DEČAK OSTAO BEZ SLEZINE, ONI KOJI SU GA POVREDILI TO PREDSTAVILI KAO TIK-TOK IZAZOV: Disciplinski postupak zbog nasilja u subotičkoj školi

Autor:

Vesti

23.11.2022

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak koji je povređen u vršnjačkom nasilju i kome je zbog toga odstranjena slezina, trenutno je u stabilnom stanju.

DEČAK OSTAO BEZ SLEZINE, ONI KOJI SU GA POVREDILI TO PREDSTAVILI KAO TIK-TOK IZAZOV: Disciplinski postupak zbog nasilja u subotičkoj školi

Foto: TV Subotica/Youtube printscreen

Prema jutrošnjim informacijama iz bolnice, dečak iz Subotice kojem je odstranjena slezina, u stabilnom je stanju, lekari i dalje prate njegovo stanje i odlučiće o daljem toku lečenja, a biće pokrenut disciplinski postupak, javlja RTS.

Direktor OŠ "Sonja Marinković" u Subotici Pajica Bašić rekao je da su u razgovoru sa decom koja su učestvovala u tom incidentu i njihovim roditeljima saznali šta se dogodilo tog dana.

- Oni tvrde da nisu imali sukobe među sobom, ali ono što je interesantno, prilikom prvog razgovora sa decom, oni su to nama predstavili kao igru koja je prisutna na Tik-toku gde se učenik obara i on pada. Nisu to shvatili kao ozbiljno nešto. Međutim, posle događaja koji je sledio i posle onoga što su videli, shvatili su kakvu su grešku napravili i u prisustvu roditelja, svaki od učenika je shvatio o čemu se radi - rekao je Bašić.

Foto: TV Subotica/Youtube printscreen

Pajica Bašić

Dodao je da su deca tek posle ovakvih događaja shvatila da to nije igra i da će danas biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su učestvovali u incidentu.

- On se pokreće za povredu zabrane fizičkog nasilja u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja. U narednom periodu biće prisutan pojedinačni rad sa svakim učenikom, takođe i sa odeljenjem u kojem se oni nalaze, a na kraju svega toga izriču se i vaspitno-disciplinske mere jer je ovde ozbiljno ugrožen integritet učenika i izriče se društveno-korisni rad učenicima - naveo je direktor škole, prenosi Telegraf.

KAZNE ZA VRŠNJAČKO NASILJE

Na pitanje mogu li učenici biti isključeni iz škole, Bašić je naveo da učenicima mogu da budu izreknuti ukor direktora i nastavničkog veća, da ocene iz vladanja budu smanjene na 2 ili na 1, a da u dogovoru sa drugom školom može da se izvrši prebacivanje učenika, ukoliko se proceni da je to najbolje rešenje.

Direktor škole je, na pitanje da li je škola zataškavala nasilje, kao što tvrdi otac povređenog dečaka, naveo da je škola otvorena za razgovor sa roditeljima i da nikad nijednom roditelju nije uskraćeno pravo da dođe i razgovara, ukoliko ima problem.

- Ja ne sporim da je pomenuti roditelj u ovih osam godina možda imao sa učiteljicom i sa razrednim starešinom, ali su ti problemi rešavani na nivou odeljenja i nisu dolazili do mene. Roditelj nikad nije došao kod mene kao direktora. Poslednji slučaj za koji ja znam desio se u petom razredu kada su detetu razbili naočare i taj slučaj smo rešavali u saradnji sa roditeljima - istakao je Pajica Bašić, prenosi Telegraf.

Dodao je da je OŠ "Sonja Marinković" velika škola i da ima 800 učenika i da se događanja prate na dnevnom nivou i ponovio da deca u početku nisu bila svesna da je reč o nasilju i da su mislila da je to igra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading