POSLE NAŠEG OTKRIĆA O SPALJIVANJU BEBA U KOTLARNICI: TO JE ZA ROBIJU! Lekar potvrdio da je to uobičajena procedura

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo bi moralo odmah da reaguje jer je to krivično delo i sa ljudske i sa zakonske strane, ogorčen je advokat Svetozar Vujačić.

POSLE NAŠEG OTKRIĆA O SPALJIVANJU BEBA U KOTLARNICI: TO JE ZA ROBIJU! Lekar potvrdio da je to uobičajena procedura

Foto: Shutterstock, Facebook

Otkriće Republike da su u kotlarnici bolnice u Smederevskoj Palanci spaljivana tela umrlih beba šokiralo je javnost u Srbiji. Prema rečima advokata Svetozara Vujačića, tužilaštvo mora da reaguje na ove navode.

- To što je otkrila Republika je otkriće godine, decenije, u najnegativnijem smislu. Iako nije na meni da o tome govorim, ne sumnjam u istinitost iskaza lekara, naročito što u tom procesu nije okrivljeni, već samo svedok. Nezavisno od svega toga, tužilaštvo bi moralo hitno da reaguje. To je krivično delo i sa ljudske i sa zakonske strane! To je krivično delo skrnavljenje leša. I nadležni organi bi morali da raskrinkaju ceo lanac odgovornih - od onih koji su izdavali naredbe da se takva zlodela vrše, do samih izvršilaca. Pre presude, svako u tom lancu - od onog radnika na kartoteci do izvršioca, morao bi momentalno da bude izbačen s posla. Naročito što su to radnici u medicini - poručio je Vujačić za naš portal.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Svetozar Vujačić

Pitanja su poslata i Ministarstvu zdravlja i zaštitniku građana, ali odgovori nisu stigli do zaključenja broja.

Podsetimo, Milena Janković, član Državne komisije za nestale bebe i stalni zastupnik Udruženja roditelja nestalih beba Beograd, podelila je na profilu na Fejsbuku transkripte sa suđenja 1981, u kojima se navodi svedočenje penzionisanog ginekologa Tomislava Tadića (82), gde on govori o proceduri šta se dešavalo s telima preminulih beba u toj bolnici.

On je juče Republici ponovio ono što je svojevremeno rekao na sudu: da su početkom osamdesetih tela mrtvih beba spaljivana u kotlarnici, koja je služila za parno grejanje bolnice.

- Ja sam, kao ginekolog, radio 30 godina, deo karijere proveo sam u bolnici u Smederevskoj Palanci, gde sam godinu dana bio i direktor ginekologije. Tačno je da su bebe kod nas spaljivane, ja sam takvo stanje tamo zatekao i to je u tom trenutku bila, bar kod nas, uobičajena procedura, ma koliko se ljudi tome sada iščuđavali. Odgovorno tvrdim da nijedna mrtvorođena beba nije spaljena da roditelji za to nisu dali pismeno odobrenje i da je pre toga nisu mrtvu videli ako su to hteli - priča Tadić.

On tvrdi da je bilo i roditelja koji tu saglasnost nisu želeli da daju i svoju decu su, bez bilo kakvih problema, iznosili iz bolnice i sahranjivali gde su hteli.

- Problem je bio što se uglavnom radilo o nedonoščadima, dakle, prevremeno rođenoj deci, koja su težila 500-600 grama. Ljudi, kako god to zvučalo, nisu želeli tu decu da sahranjuju - rekao nam je Tadić.

Međutim, od njega kasnije nismo uspeli da dobijemo odgovor da li zaista smatra da je normalno preminule bebe spaljivati u kotlarnici.

Prodaje dece nije bilo

Ovaj ginekolog, povodom optužbi nekih udruženja, tvrdi da u Smederevskoj Palanci niko nikad nije prodao nijedno dete:

- Pričalo se tih godina zaista, među lekarima, da se tamo negde na Kosovu deca prodaju, navodno sva su bila vanbračna, i da su ih žene dobrovoljno davale, ali ja nikad nisam sreo, niti upoznao, niti bar ime nekog lekara čuo ko je u tome učestvovao.

Pratile ga glasine

Na pitanje odakle uopšte njegovo ime i ko ga je upleo u aferu nestalih beba i zašto je baš on označen kao neko ko je trgovao decom Tadić kaže:

- Znate kako, ja sam neko vreme proveo u radio u Libiji i tamo sam zaradio novac, Bio sam tamo veoma cenjen, ali vratili smo se u Srbiju radi školovanja dece. Ja sam bio jedan od prvih koji sam kupio ultrazvuk i počeo privatno da radim. Onda su počela govorkanja, ljubomora, pitanje odakle mi pare... Pa onda ono, sigurno ih zaradio od trgovine decom...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading