NEVEROVATNA PREVARA SA FALŠ PARAMA: Za 80 pravih evra dobiješ 500 falsifikovanih

Autor: K.I.

Vesti

09.11.2022

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Instagramu se pojavio veliki broj objava u kojima se reklamira prodaja falsifikovanog novca, uz e-mail adresu i broj telefona, prevarant i dalje nesmetano obavlja svoje ilegalne aktivnosti.

NEVEROVATNA PREVARA SA FALŠ PARAMA: Za 80 pravih evra dobiješ 500 falsifikovanih

Foto: MUP Srbije

Svega će se čovek dosetiti, ali da sa pravim parama kupuje lažne je možda i jedna od glupljih ideja koja je nekome mogla pasti na pamet.

Međutim, ova zamisao, očigledno "radi posao", jer kada se uzme u ozbir da stranice koje se bave ovom prodajom postoje, sigurno je da tu ima i ozbiljnog prometa novca, do kog se dolazi ovom, u neku ruku, neobičnom prevarom.

Naime, nedavno se na Reditu pojavila diskusija, u okviru koje su korisnici ove mreže razmatrali postojanje stranica na Instagramu, koje se bave prodajom falsifikovanog novca, kao i činjenicom da ove stranice niko ne "gasi", što znali da ih niko ne prijavljuje, što dalje može takođe značiti i da neko veruje, da će za određenu svotu novca, moći da kupi mnogo veću sumu i da će to proći nekažnjeno.

Tragom ove informacije i Republika se pozabavila pronalaskom prevaranata koji prodaju falsifikovan novac i ispostavilo se da do njih uopšte nije teško doći, budući da svoje usluge transparentno nude na Instagramu, potpuno javno deleći broj telefona, kao i e-mail adresu, uz pomoć kojih se može stupiti u kontakt sa prodavcima.

Objave koje krase Instagram a bave se ovom vrstom reklame zaista su raskošne, nekoliko stotina evra, pa i hiljada evra šareni se na fotografijama i prosto mami naivne korisnike ove društvene mreže, da "alale" svoj pravi novac, kako bi se domogli veće količine ovog lažnog.

Lažni novac na prodaju. Ako želite da dobijete 100% lažni novac koji se ne može otkriti na mreži, onda ste na pravom mestu - navodi se ispod svake od brojnih objava na kojima se nalaze buntovi evra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @james.titi9

Da je moguće sa ovim nalozima stupiti u kontakt potvrdio je i jedan korisnik Redita.

- Naišao sam na dve stranice na Instagramu koje se navodno bave prodajom falcifikovanog novca za manje para, ja sam se pravio da sam zainteresovan i dobio sam od obe ime i broj telefona, hteo bih da ih prijavim policiji i zanima me da li imam za šta. Snimio sam čitavu njihovu stranicu svaki post komentar i sve kao i sve poruke uključujući ime i broj telefona. Oni tipa prodaju 500€ falsifikovanih za 80€ i kažu da mora da se plati unapred jer su imali raznih slučajeva i šalju ti poštom - objasnio je pomenuti korisnik i onda poveo diskusiju na pomenutoj društvenoj mreži.

Jedan od komentara na njegovu objavu, resvetlio je kako je ova prevara do sad prolazila nekažnjeno:

Da ti prevedem: "Mi čekamo budale da se napecaju i pošalju nam pare. Ako nas neko prijavi, tvrdimo da je to zajebancija i nikome ništa ne šaljemo. Ne očekujemo da će neko da nas tuži jer nije dobio falsifikovani novac."

ČESTE PREVARE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno je, tačnije pre mesec dana, policija uhapsila 10 osoba zbog sumnje da su preko društvenih mreža prevarile najmanje 1.000 građana i protivpravno prisvojile oko 56 miliona dinara.

Prevare na društvenim mrežama su različite i jako zastupljene, a u ovom slučaju, radilo se o velikoj svoti novca, do koje su prevaranti došli obećavajući "klijentima" sigurne dobitke na klađenju na fudbalske utakmice, a za uzvrat tražili da im uplate određene sume novca kako bi im rekli na koje utakmice da se klade.

Potom su oštećenima, kako se sumnja, slali falsifikovane tikete jedne kladionice sa dobitkom od 8.000 evra, tražeći da im uplate dodatnih 620 evra, kako bi im prosledili kodove za pristup dobijenom novcu.

Uhapšeni se terete da su nelegalno stečen novac – oko 56.110.000 dinara, ulagali u kupovinu stanova, automobila i drugih vrednosti.

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje osumnjičeni koriste u Beogradu, Valjevu i Loznici pronađeno je i oduzeto više laptopova i telefona, kao i novac i vozila za koje se sumnja da su pribavljeni izvršenjem krivičnih dela.

OVIM PREVARAMA BAVI SE ODELJENJE ZA VISOKOTEHNOLOŠKI KRIMINAL

Visokotehnološki kriminal je kompleksna stvar, a krivična dela koja su njim obuhvaćena su raznovrsna i obavljaju se posredstvom računara.

Svako krivično delo, pa tako i krivična dela VTK, možete prijaviti u najbližoj policijskoj stanici. Vašu prijavu potom prosleđuju Odeljenju za suzbijanje VTK. Ukoliko želite, možete da odete i direktno u Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, ali morate da se zaputite u Upravu kriminalističke policije, u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). U okviru SBPOK-a se nalazi Odeljenje za visokotehnološki kriminal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading