PRODALI STAN U CENTRU BEOGRADA I KUPILI VEĆI NA MENHETNU! I ostalo im JOŠ PARA! Preti nam scenario iz sedamdesetih!

Autor:

Vesti

01.12.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Đukanović, čovek koji je svoju uspešnu karijeru gradio između ostalog i na Volstritu, kaže kako na sve što se dešava sa cenama nekretnina utiče "efekat Rusa".

PRODALI STAN U CENTRU BEOGRADA I KUPILI VEĆI NA MENHETNU! I ostalo im JOŠ PARA! Preti nam scenario iz sedamdesetih!

Foto: Profimedia

Useljavanje (Foto: Ilustracija)

- Ima dosta Rusa, došli su sa parama. Prošli smo kroz devedesete koje su nam poremetile tu ideju kako ekonomski svet funkcioniše. Beograd je uvek bio skup grad u odnosu na svet. Mi smo imali neke porodične prijatelje koji su prodali stan u Kneza Miloša od 120 kavdrata i kupili za te pare stan od 140 kvadrata na Menhentu. I ostalo im još para -  ispričao je Đukanović u emisiji "Kec na 11" na TV K1.

Kako je to moguće? Jednostavno - "to je bilo 1984. godine", napominje Đukanović.

- Srpska prestonica je osamdesetih godina bila izuzetno skupa u odnosu na svet. To ljudi ne mogu da shvate. Stan u Kneza Miloša je osamdesetih koštao više nego na Menhetnu - pojasnio je Đukanović.

Napominje da je, kada su cene u pitanju, bilo da je reč o restoranima, kafićima ili nečem trećem, sve daleko jeftinije u unutrašnjosti Srbije nego u Beogradu.

- Ako odeš u unutrašnjost Srbije sve je jeftinije. Bio sam skoro u Nišu, imao sam neko predavanje, i odemo u jedan fenomenalan restoran. Toliko je bilo puno da smo sedeli sa još nekim nepoznatim ljudima za istim stolom. Gledam cene i sve je daleko jeftinije od cena u Beogradu. Nas trojica smo jeli za 6.200 dinara. Bilo i klope i rakije. E, ali onda odeš u restoran na Vračaru i onda je to sve 18.000. Uvek kažem – najlakši način da uštediš na večeri je da ostaneš kod kuće. I lepo. Autofagija, probudiš se zdrav gladan i super. Ali ako odeš u kafanu i kreneš jedna, druga, treća rakija i onda gledam račun i sve se nadam da nije osmica nego trojka. Al bude uvek osmica - rekao je Đukanović.

"Preti nam scenario iz sedamdesetih, a tad je bila katastrofa"

Podsećanja radi, Đukanović je u velikom intervjuu za MONDO krajem seprembra upozorio da nam se sprema scenario iz sedamdesetih godina. 

- Ukrajina je, naravno, najveći rat koji se vodi, ali zvanično imamo još osam ratova koji bukte po svetu. Nova žarišta se otvaraju svakoga dana. Sergej Karaganov je još u novembru napisao članak gde je rekao da će Rusija uraditi totalni dikapling sa Zapadom. I oni su to i u radili. Napisao je i to da će idućih 10 godina Rusija isključivo oružjem rešavati sve svoje probleme. Mi smo ušli u jedn period koji je veoma sličan sedamdesetim godinama. Taj period se zvao "'great inflation' – velika inflacija. Imamo copy-paste situaciju. Tada smo imali Jom Kipur rat, Saudijska Arabija je blokirala isporuku nafte, SSSR takođe. Energenti otišli u nebo, inflacija… Imali smo 10 godina stagflacije (opšteg skoka cena, uz pad proizvodnje). To je, manje-više, najgori ekonomski period u istoriji

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Vladimir Đukanović, Ilustracija

 

. Ono što nam sleduje je jako slično tome. Razlika je samo što smo u odnosu na te sedamdesete više povezaniji i mnogo zavisniji jedni od drugih. Ako prestane da stiže jeftina roba iz Kine, na koju se mnogi žale, onda se tebi život menja fundamentalno. Ti sa tvojom platom nećeš moći da kupiš tamo neki peškir za 500 dinara, nego ćeš kupovati onaj koji je domaće proizvodnje, a koji košta na primer 10.000 - rekao je tada Đukanović.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading