NAZIVAJU JE TIHIM UBICOM! Ovo su simptomi OPAKE bolesti od koje je preminuo Masimo Savić: Evo kako se otkriva

Autor:

Vesti

23.12.2022

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Region je potresla vest o smrti čuvenog pevača Masima Savića. Kako su njegova ćerka i supruga napisale na društvenim mrežama, borba za život je bila kratka, a on je bolovao od raka pluća.

NAZIVAJU JE TIHIM UBICOM! Ovo su simptomi OPAKE bolesti od koje je preminuo Masimo Savić: Evo kako se otkriva

Foto: K1 printscreen youtube.com

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji rak u Srbiji, kao i u svetu. Kod nas godišnje 6.500 osoba oboli, a njih više od 4.600 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Prema statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od ove vrste kancera, dok broj obolelih raste svake godine. Poznato je da je najvažniji faktor rizika pušenje, ali značaj ima i genetska predispozicija, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine poput radona i azbesta.

Početkom 20. veka karcinom pluća bio je retka bolest. Od osamdesetih godina prošlog veka ovo je karcinom sa najvećom incidencom u svetu. Široko rasprostranjena navika pušenja cigareta, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine doprineli su pandemiji ove bolesti. Rano otkrivanje i započinjanje lečenja ključan su faktor za dužinu preživljavanja – objašnjava prim. dr sc. med. Ana Stojanović, načelnik Odeljenja pulmologije u KBC „Bežanijska kosa“, specijalista interne medicine-pulmolog.

Ovo su signali za uzbunu

Slabost, malaksalost, gubitak apetita i telesne težine opšti su simptomi obolevanja.

Ukoliko se javi suv, uporan kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje, bol u grudima ili ramenu, gotovo je sigurno da se radi o ozbiljnoj plućnoj bolesti – ističe dr Stojanović, piše Blic žena.

Danas, kaže sagovornica Blic žene, savremeno lečenje karcinoma pluća, koje podrazumeva hiruško lečenje, hemio i radioterapiju, kao i gensku i imunoterapiju, omogućva da ova bolest ima hroničan tok.

Rano otkrivanje bolesti značajan je faktor za uspešnost lečenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading