PASJANE KOD GNJILANA JEDINO SEOSKO PORODILIŠTE U EVROPI! Broj rođenih beba daje nadu za Srbe na KiM! REKORDERI!

Autor:

Vesti

08.01.2023

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od prvog plača 2015. godine, porodilište u tom selu nadomak Gnjilana, broji gotovo 1.000 rođene dece.

PASJANE KOD GNJILANA JEDINO SEOSKO PORODILIŠTE U EVROPI! Broj rođenih beba daje nadu za Srbe na KiM! REKORDERI!

Foto: RINA

Bebe u porodilištu

Rekorder po broju rođenih beba i jedino seosko porodilište u Evropi je Pasjane, selo pored Gnjilana, koje je Novu godinu dočekalo sa gotovo 150 rođenih beba tokom 2022. godine.

Broj koji daje nadu Srbima u Kosovskom Pomoravlju, gde ih je nekada živelo 100.000. Danas ih je višestruko manje, sa više problema - najveći su bezbednost i nezaposlenost.

Pasjane se u rekordere upisalo pre dve godine, kada je u jednom danu rođeno osam beba. Od prvog plača 2015. godine, porodilište u tom selu nadomak Gnjilana, broji gotovo 1.000 dece.

Mi imamo dovoljan broj porođaja i pregleda, s obzirom na to koliki je broj stanovnika ovde. Ranije su nam se pacijenktkinje porađale u Vranju, Gračanici, Mitrovici, za Niš su išle, sad već imamo jedan tim koji je dobar i produktivann - kaže specijalista ginekologije i akušerstva Mirjana Kuzmanović.

Tim Zdravstvenog centra Gnjilane čini 340 zaposlenih. Njihovi pacijenti ne moraju na preglede u centralnu Srbiju, jer se bolnica u Pasjanu ne razlikuje od gradskih. Ima najmodernije aparate i laboratoriju.

- Mi imamo 35 ambulanti širom Pomoravlja koje dobro funkcionišu. U svakoj ambulanti imamo lekara i medicinsko osoblje. Nema liste čekanja. Naši pacijenti ako danas zakažu sutra se sigurno pregledaju. Mogu reći da je Zdravstveni centar jedan od osnovnih stubova opstanka našeg naroda u Pomoravlju -  ističe direktor Zdravstvenog centra Gnjilane Zoran Perić.

Opstaju izolovani, okruženi Albancima. Lakše je onima koje je geografija udružila - oko tri hiljade Srba živi u susednim selima - Pasjane, Donja Budriga i Parteš.

Jedna ulica u Partešu nosi ime našeg nobelovca, Ive Andrića. Ipak, da bi opisali svoj karakter, žitelji Kosovskog Pomoravlja ne koriste književni jezik. Kako su nam rekli, ovde važi pravilo - da muž nije onaj koji tepa, već onaj koji trpi tepanje.

Republika

Foto: shutterstock

Bebe, Ilustracija

 

"Kosovsko Pomoravlje" pomaže najugroženijima 

Zato što trpe, uspeli su da sačuvaju ognjišta, objašnjava Nikola Vasić, osnivač internet prodavnice "Kupuj sa Kosmeta", prve u tom kraju koja se bavi razvojem malih porodičnih biznisa.

Vodi i humanitarnu organizaciju "Kosovsko Pomoravlje", koja pomaže najugroženijima. U najtežem periodu pandemije, podelili su pet tona hrane.

Njima je najvažnije da smo ovde, da im u svakom trenutku uskočimo u pomoć. Naša organizacija je mlada i ne možemo da zadržimo omladinu. Država ima program podrške, ali mora da se preispita i da bude efikasniji", smatra Vasić.

Iz Jagodine, preko Beograda do Parteša

Odluku da se doseli u Parteš ne preispituje Nikolina supruga Marija. Iz rodne Jagodine otišla je u Beograd na školovanje, a sa diplomom FPN-a u južnu pokrajinu. Još se, kaže, navikava na život u nekoliko ulica.

- Uvek je prisutan taj osećaj da smo ipak malo izolovani, okruženi sasvim drugačijim okolnostima. Sa time se budite, to ne može da se opiše, ali se itekako oseća - Marija Vasić.

Prva lekcija koju je naučila na KiM je da ništa ne planira.

- Moji životni prioriteti su se promenili kada sam prvi put došla na Kosovo i Metohiju. I prosto je mene privukao neki malo suroviji život u sirovijem obliku iz koga je jako teško stvoriti nešto trajno i autentično, ali je to mnogo važno i za narod i za pojedinca - kaže Vasićeva.

Najveća želja joj je, kaže, da sa novom porodicom i prijateljima u tome uspe.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading