PORED MORBILA, SRBIJI PRETI SCENARIO 2 OPASNE ZARAZNE BOLESTI! Ova grupa je najugroženija

Autor:

Vesti

17.01.2023

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno!

PORED MORBILA, SRBIJI PRETI SCENARIO 2 OPASNE ZARAZNE BOLESTI! Ova grupa je najugroženija

Foto: www.profimedia.rs

Srpsko lekarsko društvo upozorava da je zbog drastičnog pada primene MMR vakcine poslednjih godina Srbija nalazi na pragu epidemije morbila, mupsa i rubeole.

- Reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite. Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i bakterijskih superinfekcija - navodi se u saopštenju.

Ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih sedam pet godina. Virus mumpsa (parotitisa) takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dečaka u pubertetu i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

Oni navode i da je "uzrok odustajanja od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamernih informacija kojima su izloženi roditelji, prenosi Telegraf.

- Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi srazmerno težini nedela i adekvatnu odgovornost. U skladu s tim, želimo da istaknemo da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanosti sa autizmom. Ove činjenice su egzaktno i nesporno naučno dokazane. Otuda molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading