UPOZORENJE VERNICIMA KOJI OD JUČE POŠTUJU BOŽIĆNI POST: Evo koje su sve mrsne zamke!

Autor:

Vesti

29.11.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Božićni post počeo je juče i trajaće do 7. januara naredne godine. Međutim, one koji se uzdržavaju od mrsne hrane u prodavnicama čekaju mnoge zamke.

UPOZORENJE VERNICIMA KOJI OD JUČE POŠTUJU BOŽIĆNI POST: Evo koje su sve mrsne zamke!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Mnogi vernici ne vole da dođu u situaciju da se ogreše hranom, naročito ako su bili uvereni da se u potpunosti pridržavaju svih pravila. Ipak, iako strogo pazimo šta jedemo, tokom posta se dogodi da ponekad konzumiramo nešto za šta nismo sigurni da li je životinjskog porekla.

Naime, danas, kada imamo šnicle i gulaš od soje, biljnu mast, sir i mleko na bazi biljnih proizvoda, posni margarin, pa i posni eurokrem, mnogima je post olakšan. Ispostavilo se da većina tih biljnih imitacija mrsne hrane zapravo nije posna.

Sir od soje je sigurno postan, a većina drugih koji se tako deklarišu sadrže kazein, protein koga ima jedino u mleku. Često ovog mlečnog proteina ima i u margarinu, naročito onih s ukusom putera. Zato je veoma važno da pročitate deklaraciju. Svaka riblja pašteta, takođe, nije posna. U njih se stavlja mleko u prahu da bi se dobila odgovarajuća gustina.

Takođe, u mnogim pecivima i testenini ima jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka testenina posna. Na primer, hleb se u mnogim pekarama premazuje smesom koja sadrži jaja da bi dobio sjaj i hrskavost. Čokoladne bananice nisu posne jer se želatin koji se nalazi unutar njih pravi od životinjskih kostiju. Isto važi i za gumene i žele bombone.

Takođe, alkoholna pića ne smatraju se posnim, naročito u danima kad se posti samo na vodi. Samo je vino dozvoljeno u danima kada i riba, a to je nedeljom i velikim praznicima.

Nutricionisti ističu da se tokom posta povećava unos ugljenih hidrata, najviše brašna i šećera i savetuju da je najbolje kad se u postu koristi sveža i neobrađena hrana. Potrebno je, dakle, u toku posta unositi što više svežeg voća i povrća, koje ćete sami pripremiti, sa ili bez dodatka biljnog ulja, i, naravno, ribe kad je dozvoljena.

Mleko u grickalicama i napolitankama

Mnogi misle, takođe, da je smoki, kao i ostale grickalice slične smokiju, posna hrana, međutim, nije. On i većina ostalih sadrže mleko u prahu i kakao-maslac, a ovi sastojci nisu posni. Dobro obratite pažnju i na napolitanke jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaoa, koji je postan, nego sadrže i mleko ili mleko u prahu.

Na Badnji dan najstroži post

Prva nedelja božićnog posta završava se u mnogim krajevima Srbije pričešćem. Paroh vernike podseća da se svrha posta ne može postići ako se ne uzdrže od loših misli, reči i dela.

Druga i treća nedelja poste se na isti način, odnosno na vodi ponedeljkom, sredom i petkom, a utorkom i četvrtkom na ulju i vinu. Subota i nedelja razrešavaju se na ribu.

Poslednja nedelja posti se strogo, bez ribe i ulja, a na Badnji dan je najstroži post.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading