UŠLI SMO U CZ PRED NOVU GODINU! Ovakvu atmosferu smo zatekli među zatvorenicima, a ovo su njihove želje! (VIDEO)

Autor:

Vesti

28.12.2022

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reporteri Republike prisustvovali su tradicionalnom kićenju jelke u holu Okružnog zatvora u Beogradu, u kojem su učestvovali i zaposleni i osuđenici.

Osuđenici koji izdržavaju kazne za lakša krivična dela, su nam tom prilikom otkrili da broje sitno do izlaska na slobodu i proslave sledećih praznika sa porodicom.

Milan Đurić istakao je da izdržava kaznu od mesec i 15 dana i da ga svega nekoliko dana deli od slobode.

- Novu Godinu ću provesti ovde, ali se nadam da ću Srpsku dočekati sa porodicom. Drago mi je što sam danas imao priliku da ukrašavam jelku sa svima. Svima želim srećnu Novu godinu i božićne praznike, da dočekaju u sreći, zdravlju, ljubavi i veselju. Ono što želim sebi, želim svima - rekao je Đurić.

Republika

Foto: Republika

 

Nenad Jovanović iz Beograda čekaće još nekoliko meseci da se nađe u svom domu.

- Kroz rad ove ustanove naučio sam dosta leših stvari, uz pomoć prevaspitne službe. Vraćaju nas na pravi pravac, uče nas kako treba da se ponašamo napolju, da budemo normalni ljudi. Svako od nas može da pogreši, ali idemo dalje. Niko nije bezgrešan, ali idemo ka tome da budemo bolji ljudi i da budemo ispunjeniji i srećniji. Sledeću Novu godinu sam sa porodicom, sa ćerkom, koju želim puno da pozdravim, pošto mi je ona velika podrška. Zahvaljujem se svima, pogotovo ljudima koji su radili sa nama, kako bi nas izveli na pravi put. Ćerki, i svim ljudima, bih poručio da je život jedan i prost je, samo mi treba da ga uprostimo što lepše jer je tako lep, i najveća je šteta gubiti vreme. Tolerancija je jedna od najvažnijih stvari u životu, pogotovo prema ljudima, a tu su i razumevanje i ljubav, ljubav i samo ljubav - istakao je Jovanović.

Republika

Foto: Republika

Nenad Jovanović

 

Nikola Nikić iz Kragujevca kaže da mu kreativne radionice najviše prijaju jer su najbolji način za ispunjavanje vremena.

- Ovde sam već neko vreme. Učestvujem u psihoterapijama i radnim terapijama na kojima imamo razne radionice. Možemo da radimo sa drvetom, da crtamo, da dekorišemo razne predmete. U radionicama pravimo ramove za fotografije, kutije za nakit, dekorišemo saksije... Ja sam napravio i neke od ukrasa za našu jelku. Rad u radionicama mi veoma prija jer ispunjavam vreme koje provodim ovde i srećan sam zbog toga. Novogodišnji praznici su momenti kada treba da pokažemo zahvalnost i ljubav prema svojim bližnjima. Pošto sam trenutno odvojen od njih, želim im puno sreće, ljubavi i zdravlja, kao i svim čitaocima - poručio je Nikić.

Republika

Foto: Republika

Nikola Nikić

Igor Čoko iz Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu istakao je da je kićenje jelke, u kojoj osuđenici učestvuju sa zaposlenima, tradicija koja traje već devet godina.

- Služba za tretman Okružnog zatvora u Beogradu je poznata po tome što svoj program rehabilitacije osuđenika, kroz umetnost, sprovodi i razne kreativne radionice sa licima osuđenim na zatvorske kazne u našoj ustanovi. Kićenje jelke je jedan od kreativnih načina izražavanja ili trenutaka kada se okupljamo pred kraj godine. Ovo je već deveti put za redom. U centralnom holu naše ustanove, gde je najfrekventnije, svi zajedno, zaposleni i osuđenici, ukrašavamo jelku, i na taj način sa radošću ispraćamo godinu na zalasku, uz nadu da će mnogi od osuđenih sledeće godine izaći iz ove ustanove i dočekati Novu godinu sa svojim najbližima. U ime službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu i Okružnog zatvora generalno, želim svima srećnu Novu godinu - rekao je Čoko.

Republika

Foto: Republika

Igor Čoko

Dragana Kaličanin, viši radni terapeut u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, navela je da kreativne radionice osuđenicima najviše prijaju.

- Specijalna zatvorska bolnica je jedinstvena ustanova u Srbiji u kojoj se leče osuđena i pritvorena lica iz cele zemlje. Tu su različite patologije. Tako da, pored pacijenata koji se leče od internističke bolesti, tu su i pacijenti kojima je sudskim putem određeno obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje, kao i lečenje bolesti zavisnosti. U okviru tretmana, pored medikamenata, psihoterpaije i socioterapije, pacijenti imaju mogućnost učestvovanja u aktivnostima okupaciono-radne terapije koja se odvija svakodnevno u različitim radionicama - navela je ona i precizirala da to podrazumeva kreativan rad kroz koji mogu da ispolje svoja osećanja, svoje volje, težnje, želje...

- Ono što je bitno da naglasim, jeste da ovo pacijentima jako prija, da rado dolaze u radionice i da po mom ličnom iskustvu smatram da imaju osećaj zadovoljstva i neke ispunjenosti posle dobro obavljenog posla. Novogodišnji i božićni praznici su momenti kada smo svi mi među svojim porodicama, prijateljima i dragim ljudima, a mnogi naši pacijenti to ne mogu, tako da na specifičan način rada i odnosa prema njima, na ovaj način i kroz kićenje jelke, i kroz ukrase, i svakodnevni rad sa njima, pokušavamo da im olakšamo te momente - istakla je doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading