Veliko interesovanje za HPV cepivo u domovima zdravlja: Potrošeno 90% vakcina!

Autor:

Vesti

22.06.2022

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveće interesovanje kod devojčica između 12 i 14 godina.

Veliko interesovanje za HPV cepivo u domovima zdravlja: Potrošeno 90% vakcina!

Foto: Tanjug/AP

Lekari su kod dece primetili neobičan simptom omikrona, apeluju na vakcinaciju

Interesovanje za HPV vakcinu je nadmašilo sva očekivanja struke i u pojedinim domovima zdravlja u Beogradu sve dopremljene količine su već potrošene, a u Domu zdravlja Savski venac, prema rečima pedijatra Ane Milinković, potrošeno je 90 odsto dopremljenih količina.

Veće interesovanje vlada kod devojčica uzrasta od 12 do 14 godina, mada su vakcine preporučene i dečacima.

- Interesovanje je zaista veliko. Mi vakcinišemo već desetak dana otkako je vakcina stigla u domove zdravlja i mogu da kažem da smo potrošili čak možda i više od 90 odsto od dopremljenih količina vakcina. Interesovanje i dalje postoji, mi pravimo spiskove i ti roditelji će biti obavešteni onog momenta kada vakcina bude stigla u dom zdravlja da bi nam se javili na vakcinaciju - rekla je Ana Milinković, pedijatar DZ Savski venac.

Milinkovićeva je objasnila da procedura podrazumeva i potpisivanje saglasnosti pošto je u pitanju preporučena imunizacija i to za decu uzrasta do navršenih 15 godina, saglasnost potpisuju roditelji, a deca s 15godina i starija mogu sami da potpišu saglasnost.

- Mi gledamo da uvek dođu s roditeljima jer znaju da malo reaguju u tim godinama, mučnine, glavobolje... Ukoliko se utvrdi da nema nikakvih kontraindikacija, vakcina se daje, budu kod nas od 15 do 20 minuta na opservaciji i ako se utvrdi da je sve u redu, dogovaramo se za termin sledeće doze vakcine - rekla je doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading