DANAS SLAVIMO SVETU HARITINU, ZAŠTITNICU ŽENA: Evo šta treba da uradite da bi vas zaštitila od nevolje

Autor:

Vesti

18.10.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu Haritinu, mučenicu i svetiteljku iz trećeg veka.

DANAS SLAVIMO SVETU HARITINU, ZAŠTITNICU ŽENA: Evo šta treba da uradite da bi vas zaštitila od nevolje

Foto: Tanjug/J. PAP

Njena sudbina bila je strašna, a predanje o njenoj životnoj priči jedno je od najpotresnijih u hrišćanstvu.

Haritina je bila smerna, poslušna i ćutljiva devojka. U ranoj mladosti rešila je da postane Hristova nevesta, a to beše vreme kad je car Dioklecijan naredio veliki progon hrišćana.

U tom progonu Haritina je uhvaćena i izvedena pred sud. Pošto je odbila da se pokloni paganskim božanstvima, stavili su je na strašne muke, ošišali do glave i po glavi posuli vreli ugalj, pa vezali za točak koji su dželati okretali. I pored tako strašnog mučenja, Haritina je ostala živa, ali je sudija naredio da je bace u more.

Na čuđenje okupljenog naroda, Haritina je iz vode izašla nepovređena, ali zli sudija, želeći da je ponizi do kraja, posla na nju mladiće da je obeščaste.

Haritina je bila siroče, koje je usvojio Klaudije, ugledni hrišćanin, koji ju je od malena tako i vaspitavao, a predanje kaže da se upokojila tako što je klekla i pomolila se samo tren pre no što su na nju krenuli mladići da je obeščaste.

ZAŠTITNICA NEVINIH DEVOJAKA

Umrla je pre nego što ju je takla njihova ruka. Sveta Haritina do današnjih dana se smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka i žena. Veruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

MOLITVA

Ovčica Tvoja Isuse, Haritina, zove silnim glasom: Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading