OVAKO TO RADE MUDRE DRŽAVE: Već se spremamo za sledeću zimu, imamo rezervu u budžetu za energente

Autor:

Vesti

06.12.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U predlogu državne kase za 2023. odvojeno dodatnih 1,4 odsto za vanrednu nabavku struje, gasa i nafte.

OVAKO TO RADE MUDRE DRŽAVE: Već se spremamo za sledeću zimu, imamo rezervu u budžetu za energente

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/Rade Prelic

Srbija ne samo da je uspela da u teškim vremenima, kada čitav svet bije bitku za energente, obezbedi punu snabdevenost, koja nijednog trenutka nije dovedena u pitanjem, i to uz cene koje nisu podivljale, kao u mnogim zemljama, nego se već naoružava za narednu zimu.

Ministar finansija Siniša Mali, predstavljajući predlog budžeta za 2023, rekao je da je, pored planiranih izdvajanja za energente, ostavljena i rezerva od 1,4 odsto za dodatnu nabavku nafte, gasa i struje ukoliko energetska planetarna (a posebno evropska) kriza bude nastavljena. Dakle, što bi se reklo, radimo pametno...

- Globalna kriza se nastavlja, u budžetu je ostavljena rezerva za nabavku i gasa i struje. Vidite i sami s kojim se izazovima suočavamo. Država je pokazala snagu i stabilnost, teret krize preuzela je u najvećoj meri za sebe. Imate tople domove, grejanje radi, obezbedili smo dovoljne količine gasa, borimo se da obezbedimo i dovoljne količine struje. Krenulo se u aktivno restrukturiranje javnog energetskog sektora da bi se od njega u budućnosti napravio i generator rasta - objasnio je Mali.

Vuletić: Domaćinsko ponašanje

Republika

Foto: printskrin/TV Prva

Vojislav Vuletić

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas, pohvalio je državu:

Šta će biti sa cenom gasa i nafte za šest meseci, niko ne zna. Može nenormalno da skoči i dobro je da imamo rezervu da to pokrijemo. Ovo je jedno domaćinsko ponašanje, dobro je da ministar finansija razmišlja na ovaj način, da imamo za nedajbože

I još jedna dobra vest. Iako je EU od juče stavila rampu na dotok ruske nafte, prema rečima ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović, obezbedili smo zalihe do kraja zime.

- Za nas je bitno da imamo dovoljno rezervi, a to je preko 500.000 tona. Imamo dovoljno za tri meseca, čak i da zaustavimo sav uvoz. To je bio naš cilj, da se osećamo sigurnije i da možemo punih 90 dana da budemo mirni - kazala je Đedovićeva.

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Komentarišući ostavljanje energetske rezerve u predlogu državne kase za 2023, politički analitičar Dejan Miletić slaže se da tako rade pametne i odgovorne države.

- Radi se o ozbiljnom nataloženom iskustvu. Živimo u vremenu velikih rizika i izazova, teško je predvideti potrebe i malih sistema, a kamoli jedne države. Zbog toga pametne zemlje povlače ovakve poteze. Kriza uvek ima, imali smo pre ovoga koronu, sada je kriza s energentima, ovim država pokazuje punu odgovornost - ocenjuje Miletić.

Trideset milijardi u energetski sektor

Ne samo da se pripremamo za narednu zimu, već, kako je Republika pisao, država priprema projekat "Srbija 2030", koji podrazumeva ulaganje od čak 30 milijardi evra u energetski sektor narednih osam godina. Pripreme su uveliko u toku i u naredna dva meseca će se znati šta su prioriteti. Da ih precizno odredimo, pomažu nam Norvežani, koji su dobro ispekli zanat u energetskom sektoru, a ulagaće se bez izuzetka u sve izvore energije, dakle zemlju, vodu i vetar, samo će biti utvrđeno kojim redosledom i u šta će se tačno investirati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading