PROGUTALI STE ŽVAKU: Evo kada je potrebna hitna intervencija doktora

Autor:

Vesti

12.11.2022

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj progutanih žvaka može da stvori probleme u varenju.

PROGUTALI STE ŽVAKU: Evo kada je potrebna hitna intervencija doktora

Foto: pixabay.com

Sigurno su i vama dok ste bili mali govorili da ne smete da progutate žvaku zbog toga što može da se zalepi za želudac, kao i da joj je potrebno oko sedam godina da bi se u potpunosti svarila.

Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, čovekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život.

Tako se u trenutku kada progutate žvaku, njeni delovi koji ne mogu da se svare ostaju u telu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, posle određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Takođe, priče o štetnom uticaju progutanih žvaka imaju i drugu stranu što svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male dece.

To se vrlo retko dešava, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija doktora. Sledeći put kada budete progutali žvaku nemate o čemu da brinete jer će se vaš digestivni trakt sasvim uspešno izboriti s tim, piše Nportal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading