OVU VRSTU RIBE NIKAKO NE BISTE SMELI DA JEDETE: Srbi se u NJOJ DAVE, a sadrži OPASNU STVAR

Autor:

Vesti

29.11.2022

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Postoje različite vrste riba i dobro morate da obratite pažnju kada ih kupujete.

OVU VRSTU RIBE NIKAKO NE BISTE SMELI DA JEDETE:  Srbi se u NJOJ DAVE, a sadrži OPASNU STVAR

Foto: Photo by Jeremy Stewart on Unsplash

Srbi vole da jedu ribu, pogotovo za vreme posta.

Ima različitih vrsta ribe i morate obratiti pažnju kada ih kupujete.

Prednosti konzumiranja ribe

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom.

- Istorijski gledano, riba je oduvek bila deo ishrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu - kaže nutricionistkinja i dijetetičarka dr. Felisija Stoler, piše Pjur nau, a prenosi Espreso.

Foto: pixabay.com

riba, ilustracija

 

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, srdela, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da nedeljno pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

Nezdrava riba koju treba jesti umereno ili izbegavati

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće uticati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline.

Zato treba izbegavati prekomernu konzumaciju ribe s visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala deca treba potpuno da ograniče njen unos. Neke od takvih vrsta riba su ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading