NAPUSTIO NAS JOŠ JEDAN VELIKAN

Autor:

Vesti

18.11.2022

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više stotina domaćih i inostranih TV emisija i nekoliko TV filmova bilo je posvećeno ovoj legendi, kao i više stotina novinskih tekstova u zemlji i inostranstvu.

NAPUSTIO NAS JOŠ JEDAN VELIKAN

Foto: Pixabay

Sveća

U svojoj 85. godini života, napustio nas je jedan od poslednjih klasika, velikan srpskog slikarstva, akademski slikar Vladan Subotić.

Rođen je u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1967. godine, a od 1969. godine je član ULUS-a.

Na specijalizaciju u Pariz otišao je 1973. godine, kao stipendista Vlade Francuske, kao jedini sa prostora biše Jugoslavije. Na Akademiji lepih umetnosti (Beaux Arts) usavršavao se kod čuvenog profesora Mišela Sanžijea, Pikasovog učenika. Jedini je Srbin koji je izlagao u jednoj od najprestižnijih evropskih galerija Papinoj galeriji (Galeria De Pape) u Rimu. Dobitnik je brojnih domaćih i inostrnih priznanja za svoj rad.

Foto: Youtube printscreen

Vladan Subotić

Početkom ’80-ih umetničko stvaralaštvo Vladana Subotića svrstano je u Kulturno istorijsku baštinu Jugoslavije.

Tvorac je novog pravca u slikarstvu – POETIKOARSIZMA koji naglašava poetski sadržaj slika i njihovo univerzalno značenje. To je sinteza nežnih poetskih osećanja u literaturi, arhitekturi, koja su preneta na platno sa svim elementima slikarskog izraza.

Tokom bombardovanja 1999. godine Vladan Subotić je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama za prikupljanje pomoći razorenoj zemlji, čime je napravio humanitarni i kulturni most između Italije i Srbije.

Subotićeve slike svojevremeno su krasile dom Fransoa Miterana, bivšeg francuskog predsednika, kao i drugih poznatih ličnosti širom Evrope – Mišela Platinija, predsednika UEFA, Johana Krojfa, legendarnog holandskog fudbalera i trenera, Điole Ćinkveti, italijanske pevačice, italijanskih glumica Klaudije Kardinale i Đine Lolobriđide, Oracia Karpanelija, likovnog kritičara, Maura Kaziragija, režisera i scenariste, Renco Guaskoa, likovnog kritičara…

O umetničkom stvaralaštvu Vladana Subotića snimljeno je više stotina domaćih i inostranih TV emisija i nekoliko TV filmova, napisano je više stotina novinskih tekstova u zemlji i inostranstvu.

Iz dva braka, ima četiri sina, Oliver, Filip, Stefano i Emanuel, navodi se na sajut ULUS-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading