OVAKO SU VRAČARCI UBIJALI SVOJE ŽRTVE: Danima ih pratili i zapisivali navike, pa svoje planove sporovodili u delo

Autor:

Hronika

19.11.2022

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Organizovana kriminalna grupa "Vračarci" kojom je rukovodio Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara osumnjičena je za tri ubistva - Aleksandra Halabrina, Aleksandra Šarca i Dragana Ristića.

OVAKO SU VRAČARCI UBIJALI SVOJE ŽRTVE:  Danima ih pratili i zapisivali navike, pa svoje planove sporovodili u delo

Foto: Printscreen MUP

Hapšenje Vračaraca

Inače, klan Nikole Vušovića radio je za "kavački", na čijem su čelu Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, a usko je sarađivao i sa Veljkom Belivukom zvanim Velja Nevolja.

"Blic" vam uvidom u naredbu za sprovođenje istrage Tužilaštva za organizovani kriminal otkriva detalje pomenuta tri ubistva, na koji način su "Vračarci" pratili i locirali metu a potom je i ubili.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Radoje Zvicer

 

Detalji ubistva Aleksandra Halabrina

Prva žrtva "Vračaraca" bio je Aleksandar Halabrin koji je ubijen 20. marta 2022. godine u iznajmljenom stanu na za sada nepoznatoj lokaciji u Beogradu. Halabrin je potajno planirao ubistvo Uroša Piperskog i Daria Đorđevića, a nakon tog saznanja "Vračarci" su preuzeli stvar u svoje ruke i na podmukao način iz osvete ubili Halabrina. Piperski je zajedno sa Vušovićem i Đorđevićem organizovao ubistvo, a zadatak Miloša Andrijevića bio je da pokuša da locira i identifikuje Halabrina, piše Blic.

Republika

Foto: facebook.com/printscreen

Aleksandar Halabrin

 

Uspeli su da ga lociraju u kafiću na Novom Beogradu. Prvi plan bio je da ga raznesu bombom, ali se to u međuvremenu promenilo i na kraju su ga ubili u stanu.

Aleksandar Ostojić i Miloš Raičević bili su zaduženi za prikupljanje informacija o navikama i kretanju Halabrina i zajedno sa Vušovićem i Darkom Maletićem isplanirali su iznajmljivanje stana gde će namatiti i ubiti Halabrina, što su i učinili. Piperski je obavestio ostale pripadnike grupe da je Halabrin ubijen i zakopan.

Dario Đođević je zajedno sa Piperskim i Džonijem organizovao ubistvo jer je imao pouzdane informacije da Halabrin planira da liši života njega i Piperskog. Te informacije je potom preneo "ludom Džoniju" i Piperskom.

Miloš Raičević je prikupljao informacije o navikama i kretanjima Halabrina, iskorišćavajući svoju blisku saradnju sa njim, a potom te informacije prenosio Piperskom i Džoniju.

Kako se dalje navodi u pomenutoj optužnici, Nikola Vušović je kao organizator kriminalne grupe zajedno sa Piperskim i Darkom Maletićem ispanirao i iznajmio stan gde će namamiti i ubiti Halabrina.

Vladimir Kovačević je po nalozima Piperskog, Đođevića i Vušovića namamio Halabrina, iskorišćavajući blizak odnos sa njim, a zatim ga je odvezao do stana u Beogradu gde je i ubijen.

Halabrinovo telo zatečeno je ukopano u zemlju, a pronađeno je 16. maja 2020. godine u zaseoku Zminjak u mestu Parcani u Sopotu, na udaljenosti od 100 metara od asfaltnog puta.

Detalji ubistva Dragana Ristića

U beogradskom naselju Kaluđerica 10. septembra 2020. godine na podmukao način ubijen je i Dragan Ristić, tako što je ga je još jedan pripadnik Vračaraca, Vuk Ursulov, čekao u vozilu, koje je nabavljeno samo radi izvršenja krivičnog dela.

Ursulov je čekao da Ristić naiđe i kada je krenuo ka smederevskom putu, udario ga je u zadnji deo vozila, inscenirajući tako saobraćajnu nesreću kako bi ga namamio da izađe iz vozila. Ristić je izašao iz vozila i Ursulov je tada pištoljem sa prigušivačem ispalio u njega 8 hitaca u gornje delove tela usled čega je i preminuo.

U optužnici se dalje navodi da su Vušović, Piperski i Dario Đorđević organizovali ubistvo Ristića koje je Đorđević finansirao sa 60.000 evra, nabavio pištolj, prigušivač i municiju. Naložio je Aleksandru Naumovskom da preuzme oružje za ubistvo i objasnio mu kako sa njim da postupa kako ne bi ostavio tragove, te da ga preda Nikoli Božiloviću da spakuje oružje i municiju u torbu po koju je kasnije i otišao i zapalio vozilo koje su koristili prilikom ubistva.

Božilović je Milošu Pavloviću i drugim pripadnicima grupe javio da su ubili Ristića.

