AKO SE OVAKO OSEĆATE NAKON BUĐENJA ODMAH SE JAVITE LEKARU: Ovi simptomi mogu biti znak za uzbunu, a deluju krajnje bezazleno!

Autor: N.J.

Lifestyle

12.11.2022

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Obratite pažnju na to kako se osećate kada se probudite.

AKO SE OVAKO OSEĆATE NAKON BUĐENJA ODMAH SE JAVITE LEKARU: Ovi simptomi mogu biti znak za uzbunu, a deluju krajnje bezazleno!

Foto: pexels.com

Prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje, nedostatak sna može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zdrav san je važan za sve uzraste, a nedostatak istog pravi haos u organizmu. Povezan je i sa željom za hranom, jer nam je onda često potrebna kaloričnija hrana, ali smo i skloniji prehladama jer zbog neispavanosti imuni sistem opada. A posle nekog vremena povećava se rizik od gojaznosti, pojave dijabetesa, ali i rizik od srčanih oboljenja. Stanja koja se dešavaju nakon buđenja ne smete ignorisati prema stručnjacima: 

Suva usta 

- Buđenje sa suvim ustima može da označava apneju. Apneja je kratkotrajni prekid disanja u snu koji traje duže od 3, a kraće od 10 sekundi. Ovaj prekid disanja može da uzrokuje suva usta i druge simptome poput glasnog hrkanja, nemirnog sna i umora tokom dana. Apneja za vreme spavanja može da dovede do visokog krvnog pritiska, bolesti srca, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Ako se redovno budite sa suvim ustima, trebalo bi da se obratite lekaru. Lečenjem možete da dobijete miran san koji vam je potreban da biste ostali zdravi i izbegli ozbiljne zdravstvene komplikacije -  objašnjava doktorka Tomi Mičel, a prenosi "Mondo".

Foto: Photo by Yohann LIBOT on Unsplash

Devojka leži budna u krevetu

Glavobolja

- Buđenje sa glavoboljom ukazuje da postoji poremećaj spavanja. Poremećaji spavanja mogu da prouzrokuju brojne probleme koji uključuju i glavobolje. Kad se budite s glavoboljom, moguće je da patite od apneje. Druga je mogućnost da patite od nesanice. Nesanica može da bude uzrokovana stresom, teskobom ili depresijom. Ne ignorišite glavobolju koju osećate nakon buđenja, obratite se lekaru - kaže doktorka, a prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje, glavobolja može da ukaže na problem sa zubima.

- Škrgutanje ili stiskanje zuba tokom sna može da učini da se probudite sa glavoboljom. Ovo snažno i preterano kretanje takođe dovodi do trošenja zuba, bolova u mišićima i oštećenja desni. Uzroci uključuju stres i teskobu, poremećaj sna, konzumaciju alkohola i kafe. Lečenje često uključuje nošenje štitnika za zube noću - navode stručnjaci.

Utrnule ruke

- Utrnulost vaših ruku ili šaka je gubitak osećaja koji može da se pojavi zbog raznih uzroka. Vaše šake ili ruke mogu da utrnu jer je živac stisnut, a cirkulacija prekinuta zbog položaja spavanja ili zbog nekog drugog uzroka. Ponekad utrnulost prate trnci ili osećaj bockanja, koji se naziva parestezija. Kao i utrnulost, parestezija može da se pojavi tokom spavanja kao rezultat određenih položaja spavanja -  kaže doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading