POTRAGA ZA GLAVNIM SABOTEROM! Velika istraga zbog incidenta u TENT!

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

20.12.2022

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petoro na poligrafskom ispitivanju, u bekstvu H. H., koji je naložio radniku Z. P. da pritisne pogrešno dugme

POTRAGA ZA GLAVNIM SABOTEROM! Velika istraga zbog incidenta u TENT!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

BIA i policija predale su tužilaštvu kompletan materijal o incidentu u termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu za koji postoje ozbiljne indicije da se radi o sabotaži. Tom prilikom naneta je šteta koja se meri milionima dinara.

Prema informacijama našeg lista, incident je izazvao Z. P., radnik jedne podizvođačke firme, koji je pritiskom na jedno dugme, predviđeno za hitne slučajeve, isključio ventilator koji se nalazi iza trafostanice, čime je ugrozio rad čitavog termobloka, koji je privremeno iskočio iz sistema.

Kako za Republiku kaže izvor iz istrage, petoro ljudi je podvrgnuto poligrafskom ispitivanju.

Dug razgovor

- Sa Z. P., koji je pritisnuo dugme, dugo smo razgovarali i nakon njegovog iskaza procena je da on nije inicijator svega što se desilo, te da nije ni bio svestan šta je uradio - objašnjava izvor našeg lista i dodaje:

- Kako je rekao Z. P., on je dugme pritisnuo jer mu je izvesni H. H. naložio da to uradi pošto sam H. H. nije mogao da prikači svoj kabl i lično pritisne dugme. Procena je da govori istinu, posebno što je H. H. nestao i za njim se traga.

Foto: Republika

 

Z. P. inače živi sa majkom, u trošnoj kućici, u veoma skromnim uslovima.

- Veoma je moguće, baš zbog toga, da je neko iskoristio njegov položaj i to što svakako nije mogao da shvati kakve posledice njegovi postupci mogu da prouzrokuju. Kada H. H. bude priveden, svakako ćemo moći mnogo više da kažemo o motivima za ovaj pokušaj sabotaže jer sada, mislim, već možemo sve što se desilo s punim pravom tako nazvati. Istraga se nastavlja punom parom, narednih dana, siguran sam, sve će biti razjašnjeno - ističe sagovornik našeg lista.

Svega ima tu...

Podsetimo, upravo o ovom događaju, ali ne navodeći detalje, pre nekoliko dana je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pričajući o stanju u EPS.

- Svi oni koji imaju manje plate i manja primanja u okruženju od nas imaju veću cenu struje. Tu su veliki gubici. Ja bih svašta EPS mogao da prebacim, ali ne mogu baš sve. Objektivnih problema ima mnogo, ima i sabotaža i diverzija... Svega tu ima. Uhvatili smo neke ljude koji su pokušali neke ventilatore da unište, pa su privedeni - naglasio je šef države i istakao da tu ima, kako je kazao, i sitnih interesa.

Foto: Republika

 

Tužilaštvo će, kako saznajemo, ispitati sav materijal dobijen od BIA i policije, a kada bude priveden i H. H., dobićemo i pravnu kvalifikaciju incidenta u TENT.

Nisu dostavili elaborat

Kako saznaje Srpski telegraf, istražni organi su od TENT još pre nekoliko dana tražili elaborat objekta s podacima kako se štite vitalni delovi unutar postrojenja. Do juče, međutim, taj elaborat nije dostavljen.

Raniji sumnjivi incidenti u EPS

- isporuka jalovine umesto uglja za TENT
- izgoreo vredan buldožer u Kostolcu
- eksplodirao autoklav za sušenje uglja u Vreocima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading