DRAMATIČNO PISMO SRPSKOG DEČAKA IZ NEMAČKE: Proteraće me! Majka neće da mi izvadi pasoš, a sudija ćuti

Autor:

Vesti

19.11.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maloletni P. Š. (17) ne zna više kome da se obrati, pa je pisao Srpskom telegrafu, tražeći pomoć

DRAMATIČNO PISMO SRPSKOG DEČAKA IZ NEMAČKE: Proteraće me! Majka neće da mi izvadi pasoš, a sudija ćuti

Foto: shutterstock.com

Tuga, depresija

Ne znam više šta da radim i kome da se obratim, pa se javljam vama. Molim vas da pišete o mom slučaju, o slučaju deteta kojem rođena majka neće da izvadi pasoš, iako zna da će me za nekoliko meseci, čim napunim 18, ako ne budem imao pasoš proterati iz Nemačke, gde živim i gde i ona živi, gde idem u školu, bavim se aktivno košarkom... 
 
Neobičan mejl P. Š. (17,5) stigao je u Srpski telegraf i, naravno, zainteresovao nas. Kako se ispostavilo, dečak koji je pisao, ukoliko niko ne reaguje, a prvi bi trebalo da reaguje sud u Prokuplju, odnosno sudija Gordana Sokić (pročitaćete u daljem tekstu zašto), biće žrtva neverovatne, ali, evo, i te kako moguće životne zavrzlame.

Sudija Sokić, međutim, uporno ćuti i, čini se, kupuje vreme do puunoletstva dečaka, kada će sve ionako postati nevažno, a on će, ni kriv ni dužan, morati da napusti Nemačku bez šanse da se tamo bilo kada vrati. Ili, bolje da kažemo, moraće da napusti sve što je gradio i što ima u životu - šansu za školovanje, koje je započeo, košarkašku karijeru, u krajnjem slučaju, i šansu da živi pored oba svoja roditelja jer su mu i majka i otac tamo. 

SVE MI JE OVDE 

Ali krenimo redom... 

 
Majka P. Š. razvela se od dečakovog oca Andreja (prezime ne objavljujemo da bismo zaštitili identitet maloletnika - svi podaci su poznati redakciji). Oba roditelja žive trenutno u Nemačkoj. Majka ima starateljstvo, međutim, dečak je prešao da živi kod oca, na šta, s obzirom na to koliko mu je godina, ima puno pravo.

Problem je, međutim, što nema pasoš, a majka, iz inata, osvete ili ko zna čega drugog, odbija, kao staratelj, da mu izvadi pasoš. Kako kaže P. Š., molio je, slao poruke, pisao joj, ali ništa nije pomoglo. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

Molba

 

 
Zbog toga je Osnovnom sudu u Prokuplju, pošto je porodica odatle i tamo je vođen postupak razvoda i dodeljivanja starateljstva, podnet zahtev da se hitno odredi privremena mera i majka liši starateljskog prava privremeno, samo dok dečak ne izvadi pasoš. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

Molba

 

 
- Već ima dve i po godine otkako mi je pasoš istekao i budućnost mi je trenutno jako neizvesna. Mesecima ne mogu da zaspim od brige, budim se noću, sanjam kako me proteruju iz Nemačke, gde mi je porodica, gde su svi moji drugovi. Ovde idem u školu, super sam đak, igram košarku za jedan klub, kažu da sam veoma talentovan. Prosto ne mogu da verujem da sve to mogu da izgubim zbog ovakvog razloga - ispričao nam je P. Š. kad smo se čuli telefonom. 
 
Dečakom otac Andrej kaže da je sudu u Prokuplju još pre mesec dana podnet zahtev da se donese privremena mera i da je to odluka koja mora biti doneta u najhitnijem mogućem postupku, kako i zakon nalaže. Ali do danas sudija Gordana Sokić ništa nije preduzela. 

 

SMISLILA TAKTIKU 

Srpski telegraf uputio je pitanja Osnovnom sudu u Prokuplju, kao i sudiji Sokić. Od suda smo dobili odgovor da je reč o predmetu vezanom za porodične odnose, te da su podaci iz takvih postupaka službena tajna. Od Sokićeve, s druge strane, nije stigao odgovor na pitanje zašto odugovlači sa donošenjem odluke i da li su tačne tvrdnje dečakove porodice da ona jednostavno čeka da on postane punoletan i da ona tako elegantno izbegne da se uopšte izjašnjava po ovom pitanju. A to što će P. Š. tada biti proteran iz Nemačke - koga briga?!

 

OPSTRUIRA POSTUPAK U SOPSTVENOM SUDU


Već mesec dana sudija Gordana Sokić iz Prokuplja odlaže donošenje privremene mere iako je reč o hitnom postupku.

Republika

Foto: Street View

Sud u Prokuplju

 

 Koliko je besmisleno, da ne kažemo neku težu reč, to što radi sudija Gordana Sokić, pokazuje i činjenica da P. Š., zato što nema pasoš, ne može da dođe u Srbiju i baš u Prokuplju da izjavu u postupku pred Osnovnim sudom i Centrom za socijalni rad u tom gradu. Dakle, da pojednostavimo, sudija onemogućava dečaka da pristupi upravo sudu čiji je ona službenik i gde se vodi postupak u kojem je potrebno da on da izjavu. 

Očajni otac: Bez pasoša ne može 
 

Andrija, dečakov otac, ističe da su svi problemi počeli kada je majka, izrevoltirana postupkom deteta da pređe kod oca, počela da se sveti. Nažalost, po srpskom običaju, preko deteta. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

Pasoš

 

 
- Naš sin je godinama boravio u Nemačkoj nelegalno, dok je bio kod majke, kojoj je dodeljeno starateljstvo. Kada je prešao kod mene, preko tima advokata uspeo je da dobije papire koje dobijaju azilanti, ali pasoš koji mu je istekao ne može da obnovi bez saglasnosti majke, koja za to ne želi da čuje. Njemu u februaru ističu ti papiri, a zahtev za regularne ne može da podnese ukoliko nema pasoš. Deo majčine osvete leži u tome što ona dobro zna da će on, ukoliko ne dobije pasoš, morati da se vrati u Srbiju, gde će verovatno živeti sam. Zato mi stvarno nije jasno ćutanje sudije. Svi pravni stručnjaci, kao i socijalni radnici, kažu da je slučaj jasan kao dan i da sudija mora bez oklevanja da donese privremenu meru i omogući vađenje pasoša - objašnjava očajni otac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ljupče

20.11.2022 02:12

Sudija časni. Ma kakvi časni, sudije su sve drugo samo nisu časni. Sramota. A još nečasniji je predsednik suda. Boli ga uvo šta rade sudije. Zbog takvih sudija ni smo tu gde jesmo. Na dnu.