EVAKUACIJA HEMIJSKOG FAKULTETA ZBOG GREŠKE MAJSTORA: Slučajno aktivirao ventil, opasnost i dalje postoji

Autor:

Vesti

17.11.2022

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, i dalje postoji opasnost, odnosno nije bezbedno biti u podrumima fakulteta.

EVAKUACIJA HEMIJSKOG FAKULTETA ZBOG GREŠKE MAJSTORA: Slučajno aktivirao ventil, opasnost i dalje postoji

Foto: Beogradživi Youtube printscreen

- Ljudskom greškom je aktiviran ventil na sigurnosnom sistemu za gašenje požara. Otvorene su boce sa ugljen-dioksidom za gašenje požara. Istog momenta je naložena evakuacija svih iz zgrade - izjavio je Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, nakon jutrošnjeg incidenta na ovom fakultetu, prenosi Blic.

Kako dalje objašnjava Roglić, radi se o slučajnosti.

- I osoba koja je napravila grešku je istog momenta evakuisana. Ovo je bila slučajnost. Ne verujem da će osoba biti sankcionisana. U pitanju je bio majstor - rekao je dekan.

Iako nije postojala opasnost za one koji su se u tom momentu nalazili na višim spratovima zgrade, svi su evakuisani.

Fakultet je doneo odluku da se u podrum danas ne ulazi.

Osoba koja je bila u podrumu, kako je istakao, nije u zdravstvenoj opasnosti, ali je bio pod nadzorom i kontrolom dva sata za svaki slučaj.

- Mi imamo tri izlaza, obeleženi su protivpožarni putevi. Vrlo brzo se zgrada evakuiše. Sanacija problema je trajala oko 40 minuta. Zatvoreni su prilazi ka prvom i drugom podrumu. Vatrogasci su intervenisali sa sistemom za prisilno provetravanje, mi smo to uradili tako sto smo otvorili prozore. Otišli su su tek kada su se uverili da su koncentracije bezbedne - rekao je dekan Roglić, prenosi Blic.

Poslednji incident, prema rečina dekana fakulteta, desio se 2000. godine, kada je eksplodirala boca, i to je jedini takav incident.

Zaposleni kažu da se i pre tri, četiri godine desila slična situacija i da je tada bilo evakuacije.

- Uvek postoji mogućnost incidenta. Svi se tada evakuišu. Svi su svesni da postoji mogućnost ovakve situacije. Trudimo se maksimalno da podignemo mere bezbednosti, ali sistem za sada funkcioniše ovako - izjavio je dekan.

Podsetimo, jutros oko pola 9 je prijavljeno curenje ugljen-dioksida iz podruma Hemijskog fakulteta, vatrogasci su stigli za deset minuta, a svi studenti i profesori su odmah evakusiani.

Prema rečima dekana, vatrogasci su otišli oko 10.30 sati, a studenti u profesori su se vratili na fakultet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading