VAŽNO SAOPŠTENJE IZ BATUTA: Od početka godine 152 osobe pozitivne na HIV

Autor:

Vesti

30.11.2022

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji, u periodu januar–novembar dijagnostikovane su i prijavljene 152 osobe inficirane HIV-om, objavio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

VAŽNO SAOPŠTENJE IZ BATUTA: Od početka godine 152 osobe pozitivne na HIV

Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC/ an

Taj inistitut je, povodom Svetskog dana borbe protiv side, 1. decembra, na svom sajtu naveo i da je to za četvrtinu više dijagnostifikovanih osoba nego u istom periodu lane, kada ih je bilo 120.

Dodali i da je ove godine broj osoba sa dijagnostikovanim virusom HIV-a za 13 odsto manji u poređenju sa istim periodom 2019, kada ih je bilo 175.

Ukazali su da je među prijavljenim dijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama u periodu januar–novembar ove godine bilo 18 puta više muškaraca u odnosu na žene.

I ove, kao i ranijih godina "seksualni put prenosa je dominantan – 98 odsto slučajeva registrovanih tokom 2022. s poznatim načinom transmisije – su nezaštićeni analni seksualni odnosi među muškarcima", naveo je Batut, prenosi Espreso.

Naveli su i da je, prema zvanično dostupnim podacima u Srbiji krajem 2021. živelo 3.045 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, „a da se procenjuje da 550 osoba nije znalo da je inficirano“.

Dodali su i da su, od 1985. zaključno sa 27. novembrom 2022, u Srbiji registrovane 4.524 osobe inficirane HIV-om, od kojih su 2.152 osobe obolele od AIDS-a.

Naveli su i da su 1.192 osobe inficirane HIV-om umrle od AIDS-a, a da je još 144 osoba inficirane HIV-om umrlo od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom.

- Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih simptoma, jedini način da se otkrije je da se osoba koja je imala neki rizik testira na HIV - naveo je Batut.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading