ZBOG SUROVOG KRIVOLOVA ZAŠTIĆENOJ PTICI AMPUTIRANA NOGA: Evo kakve posledice za ovo zlodelo će snositi uhapšeni Šapčanin

Autor:

Vesti

12.01.2023

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brzom akcijom policijskih službenika iz Vladimiraca koju je koordinisala Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala, za samo nekoliko sati otkriven je počinilac ovog gnusnog zločina.

ZBOG SUROVOG KRIVOLOVA ZAŠTIĆENOJ PTICI AMPUTIRANA NOGA: Evo kakve posledice za ovo zlodelo će snositi uhapšeni Šapčanin

Foto: RINA

Ilustracija

Zbog lova nezakonitom zamkom i povređivanja mišara, strogo zaštićene ptice grabljivice iz porodice jastrebova, uhapšen je M. N. (54) iz Šapca i njemu je određen pritvor zbog krivičnih dela Zlostavljanje i ubijanje životinja i Uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od zabrinutih građana je 28.12.2022. dobilo obaveštenje da se u selu Skupljen, nadomak Šapca, u zakonom zabranjenoj zamci nalazi povređeni mišar. Ekipa iz Tima za borbu protiv krivolova, koja deluje u okviru Društva, odmah je kontaktirala novoosnovanu Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije i uputila se na teren kako bi asistirala policijskim službenicima.

- Okrivljeni je na neobrađenoj parceli, na svega 50 metara od magistralnog puta, postavio kavez sa dva goluba visokoletača, na koji su stavljena kljusa – zakonom zabranjena zamka koja se u prošlosti koristila za lov na krupnu divljač. Mišar je zatečen u lošem stanju, sa otvorenim prelomom leve noge, ali je uprkos strašnim povredama i dalje bio živ - potvrđeno je za RINU u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Brzom akcijom policijskih službenika iz Vladimiraca koju je koordinisala Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala, za samo nekoliko sati otkriven je počinilac ovog gnusnog zločina, a istog dana mu je određen i pritvor. Za ova krivična dela predviđena kazna koja varira od novčane, odnosno zatvorske u trajanju do tri godine u slučaju Zlostavljanja i ubijanja životinja, odnosno zatvorske kazne u trajanju od 6 meseci do 5 godina u slučaju Uništenja i oštećenja zaštićenog prirodnog dobra.

PRIVIKAVA SE NA ŽIVOT SA JEDNOM NOGOM

Mišar je, nakon izvršenog policijskog uviđaja, zbrinut u lokalnoj veterinarskoj ambulanti, a zatim je premešten u Beogradski zoo vrt, gde je pod stalnim nadzorom biologa i veterinara. Kako saznajemo, usled strašnih povreda koje je zadobila, ptici je amputirana noga i ona se trenutno privikava na život sa jednom nogom. Mišar je ptica koja svake godine uništi na hiljade glodara, pa se svakim ubijanjem ili povređivanjem ove vrste, nanosi ogromna šteta poljoprivrednicima.

- Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije se više od dvadeset godina bavi ovom problematikom. Na radaru imamo veliki broj krivolovaca, štiglićara i trovača za koje garantujem da će biti uhvaćeni i procesuirani u skladu sa zakonom. Srbija je osnivanjem Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala napravila ogroman pomak u sferi zaštite biodiverziteta - rekao je Davor Marković, specijalista za suzbijanje zločina nad divljim životinjama iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading