EVROPSKI MEDENI DORUČAK – 18. NOVEMBAR 2022. GODINE

Autor:

Vesti

17.11.2022

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenija je bila inicijator Evropskog medenog doručka 2014. godine.

EVROPSKI MEDENI DORUČAK – 18. NOVEMBAR 2022. GODINE

Foto: Ilustracija: Arhiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije

Ova ideja nastala je na osnovu dobre prakse koju je pokrenuo Pčelarski savez Slovenije u Republici Sloveniji 2006. godine, čime je povezao pčelarska društva i škole u implementaciju projekta Med za doručak u vrtićima i osnovnim školama, koji je skraćeno nazvan "medeni doručak".

Ubrzo se projekat, koji se održava svake godine trećeg petka u novembru, proširio i na srednje škole i socijalne radne centre. 2011. godine, na inicijativu Pčelarskog saveza Slovenije, medeni doručak je prerastao u "Tradicionalni slovenački doručak" i prihvaćen je na nacionalnom nivou.

Projekat je prvobitno uključivao med kao glavnu hranu, a 2011. godine ovaj asortiman je proširen na hleb, mleko, puter i jabuke, sve proizvedeno u Sloveniji.

Cilj projekta je da decu, omladinu i širu javnost nauči o značaju doručka, značaju pčelarstva i poljoprivrede, a samim tim i o značaju i prednostima lokalno proizvedene hrane. Konzumacija tradicionalnog doručka na dan manifestacije proširila se i van okvira školskog sistema, odnosno na preduzeća, javne i privatne ustanove itd. Na dan manifestacije u školama se održavaju raznovrsne prateće aktivnosti na temu zdrave ishrane, pčelarstva, poljoprivrede i Svetskog dana pčela.

S obzirom na to da je ovaj projekat jedan od najboljih u Sloveniji, želeli smo da ovu praksu prenesemo i van granica Slovenije.

Iako Evropski medeni doručak nije usvojen na deklarativnom nivou u Briselu, pošto predlog nije dobio potpise većine poslanika 2016. godine, prerastao je u pokret.

Tako smo 2015. godine dobili prve odgovore stranih pčelarskih organizacija koje su učestvovale na Evropskom medenom doručku, a svake godine se odaziva sve više pristalica. Aktivnosti Evropskog medenog doručka proširile su se na različite zemlje sveta, uključujući i one izvan EU.

Za to su zaslužne i slovenačke ambasade širom sveta koje organizuju ovakav doručak i prateće događaje u ambasadama. Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, zajedno sa Dečjim kulturnim centrom, organizuje medeni doručak za decu i radionicu na temu pčela i drugih oprašivača za proizvodnju hrane.

Takođe u tom kontekstu biće organizovan i medeni doručak i predavanje o važnosti pčela za diplomatski kor. Pozivamo vas da trećeg petka u novembru, odnosno 18. novembra, zajedno sa nama uživate u doručku od meda i time se pridružite brojnim pristalicama Evropskog medenog doručka! Održavanjem medenog doručka skrećemo pažnju na važnost očuvanja prirode i životne sredine i važnost pčela koje su neophodne za bolji svet, svet bez gladi!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading