PRLJAVI TRIK! "BANINI" GRICKALICE ČUDO NEVIĐENO: Pakovanje grisina 16 grama! (VIDEO)

Autor:

Vesti

09.11.2022

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mada piše da sadržaj teži 40 grama, u kesici smo prebrojali tek nekoliko štapića.

PRLJAVI TRIK! "BANINI" GRICKALICE ČUDO NEVIĐENO: Pakovanje grisina 16 grama! (VIDEO)

Foto: St/N. Pančić

Proizvođači godinama smanjuju pakovanja, ali su najviše krajcovali grickalice koje su nekada imale makar po 100 i 50 grama, a danas su to pakovanja od 75-80, odnosno 30-40 grama. Kada se na to doda i da često pomalo ukradu, vadeći se na moguća odstupanja, potrošači za iste pare dobijaju sve manje i manje.

Međutim, pojedinima se izgleda baš omaklo, pa im pakovanje ima upola (i više) manju gramažu u odnosu na ono što im stoji na deklaraciji.

BAŠ NEČUVENO!

Tako je čitalac Republike B. M. kupio grisine trik, koje proizvodi "Banini", firma koja je od 2017. u vlasništvu crvenačke "Jafe" (pogledajte okvir). Već kada je došao kući, uvideo je da nešto nije u redu, bez obzira na to što grisine nije otvorio.

- Grisine sam samo stavio u korpu i, iskreno, nisam ih zagledao u prodavnici. Ali kada sam kod kuće hteo da ih dam detetu, uvideo sam da je kesa maltene prazna. Bez otvaranja sam opipao da unutra ima pet, najviše šest grisina - ispričao nam je B. M.

Kako kaže, još veći šok je doživeo kada je stavio štapiće na vagu koju ima u kuhinji.

- Pokazala je 16 grama?! Pa to nije ni pola od onoga što piše na pakovanju. Svi smo mi svesni da nas proizvođači, trgovci, pa i seljaci na pijacama, zakidaju, ali za ovakav bezobrazluk još nisam čuo. Ovo je stvarno nečuveno - rekao nam je ovaj Beograđanin.

Nakon poziva našoj redakciji zamolili smo ga da donese grisine u redakciju, što je i učinio. Kesicu nije otvarao, a kad smo je uzeli u ruke, videli smo da je zaista laka kao perce, kako se to kaže.

Ovo pakovanje trik grisina potom smo izmerili na vagi, koja ima licencu Direkcije za mere i plemenite metale (dakle nema laži, nema prevare) i naše merenje je potvrdilo reči ovog kupca. Zapravo, kada smo otvorili kesicu i izmerili sam sadržaj, vaga je pokazala još dva grama manje. U tih 14 grama izbrojali smo tri cele grisine i još nekoliko izlomljenih.

"Jafa" kupila "Banini" 2017. za 15.000.000E

Kompanija "Jafa" iz Crvenke kupila je kikindski " Banini", koji proizvodi trik štapiće 2017. Iako je bio u stečaju, "Banini" je na aukciji plaćen 15 miliona evra. Nakon ove akvizicije, kikindska fabrika konditora se oporavila i danas uspešno posluje.

"Jafa" je tada bila jedini učesnik na aukciji jer su druge dve zainteresovane kompanije odustale.

SUKOB NADLEŽNOSTI

Kako za Republiku napominje Nenad Bumbić, ekspert za prava potrošača, generalno je pravilo da su pakovanja sve veća, a sadržaj u njima sve manji.

- Problem je što pravilnici postoje, ali ne i kontrola. Kada uočite i otkrijete ovako nešto, pozovete tržišnu inspekciju i oni kažu mi nismo zaduženi za merenje, to radi Direkcija za mere. A kada pozovete njih, oni kažu da oni samo proveravaju da li je vaga tačna, dok tržišna inspekcija proverava da li se ono što piše i ono što je unutra slaže. To je jedan sukob nadležnosti. Mi smo se pre nekoliko godina bavili ovim problemom i ustanovili da proizvođači sitnim kraduckanjima na raznim proizvodima na godišnjem nivou jednom potrošaču ukradu 40.000 dinara, što nije mala suma - objašnjava Bumbić.

Odgovori bez objašnjenja

Na pitanja koja smo poslali kompaniji "Jafa", vlasniku "Baninija", dobili smo odgovore u kojima nema objašnjenja kako je do ovako velikog propusta moglo da dođe:

- S obzirom na to da je potrošač dostavio kesicu u vašu redakciju, zamolili bismo vas da nam pošaljete i fotografiju zadnje strane kesice, gde se vide rok trajanja i vreme, da bismo pokrenuli postupak obrade reklamacije i organizovali preuzimanje uzorka. Takođe bismo vas zamolili da zamolite potrošača da se javi našem kol-centru da bismo sa njegove strane dobili dodatne podatke i uputili mu zvanični odgovor na reklamaciju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading