SRBIJI PRETI NOVA EPIDEMIJA MORBILA?! Roditelji odbijaju da vakcinišu decu zbog informacija sa DRUŠTVENIH MREŽA!

Autor:

Vesti

10.01.2023

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenat vakcinisanih MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola iznosi 74,8 odsto, a za kolektivan imunitet potrebno je 95%, upozoravaju iz Instituta "Batut".

SRBIJI PRETI NOVA EPIDEMIJA MORBILA?! Roditelji odbijaju da vakcinišu decu zbog informacija sa DRUŠTVENIH MREŽA!

Foto: www.profimedia.rs

Razlog pada procenta vakcinisanih je posledica MMR vakcine, za koju mnogi roditelji veruju, a i potkrepljeni brojnom naučnom literaturom, da nakon MMR vakcine postoji mogućnost od pojave autizma.

Koliko su ove tvrdnje osnovane i da li Srbiji preti pojava epidemije malih boginja, govorili su u jutarnjem programu na Kurir Tv Saša Milićević, pedijatar i dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, koji su predstavili gledaocima potencijalne zdravstvene opasnosti.

Foto: printskrin

Dr Saša Milićević

Milićević je prokomentarisao podatke.

- Moramo sve shvatiti ozbiljno. Male boginje, morbili - ovo je veoma zarazna bolest. Vakcina zaista štiti od bolesti. Ne možete znati odmah da li se radi o morbilima, jer na početku samo curi nosić i pojačana je temperatura, a deca su zarazna pre pojave ospe. Dete ide u školu, vrtić i krug zaraženih se širi - uveo je u temu Milićević.

Otkrio je opasnosti i posledice nakon pojave morbila.

- Kod određenih pacijenata može doći do upale uha, pluća, moždanih ovojnica. Može biti fatalno kod pacijenata koji imaju maligna oboljenja, pogotovu kod malih pacijenata koji su na terapiji lekovima - rekao je Milićević, nazvavši male boginje veoma opasnim.

Sagovornik Konstantinidis se uključio putem vajbera, složivši se sa kolegom.

- 1971. godine, kada je počela vakcinacija malim boginjama u Srbiji, kada god je procenat vakcinacije pao, javljala se povećana stopa oboljenja malih boginja. Ova šansa realno postoji - rekao je Konstantinidis.

Naveo je razlog odbijanja vakcinacije.

- To su uglavnom pogrešne informacije putem društvenih mreža. Komplikacije nakon vakcine MMR uvek se javljaju veoma retko. Mogućnost posledica nakon vakcine manja je, nego komplikacije i posledice od malih boginja. Ne postoji mogućnost da se poveže autizam sa ovom vakcinom - naglasio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading