ZAVOD ZA STATISTIKU SPROVODI ANKETU NAKON POPISA: Evo ko će pokucati na vrata 20.000 domova i zbog čega

Autor:

Vesti

16.11.2022

23:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle svakog popisa Republički Zavod za statistiku sprovodi i post popisnu anketu.

ZAVOD ZA STATISTIKU SPROVODI ANKETU NAKON POPISA: Evo ko će pokucati na vrata 20.000 domova i zbog čega

Foto: www.profimedia.rs

Popis stanovništva

Radi ocenjivanja i kontrole popisa stanovništva, u periodu od 2. do 11. decembra ove godine biće sprovedena i postpopisna anketa. Realizuje se u 106 opština i gradova u Srbiji.

Popis stanovništva je završen. Popisivači više ne idu na teren već dežuraju u kancelarijama popisnih komisija i odgovaraju na pozive građana koji iz nekog razloga nisu bili popisani u predviđenom roku. Krajnji rok da se građani sami jave popisivačima radi evidentiranja ističe za nekoliko dana. Dežurni popisivači u Šapcu pokrivaju ceo Mačvanski okrug.

- Popis će trajati još do 17. novembra, tako što se odvija preko dežurnog popisivača koji se nalazi u prostorijama Gradske uprave, svakog radnog dana od 8.00 do 15.00. Građani koji iz nekog razloga nisu popisani, mogu se javiti na telefone koji su dostupni na sajtu Republičkog zavoda za statistiku - kaže Aleksandar Jovanović, predsednik izborne komisije grada Šapca, piše RTS.

Posle svakog popisa Republički Zavod za statistiku sprovodi i post popisnu anketu. Ove godine realizuje se u 250 popisnih krugova, ili jedinica na području cele Srbije. U Nišu će biti sprovedena u 20 popisnih krugova.

To znači da će se popisivači ponovo pojaviti na određene kućne brojeve u okviru tih popisnih krugova koji su izabrani u datom uzorku. To je recimo na teritoriji grada Niša i u Medijani, i u Paliluli, i u Crvenom krstu, i u Niškoj Banji tako da u određenom popisnom krugu pojaviće se popisivači i ponovo odraditi ovu post popisnu anketu - ističe Vesna Cakić, regionalna koordinatorka popisa.

U srednjem i severnom Banatu, četiri popisna kruga ima Zrenjanin. Po dva Kikinda i Sečanj, a jedan popisni krug je u Novom Bečeju. U Zrenjaninu je planirano da anketu sprovede osam popisivača koje će nadgledati jedan instruktor.

Na osnovu prikupljenih podataka mi ćemo uporediti da li je onaj popisivač koji je bio u stvarnom popisu od 1. do 31. oktobra dobro uradio posao i na taj način ćemo zaključiti da li je na popis u celini uspešan - naglašava Dragan Kuzmić, rukovodilac Područne jedinice Zrenjanin.

Popis nije savršen. Moguće su greške u svim fazama. Od prikupljanja do obrade podataka. Metodologija popisa je usavršena zahvaljujući napretku IT tehnologije i popisivačima koji su obučeni za rad sa laptopovima. Postpopisna anketa je opet tu radi sigurnosti.

Cilj postpopisne ankete koja nas očekuje početkom decembra jeste ocena kvaliteta obuhvata i ocena kvaliteta popisa. Sprovodi se ove godine na slučajnom uzorku od 20.000 domaćinstava. Kraljevo je jedan od gradova koji se našao u tom uzorku tako da neke od naših sugrađana očekuje poseta naših popisivača u toj post popisnoj anketi - dodaje Jasmina Savić, načelnica odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Kraljevu.

Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni krajem novembra ove godine. Depopulacija je prisutna u većini gradova i opština u Srbiji pokazuju prvi rezultati. Na osnovu podataka iz prethodnih popisa Republiki zavod za statistiku je je već uradio projekciju do 2041. godine po kojoj će svaki četvrti stanovnik Srbije biti stariji od 65 godina. Prosečna starost će umesto 43 porasti na 46,5 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading