovog sprovođenja:

- Bitno je, pritom, da se korišćenje sile sprovodi u skladu sa zakonom i da nema prekoračenja ovlašćenja. Naravno, uvek je važno da država istakne koji su sve interesi ugroženi radi zaštite interesa za koje se zalažu NVO. Ako izgubi bitku u ubeđivanju javnosti kasnije je teško da reši problem silom.

Vodenim topovima na maske

Nije prvi put da u Nemačkoj policija primenjuje silu. Intervenisali su vodenim topovima i pendrecima i 2020, kad su građani protestovali protiv restriktivnih mera, uvedenih u cilju suzbijanja korone.

U isto vreme držali su predavanja našoj državi da policija ne sme da krši ljudska prava opozicionara, među kojima je bio i lider Dveri Boško Obradović, mada su nasilno upali u Skupštinu. Nije teško pretpostaviti šta bi nemačka policija učinila da je neko pokušao da upadne u Bundestag...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading