U SRBIJU STIGAO NAJZARAZNIJI SOJ KORONAVIRUSA? Dr Đerlek: Čekamo potvrdu, praznici uticali na pogoršanje epidemiološke situacije!

Autor:

Vesti

11.01.2023

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek smatra da se pojavio novi soj korona virusa u Srbiji.

U SRBIJU STIGAO NAJZARAZNIJI SOJ KORONAVIRUSA? Dr Đerlek: Čekamo potvrdu, praznici uticali na pogoršanje epidemiološke situacije!

Foto: youtube.com/SANA PRESS

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek gostujući u Dnevniku RTS-a kaže da još nema potvrde, ali misli da se pojavio novi soj koronavirusa i u Srbiji s obzirom na povećan broj zaraženih i da se očekuje njegova detekcija. Poručuje da ne treba dizati paniku i da ga hrabri blaža klinička slika novog soja virusa.

Mirsad Đerlek je u Dnevniku RTS-a rekao da smatra da se novi soj korona virusa pojavio i u našoj zemlji, ali da se očekuje njegova detekcija, odnosno registracija.

- Moje je lično mišljenje da se on pojavio, ali da očekujemo detekciju ili registraciju. Mislim da je pitanje dana, s obzirom da je već do Rumunije došao i da imamo prve slučajeve u Rumuniji. Sve ove situacije, praznici, migracije naših ljudi iz Evrope, koji su došli da proslave novogodišnje, božićne praznike su uticale na pogoršanje epidemijske situacije - istakao je Đerlek.

Ukazuje da je u decembru bilo oko 500 zaraženih u danu, a da je sada taj broj veći od hiljadu dnevno. Međutim, naglašava da ne treba dizati paniku.

- Ovo jeste jedan od najzaraznijih sojeva, tako naučnici kažu, koji su mnogo iskusniji i imaju više znanja od mene u tom smislu. Još nemamo potvrdu, ali verovatno postoji, s obzirom na broj novozaraženih - ocenjuje državni sekretar.

Dodaje i da ga hrabri blaža klinička slika novog soja, ali i zabrinjava to što i dalje, kako je rekao, nismo najodgovorniji prema starijim pacijentima s više komorbiditeta, piše Mondo.

NEMA POTREBE ZA DIZANJEM PANIKE

Objašnjava da je osnovni problem nestašice antibiotika bila smanjena proizvodnja penicilinskog sirupa sinacilina, ali da je brzom reakcijom Republičkog fonda s proizvođačima i dobavljačima obezbeđen drugi sirup sinacilinskog porekla.

- Verovatno to nije stiglo do svih apoteka, ali je u poslednjoj nedelji decembra isporučeno 15.000 novih pakovanja panklava, penicilinskog takođe sirupa. Do kraja nedelje će doći 70.000 amoksiklava. I nastaviće se u toku januara proizvodnja sinacilina, tako da ćemo vrlo brzo rešiti taj problem i nema potrebe za dizanjem panike i pravljenjem zaliha - zaključuje državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Dodaje da je tržište lekova u Srbiji i pored teške ekonomske situacije u svetu, stabilno i da ga RFZO kontinuirano snabdeva, piše Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading