PREVARA IZVRŠITELJA ILI ADVOKATA? Na adrese u Srbiji počele da stižu NAPLATE DUGOVANJA od izvršitelja, narod zbunjen pita se KO JE KRIV?

Autor:

Vesti

11.11.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezgodan problem, a rešenja ni na vidiku.

PREVARA IZVRŠITELJA ILI ADVOKATA? Na adrese u Srbiji počele da stižu NAPLATE DUGOVANJA od izvršitelja, narod zbunjen pita se KO JE KRIV?

Foto: Shutterstock

Jedan korisnik Redita podelio je na toj društvenoj mreži svoje neugodno iskustvo sa izvršiteljima. On je, kako tvrdi, pre par dana u poštanskom sandučetu zatekao obaveštenje od njih.

Iskreno do sada nisam imao dodirnih tačaka sa njima, niti sam imao razlog da očekujem tako nešto. U svom tom čudu, ja izguglam ime i prezime izvršitelja i dođem do telefona i pozovem ga. Saznam da me tereti za oko 85.000 dinara i da to što pre rešim. Ja ga pitam o čemu se tu uopšte radi, jer stvarno nemam pojma. On mi odgovori da me je sud tužio, jer nisam platio neku sudsku taksu, valjda oko 55.000 dinara pa je to sada preko izvršitelja došlo do 85.000 - započinje on priču.

Navodi da jeste imao radni spor u osnovnom sudu, koji je trajao 3-4 godine i da ga je dobio, ali da se druga strana žalila.

- Posle nekih godinu dana od žalbe sam dobio odgovor od mog advokata da je predmet vraćen u osnovni sud na "ispravku" i da je svaka od tačaka iz spora potvrdjena u moju korist, ali nije nešto oko naknade za topli obrok pa to mora da se reši - nastavlja.

Dalje otkriva da je prisustvovao svakom ročištu i imao uvid u dokumentaciju i presudu. Svaku taksu je, tvrdi, platio, a u samoj presudi je pisalo da "nema drugih tereta".

- Što se tiče žalbe i svega, posle toga nisam, niti prisustvovao, niti dobio bilo kakav pisani dokument osim usmenog obaveštenja od advokata preko telefona i to tek kada sam ja njega pozvao, posle godinu i po dana jer su rokovi za odgovor probijeni od višeg suda. Nikad mi advokat nije rekao, niti tražio novac za bilo kakvu taksu, niti sam ikad dobio bilo kakvo obaveštenje da nešto nisam platio i da nešto dugujem sudu. Nikad nisam dobio bilo šta od suda da im dugujem kao ni da sam tužen od strane suda i nikad nisam pozvan na bilo kakvo sudjenje. Sanduče mi je okej i da je bilo kada pokušano da mi se dostavi poštom nešto kao poziv i slično to bih morao da znam. Kontaktirao sam i advokata koji mi je rekao, navodno, da nema pojma zašto su me izvršitelji kontaktirali jer je, kako on kaže, postupak još u toku - zaključuje nezadovoljni čovek.

On je upitao ostale korisnike društvene mreže "ko koga ovde zeza":

- Šta je najverovatnije po vama da se dešava, kao i kako je moguće da bilo ko mene tuži za bilo šta, a da ja uopšte nemam pojma o tome i da se postupak i završi pa da saznam tek sada kad je to sve došlo do izvršitelja?

Na to je odgovorio drugi "reditor", koji je odlučio da mu prenese svoje iskustvo sa sličnim problemom i način na koji ga je rešio. On je, kako navodi, bio udaren na pešačkom prelazu, a nakon što je osiguranje odbilo da mu isplati odštetu, unajmio je advokata kog je našao na internetu. Slučaj se, po njegovim rečima, otegao na godinu dana i više, ali je na kraju dobio spor i nadoknadu.

- Nakon godinu dana stiže pismo od izvršitelja za dug od 50-ak hiljada. Advokat nije platio taksu na presudu koja je bila u iznosu od par hiljada dinara, a dobio je novac za to od mene. Njemu su, kao punomoćniku, stizale opomene, a on mi ništa od toga nije preneo dok nije stiglo do izvršitelja - otkriva on početak svoje agonije.

Pravno, kaže, nije imao nikakvu osnovu da išta uradi jer je bacio priznanicu koja dokazuje da je advokatu dao novac na ruke. U advokatskoj komori su mu rekli da "mogu samo da ga suspenduju ukoliko podnese dokaz da ga nije obavestio da su mu pisma od suda uručena". Nakon toga je, kaže, pokušavao da telefonom ubedi advokata da izmiri dugove, ali neuspešno. 

- Nije hteo da prihvati krivicu dok se nisam pojavio na vratima kancelarije. Onda je malo promenio priču i, na kraju, mi je uz nekoliko poseta isplatio dug. Kao što sam naveo iznad, možeš da vidiš u kojoj advokatskoj komori se nalazi i podneseš prigovor na njega jer te nije obavestio o dugovanjima pre nego što su došli do izvršitelja i znatno porasli. Dokument za to možeš da dobiješ od izvršitelja, možeš da tražiš uvid u predmet i dobiješ fotokopiranu povratnicu (ako je advokat ili neko njegov potpisao i preuzeo). Van toga nemaš neke mogućnosti. Ja sam kontaktirao mnogo advokata i ni jedan nije bio voljan da tuži drugog, čak i uz dokaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Crni

11.11.2022 08:36

I jos nesto izvrsni duznik ne placa troskove izvrsitelja vec poverilac pise u zakonu o izvrsiteljima. Rec duznik se nigde ne pominje u delu za placanje taksi naknada i premije istih. Doduse skoro da se ne pominje i u ostatku Zakona ali u ovom delu za placanje nema ni slova od toga da trosak placa duznik vec iskljucivo onaj ko izvrsitelja angazuje. Klasican lov u mutnom ili bar zlupotreba polozaja , neosnovano bogacenje itd Tuzno je sto izvrsitelje Sudije bar ne opomene ako ne i da preinace presudu. Imao sam problem sa infostanom i falsifikovanjem racuna i dobio spor. Da li su kaznili izvrsitelja ne znam ali je kompletan predmet odbacen kao neosnovan uz prijavu infostanu za falsifikat (Tuzilastvo se samostalnonaktiviralo na moje veliko iznenadjenje). U obrazlozenju izvrsitelja je vrlo ddtaljno objasnio sve da nema osnova za naplatu isalje u Sud ali ni slova o naknadi i clanu na koji se pozvao oko placanja.

Kiki

11.11.2022 11:05

Strashno.