On je takođe po nalozima Đorđevića skrivao oružje i po njegovim uputstvima ga spakovao u torbu po koju je kasnije došao sam Dario Đorđević.

Rajko Topić je po nalogu Piperskog odvezao vozilo na Zvezdaru, koje je obezbedio Piperski, a ko je je korišćeno za ubistvo i za tu uslugu mu je Đorđević dao 200 evra.

Detalji ubistva Aleksandra Šarca

Treća žrtva "Vračaraca" bio je Aleksandar Šarac koji je ubijen iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način, tako što je Lazar Ilić dovodeći u opasnost živote drugih lica koja su se zatekla na parkingu prišao iza leđa pokojnom Šarcu i ispalio iz pištolja sa prigušivačem dva metka u predelu glave.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

Tako mu je naneo teške telesne povrede opasne po život u vidu prostrelnih rana u predelu potiljka i levog obraza zbog kojih je i preminuo 26. oktobra 2020. godine.

Naime, Nikola Vušović, kao organizator kriminalne grupe, izdao je nalog Nedeljku Todoroviću da pronađe lokaciju gde će ubiti Šarca, te napravi plan odlaska i dolaska na mesto ubistva i mesto gde bi se unišili dokazi ubistva. Todorović je to i učinio.

Uloga još jednog "Vračarca" Strahinje Savića bila je da doveze vozilom izvršioce ubistva na mesto izvršenja, u ovom slučaju garažu TC "Ušće" i potom ih odveze. Za ubice su izabrani Filip Grujić i Aleksa Vasiljević.

Nikola Kačarević je iskorišćavanjem prijateljskog odnosa namamio Aleksandra Šarca na mesto gde je ubijen. Đorđe Knežević, Ivo Bukljaš i Marko Tacić bili su zaduženi za lociranje vozila Aleksandra Šarca kojim se dovezao do garaže u TC "Ušće". Zadatak Nikole Milenkovića, Ivana Biletića i Vojina Stupara bio je da Lazara Ilića na ilegalan način prevedu preko granice u Crnu Goru.

Uroš Piperski kao organizator kriminalne grupe u dogovoru sa Nikolom Vuševićem za izvršioca angažovao Filipa Grujića i finansirao izvršenje ovog ubistva tako što je zahtevao od Miloša Andrejevića da isplati 6.000 evra Nikoli Kačareviću, što je Andrejević i uradio.

Nedeljko Todorović je o svim aktivnostima o planiranju ubistva Šarca obaveštavao Nikolu Vušovića i prenosio njegove naloge za izvršenje dela ostalim učesnicima.

Nikola Kačarević je u cilju likvidacije Šarca postupao po nalozima Nikole Vušovića, otkrivao mu informacije o kretanju Šarca, njegovim navikama, mestima koje posećuje i zakazivao je susrete sa Šarcem obaveštavajući o svemu Vušovića i prilikom susreta sa Šarcem prenosio je kakvu garderobu nosi. Kačarević je Šarca namamio na sastanak u TC "Ušće".

Uloga Strahinje Savića bila je da po nalozima Nikole Vušovića iznajmljuje vozila preko rentakar agencije kojima je prevozio ostale učesnike do mesta ubistva i iznajmljivao stanove u Beogradu sa Lazarom Ilićem u kojima je boravio do dana ubistva. Uzeli su od Nikole Vušovića silikonske maske koje su planirali da iskoriste za ubistvo.

Lazar Ilić je potom angažovan od strane Nikole Vušovića za ubistvo Šarca, a njegova uloga bila je da iznajmljiuje stanove u Beogradu u prethodnom dogovoru sa Strahinjom Savićem u cilju skrivanja do ubistva. Obaveštavao je Nikolu Milekovića da će dana 17. oktobra 2020. godine da ubije Šarca, kao i da će obući crvenu jaknu, kačket, masku preko lica i da će nakon ubistva uništiti telefon, te mu je prosledio fotografiju oružja kojim će izvršiti ubistvo.

Nikola Mileković je po nalozima Vušovića svakodnevno imao kontakt sa Lazarom Ilićem u vezi sa njegovim smeštajem i priprema oko ubistva i po izvršenom ubistvu, zajedno sa Vušovićem, Biletićem i Stuparom organizovao je da se Ilić ilegalno prevede preko granice u Crnu Goru.

Podsetimo, nakon opsežne akcije MUP, BIA i SPBOK u kojoj su uhapšeni pripadnici kriminalne "Vračarske grupe", Tužilašto za organizovani kriminal donelo je Naredbu o sprovođenju i proširenju istrage kojom je obuhvaćeno 38 lica. U sapoštenju se navodi da je istraga, pored tri ubistva, proširena za još pet pokušaja ubistava.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu zbog osnovane sumnje da su pripadnici organizovane kriminalne grupe čiji su organizatori Nikola Vušović i Uroš Piperski, u periodu od početka 2019. do 11. novembra 2022. godine iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način ubili Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragan Ristića, i pokušali su da liše života Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i sada pokojnog Lazara Vukićevića.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading