RODITELJI ŠOKIRANI CENAMA REKREATIVNE NASTAVE! Dečiji kamp u Grčkoj je jeftiniji, direktor YUTA-e dao obrazloženje!

Autor:

Vesti

07.12.2022

20:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upoređivanje zimovanja u Srbiji i kampa za decu u Grčkoj, navelo je mnoge na razmišljanje.

RODITELJI ŠOKIRANI CENAMA REKREATIVNE NASTAVE! Dečiji kamp u Grčkoj je jeftiniji, direktor YUTA-e dao obrazloženje!

Foto: pink.rs

Učenici jedne osnovne škole u centru Beogradu ove godine mogu sa učiteljicom da idu na letovanje u dečji kamp u Grčkoj za 400 evra, dok s druge strane imamo primer novobeogradske škole gde je roditelje sačekala šokantna ponuda za rekreativnu nastavu na Divčibarama od neverovatnih 42.300 dinara!

Kako je moguće da put u inostranstvo i to u sezoni košta koliko i putovanje po Srbiji, pri tom je letovanje u Grčkoj duže za jedan dan?!

Osmodnevni smeštaj u jednom letnjem kampu za decu u popularnom grčkom letovalištu u Olimpijskoj regiji, i to sredinom jula u koju ulazi 8 punih pansiona, prevoz, osiguranje i naravno smeštaj, košta 400 evra, odnosno 350 kada se umanji za iznos dnevnice za nastavnike od 50 evra. S druge srane sedmodnevni smeštaj na Divčibarama u hotelu sa tri zvezdice i punim pansionom je enormnih 42.300 dinara.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija "YUTA", ovo opravdava načinom ugovaranja, odnosno da li se ide preko licencirane agencije ili ne, kao i to da li su deca u apartmaskom ili hotelskom smeštaju. Ističe ipak da i cene u Srbiji mogu da budu i te kako jeftinije uz male promene, prenosi Blic.

Republika

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Aleksandar Seničić

- Kada su u pitanju kampovi za decu, kvalitet tog smeštaja je upitan. Sve to može da bude vrlo dobro, ali najveći broj takvih kampova nema licencu. Tu roditelji slobodno odlučuju, nema nikave garancije ako to ne ide preko agencije. To je slobodna aktivnost, tu uglavnom nema upliva škole - tvrdi Seničić.

Međutim, roditelji koji su ranijih godina slali decu u ovakve kampove u Grčkoj veoma su zadovoljni. Prvo, cena je veoma pristupačna, što je najviše odgovaralo onim roditeljima koji nemaju novca za porodično letovanje, pa onda da bar deca vide more. Kažu i da je smeštaj sasvim korektan, hrana je izvrsna i ono što je najbolje, deca su imala celodnevne aktivnosti sa animatorima, te su se odlično proveli.

Seničić, međutim, kaže da u slučaju da nešto pođe po zlu, kada se ide na ovakve aranžmane, država ne može da uradi ništa kako bi stala u zaštitu ljudi koji su platili ove aranžmane.

- Tu može sve da bude u redu i bez problema do onog momenta dok se ne desi nešto nepredviđeno, na primer da pukne guma, pokvari se autobus, ili da dođete na more, a da vas ne čeka slobodan smeštaj jer je neko te pare potrošio već. Država tu ne može ništa da uradi - tvrdi on.

Šta diktira cenu?

Seničić objašnjava da postoje zakoni koji štite decu i to samo ako sve oko aranžmana za đačke rekreativne nastave ide preko Ministarstva prosvete.

- Postoji razlog zašto to mora da bude u beloj zoni. Ima tu naravno dosta stvari kako bi nešto moglo da bude jeftinije, ali je ipak najsigurnije da to bude preko onih licenciranih agencija i smeštaja zbog sigurnosti i bezbednosti dece - kaže on.

Ipak, kaže nam, da i smeštaj u Grčkoj može da bude i preko licencirane agencije, da podrazumeva put, pun pansion i slično, a da opet bude jeftiniji od onog u Srbiji za isti broj dana.

- U takvim situacijama glavni razlog razlike u ceni je to što se u Grčkoj uglavnom bira smeštaj u apartmanima koji je znatno jeftiniji u poređenju sa hotelskim smeštajem koji je čest kod nas. Veruje da je takva situacija bila i na Divčibarama, i da je skuplje samo zbog toga što je u pitanju hotel - zaključuje Seničić.

U Srbiji može da bude jeftinije, ali...

- Ministarstvo prosvete ima svoj pravilnik kojim reguliše šta je sve neophodno da bude ispunjeno na ovakvim putovanjima. Tu je potrebno da sa decom u smeštaju bude lekar, animator i naravno nastavnik koji ide. Na sve to se plaćaju i dnevnice nastavnicima. Ne smemo zaboraviti i na poreze i doprinose koji se isplaćuju koji su enormno visoki, pa tako iznose od 85 do 90 odsto. To je razlog što je sve to skupo - kaže Seničić.

Podstimo, i deca koje će sa nastavnicom letovati u Grčkoj, takođe plaćaju dnevnice nastavniku, imaju i dežurnog lekara i animatore... dakle sve je to ušlo u cenu aranžamana kao i za rekreativne nastave u Srbiji .

On ističe da bi ovaj vid rekreacije za decu u našoj zemlji mogao da bude i te kako jeftiniji ako bi došlo do samo manjih promena.

- Rekreativna nastava bi mogla da se obavlja u objektima koja imaju lekare, pa bi tako to bilo i jeftinije za roditelje, samo ti porezi i doprinosi dodatno opterećuju cenu za oko 20 odsto.

Bonus video:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Александар

08.12.2022 08:27

Супер камп на Дивчибарима или Тари, 6 дана за децу је 269 евра. Пун пансион у двокреветној или трокреветној соби у истим је 2.300 динара (у приватној режији), па долазим до закључка да превоз, дневнице и сл. стају око 20.000. Тако нам и треба, уништили смо одмаралишта, "агенције са лиценцама" наплаћују колико желе, државу као и за СВЕ остало баш брига за децу. Невероватан број сеоских школа са перфектном опремом (кухиње, сале за фискултуру, и комплетним наставним инвентаром) су како преко лета тако и преко зиме слободне, никоме не пада на памет да у те школе смести децу на рекреативне наставе. Школе се одржавају и тада, када су на распусту, а дружење градске деце на селу би био догађај за децу који би памтили, наравно за саву ту реализацију особље треба адекватно платити, и не верујем да би то коштало колико се сада наплаћује. Корист од овакве активности је вишеструка... Алииииии