VELIKI BROJ SRBA POSEĆUJE METEORE, ALI IMA NEŠTO ŠTO NE ZNAJU O OVOM MESTU: Evo koji Nemanjić je podigao najčuveniji manastir Preobraženje Gospodnje

Autor:

Vesti

17.11.2022

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ka manastiru nekada davno vodila je stena visoka 250 metara, preko koje su se pustinjaci peli uz pomoć skela, koje se i dan danas mogu videti na ovoj lokaciji.

VELIKI BROJ SRBA POSEĆUJE METEORE, ALI IMA NEŠTO ŠTO NE ZNAJU O OVOM MESTU: Evo koji Nemanjić je podigao najčuveniji manastir Preobraženje Gospodnje

Foto: Shutterstock

U samom srcu Meteora, nikla je prelepa Saborna crkva posvećena Preobraženju Hristovom, davne 1382. godine, a pogled na ovo sveto mesto ostavio je bez daha svakog ko je imao prilike da mu se približi.

Ono što je malo kome poznato iz povesti ovog božanstvenog mesta, jeste to da je veliki udeo u njegovom nastanku imao upravo jedan Nemanjić!

Ali da krenemo po redu...

Stefan Uroš III Nemanjić Dečanski, u prvom braku sa bugarskom princezom Teodorom dobio je sina Dušana, budućeg cara Srbije (Dušan Silni), a u drugom braku sa vizantijskom princezom Marijom Paleologinom, sina Simeona Uroša, cara Tesalije.  

Foto: RTS/printscreen

Crkvu podigao unuk Stefana Dečanskog

Simeon je bio pobožan čovek i uveliko je pomagao mananstire Meteora, a svog sina Jovana, koji je tada bio učenik na Svetoj Gori, ostavio je da ga nasledi i da na povratku u Tesaliju, preuzme presto.

Jovan je na Metorima susreo monaha Atanasija i mladi vladar je tada bio duboko dirnut spokojstvom života i ličnim kvalitetima ovog monaha. On i Atanasije su se sprijateljili i ostali veliki prijatelji. Jovan se tada odrekao prestola birajući težak put i postao je monah Joasaf - navodi verski analitičar Predrag Đokić za Republiku.

Kako dalje objašnjava ovaj stručnjak, Joasaf je nasledio na mestu igumana Atanasija sa kojim je bio prijatelj.

SKELAMA PREKO STENE DO MANASTIRA

- Interesantna je priča o lokaciji na kojoj je podignut manastir Preobraženje Gospodnje. On se nalazi u zapadnom delu Meteora i najveći je u tom delu. Visina stene koja se penje ka manastiru je 250 metara. Prvi pustinjaci su se peli na tu stenu pomoću skela koje su bile napravljene od greda, utvrđenim klinovima u pukotinama. tragovi ovakvih skela mogu se i sad se videti. Godine 1923. napravljen je kratak tunel sa stepenicama izdubljenim u steni, koji su olakšali put do manastira - objašnjava Đokić za Republiku.

 

 

Saborna crkva manastira Posvećenja preobraženju Hristovom smeštena je u centralnom delu kompleksa manastira.

- Prvu crkvu je podigao osnivač manastira Atanasije 1382. godine, a Joasaf je dovršava 1388. godine - navodi naš sagovornik i dodaje:

- Ovaj manastir je poznat po tome da je imao i manastirsku bolnicu, koja je izgrađena 1572. godine i koja je služila da se leče monasi i siromašni ljudi koji su tu tražili pomoć, što duhovnu, što telesnu.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading