SMISLILA PLAN ZA BORBU PROTIV KOVIDA I TAKO LEČILA SUPRUGA LEKARA: Rezultati su bili zapanjujući!

Autor: N.J.

Lifestyle

07.11.2022

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njen plan vam može pomoći da ojačate imunitet.

SMISLILA PLAN ZA BORBU PROTIV KOVIDA I TAKO LEČILA SUPRUGA LEKARA: Rezultati su bili zapanjujući!

Foto: Facebook/Dr Megan Rossi, Shutterstock

Doktorka Megan Rosi je rešila da preduzme sve kada je shvatila da će njen suprug Tomas, inače lekar opšte prakse, raditi na "prvoj liniji" u borbi protiv kovida. Ona se potrudila da na sve načine ojača njegov imunitet, ali i da pomogne porodici da pobedi virus.

Doktorka je smislila plan za uvođenje promena u život za jačanje imuniteta koje je bilo dovoljno lako održati na duge staze, piše "Dejli mejl".

To je uključivalo brze i jednostavne obroke sa puno vlakana, poput lazanja sa povrćem i ukusne supe. Intenzitet rada na prvoj liniji znači da lekari često na kraju jedu hranu iz kantine. Takođe, oni su se pobrinuli da zaspu do 22 sata svake noći nakon što su se oslobodili stresa 30 - minutnom šetnjom sa psom. (To je bilo pre nego što se rodio njihov sin Arči, koji sada ima 19 meseci.)

Foto: Shutterstock

Muškarac doživljava stres na poslu

Tomas se razboleo

Potrudili su se provesti pet minuta svake večeri radeći vežbe disanja i druge tehnike za oslobađanje od stresa, jer stres može ugroziti imunitet. Dva puta nedeljno po 30 minuta radili su treninge jačeg inteziteta. Takođe, oni su otkrili da je Tomas oboleo od Kovida. Ipak, nikada nije imao nijedan simptom. Čak je komentarisao da se, uprkos intenzitetu svega, u sebi oseća bolje nego ikada. 

- Niko od nas nije imao Kovid. Postoje četiri nivoa mog pristupa - do sada sam u ovoj seriji posmatrala važnost hranjive, raznolike ishrane koja uključuje širok raspon različitih namirnica biljnog porekla - priča ona.

- Sada sam se usredsredila na još dva stupa: Zašto je dovoljno sna toliko važno (7 do 9 sati svake noći) i kako upravljati nivoima stresa pomoću saveta koje sam podelila.

Foto: pixabay.com

Devojka spava u krevetu

Četvrti nivo za bolji imunitet: vežbanje

Vežbanje je takođe korisno jer mišićno tkivo pomaže u podmlađivanju imunološkog sistema.

- Ovo verovatno objašnjava rezultate studije objavljene 2011. godine, koja je otkrila da su osobe u dobi od 18 do 85 godina koje su više od pet dana nedeljno radile vežbe aerobika (što se računa kao 20 minuta ili više brzog hodanja). , biciklizam, plivanje, trčanje ili penjanje uz stepenice, na primer) tokom jeseni i zime imali su mnogo manju verovatnoću da će oboleti od respiratornih infekcija u poređenju sa onima koji su većinom sedeli - kaže Megan.

A kad se aktivna skupina razbolela, infekcija je bila manje teška.

- Neverovatno, te dobrobiti vežbanja ne zavise od toga šta jedete. Takođe, nije važno kakvu vežbu radite: svako redovno kretanje je dobro kretanje. Ali prvo se odmaknite i razmislite o tome koja će se vežba/aktivnost uklopiti u vaš život.

Foto: pixabay.com

Devojka vežba u prirodi

Napravite plan koji odgovara vašoj situaciji

Pokušajte uzeti u obzir:

- Koju vrstu vežbe volite raditi, npr. na temelju težine ili kardio? Koja je vaša polazna tačka - jeste li početnik ili redovno vežbate? Želite li isprobati nešto novo? Dr Katrin kaže da je sve što vas pokreće je korisno, bilo da je reč o plesu u kuhinji ili intenzivnim kućnim poslovima. Gde možete vežbati? Razmislite o prostoru koji imate. Osećate li se najbolje ujutro ili uveče ili možda želite vežbati uz ručak za predah u danu? Imate li porodične ili poslovne obaveze o kojima bi trebalo da razmislite? Zašto ti je to važno?

Fascinantna studija iz 2003. sprovedena na Državnom sveučilištu prava, objavljena u američkom časopisu "Vaksin", otkrila je da kada su ljudi u dobi od 64 godine i više radili umerene vežbe 25 - 30 minuta, tri dana nedeljno deset meseci, pokazali su bolji odgovor na vakcinu protiv gripa, u poređenju sa ljudima koji nisu prominili aktivnosti. To ukazuje da je njihov imunološki sistem bio bolje pripremljen za odbranu od gripa.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Stariji muškarac vežba na spravi u prirodi

Konzumiranje više voća i povrća pomaže


- Ako je ikada postojao dokaz da živimo u svetu mikroba - iznutra i spolja - došao je u obliku ove infekcije. 

Dobre navike se zadržavaju

Stvaranje zdravih navika nije lako. Često počinjemo sa najboljim namerama, ali u roku od nekoliko nedelja, nakon što početna motivacija počne nestajati i zahtevi života prevagnu, možemo se ponovno naći na početku.

Saveti kako da se opet pokrenete

Postavite dnevni podsetnik na svom telefonu dok radnja ne postane automatska; imajte dnevnu listu; pokušajte zadržati vreme i mesto doslednima; pronađite prijatelja koji bi takođe mogao imati koristi, tako možete jedno drugo da motivišete.

Ali važno je i da:


Ostavite samolepljivu poruku na ogledalu u spavaćoj sobi koja vas podseća zašto ste počeli.
Zabiležite sve dobre osećaje ili iskustva u vezi sa aktivnostima.
Slavljenje bilo kojeg uspeha, bez obzira na to koliko je mali, pomaže u jačanju vaše predanosti.
Nemojte biti prestrogi prema sebi. Ako propustite dan ili dva, radujte se što ćete mu se vratiti sutra.
Budite realni od početka.
Ako vam je motivacija na izmaku, pokušajte vratiti neke emocije u aktivnost tako što ćete postaviti dva pitanja:

Kako ću se osećati ako nastavim ili ako prekinem? I kako će moj život izgledati za godinu dana ako nastavim ili ako prestanem?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading