FAKULTETSKA MAFIJA! Upisuju studente, a nemaju akreditaciju: Univerzitet "Union - Nikola Tesla" uzima novac bez dozvole za rad!

Autor:

Vesti

16.11.2022

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade studenata koji su upisali poslovne studije i pravo ostaju bez validne diplome * Zbog spornog kvaliteta nastavnog kadra i programa Nacionalno telo za akreditaciju im oduzelo akreditaciju.

FAKULTETSKA MAFIJA! Upisuju studente, a nemaju akreditaciju: Univerzitet "Union - Nikola Tesla" uzima novac bez dozvole za rad!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Fakultetu za poslovne studije i pravo, u okviru Univerziteta "Union - Nikola Tesla", oduzeta je akreditacija 27. aprila 2022, a oni su, i pored toga, upisali novu generaciju studenata 2022/2023, koje čak i nisu obavestili o novonastalim okolnostima, saznaje Republika.

Fakultet, istina, ima pravo žalbe na ovu odluku i u tom vakuum-prostoru, do konačne, pravosnažne odluke, može da upisuje studente, ali ostaje da visi pitanje zašto rukovodstvo institucije nije studentima prikazalo stvarno stanje stvari jer, uostalom, postoji mogućnost da i konačna odluka bude da im se ne vrati akreditacija. 

SERIJA PROPUSTA 

Vanrednom kontrolom Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT) ustanovljen je niz propusta na ovom fakultetu.

Problematičan je kvalitet nastavnog procesa, naučnoistraživačkog, umetničkog i stručnog rada, nastavnika i saradnika, kao i kvalitet upravljanja visokoškolskom ustanovom i nenastavne podrške, ali i kvalitet doktorskih studija.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

Kako ni posle zakonom propisanog roka propusti nisu ispravljeni, komisija je izveštaj o vanrednoj kontroli ocenila kao negativan i oduzela uverenje o akreditaciji visokoškolskoj ustanovi. 

- Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju u postupku vanredne spoljašnje provere kvaliteta, koji je pokrenut na zahtev Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naunoistraživačku delatnost pokrajine Vojvodine od 1. aprila 2019, na sednici održanoj 31. marta 2022. usvojila je završni izveštaj o vanrednoj spoljašnjoj proveri kvaliteta Univerziteta "Union - Nikola Tesla", Fakulteta za poslovne studije i pravo u Beogradu, koji je negativan, zbog neispunjavanja obaveza visokoškolske ustanove u pogledu kvaliteta - navodi se u rešenju NAT, u koje je Republika imala uvid.  

Pandorinu kutiju otvorio je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koji se 1. aprila 2019. obratio NAT dopisom u kom navodi da su zabrinuti roditelji prijavili da "nečija snaja" u fakultetskom centru za studije na daljinu u Novom Sadu sprovodi određene aktivnosti, koje su tumačene kao nelegalna trgovina diplomama, te traže vanrednu spoljašnju proveru kvaliteta fakulteta.

- Kad je komisija krenula da češlja rad ovog fakulteta, nema šta nije isplivalo. Prvo, kao jedan od nedostataka je navedeno da nije moguće utvrditi u praksi kompetentnost nastavnika i saradnika! Uže naučne oblasti su široko postavljene, što dovodi do postojanja neslaganja između formalne kompetentnosti nastavnika za izvođenje nastave, kao i do situacije da se nastavnici sele sa jednog predmeta na drugi i drže nastavu iz oblasti za koje nemaju objavljene radove - kaže izvor Republike dobro upućen u ceo slučaj i dodaje:

- Fakultet je studijske programe prilagođavao oblastima koje su pokrivene nastavnim kadrom umesto da su nastavnici zapošljavani u skladu sa zahtevima za sticanje odgovarajućih znanja. Na primer, za studijski program osnovnih studija Pravo student može steći naziv diplomiranog pravnika, s položenih svega 14 pravnih predmeta, što je 38 odsto od ukupnog broja predmeta predviđenih na studijskom programu.

ŠTANCOVANJE DOKTORATA

Ukazano je i na problem hiperprodukcije doktorskih disertacija.

- Na fakultetu je tokom sedam godina izvođenja programa doktorskih studija odbranjeno čak 45 doktorskih disertacija, a nastavnici objavljuju vrlo malo radova godišnje, pa se nameće pitanje kako oni mogu biti mentori. Tu je i problem izvođenja studija na daljinu, između ostalog, nedovoljan broj zaposlenih za pružanje informatičke podrške. Fakultetu je dat rok od šest meseci da otkloni nedostatke, ali je ispravio samo zamerku o kvalitetu upravljanja visokoškolskom ustanovom i kvalitet nenastavne podrške - navodi izvor našeg lista, kao i: 

- Oni su ostali i bez prostorija na adresi Staro sajmište, pa sad, kad se uzme u obzir broj studenata - 6.015, više ne ispunjavaju ni standarde koji se odnose na prostor i opremu.  
I pored svih ovih skandaloznih propusta, fakultet je sprovodio konkurs za upis studenata za školsku 2022/2023. i to u nekoliko upisanih rokova. Međutim, o oduzetoj akreditaciji nema ni reči na njihovom sajtu, pa se nameće pitanje da li rukovodstvo ove ustanove studente svesno dovodi u zabludu.

Ministarstvo: Oduzeta akreditacija, nećemo studente ostaviti na ulici 

Republika

Foto: Tanjug

 

Na pitanje da li je Fakultet za poslovne studije i pravo smeo da vrši upis studenata za 2022/2023. ako im je u aprilu oduzeto uverenje o akreditaciji visokoškolske ustanove, iz Ministarstva prosvete su odgovorili: 

- Još nije nastupila situacija iz člana 53, stav 3 Zakona o visokom obrazovanja da visokoškolskoj ustanovi koja ne dobije akreditaciju dozvola za rad važi još godinu dana od dana konačnosti rešenja o odbijanju zahteva za akreditaciju, bez prava upisa studenata jer rešenje o oduzimanju akreditacije VŠU nije konačno. Ustanova je blagovremeno uložila žalbu Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, te je u toku žalbeni postupak pred drugostepenim organom. Ukoliko konačna odluka bude da pomenuti fakultet ipak ne može da povrati akreditaciju, studenti će, dodaju, biti zbrinuti - prema zakonu, "ministar će na predlog Nacionalnog saveta u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima te visokoškolske ustanove". 

- Troškove završetka studija za studente iz stava 13 ovog člana snosi visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad - kažu iz ministarstva.

Kada je reč eventualnoj obavezi ustanove da obavesti studente da im je oduzeta akreditacija, u ovom resoru navode da je ustanova dužna da informiše studente o ciljevima, sadržajima... "kao i drugim pitanjima od značaja za studente".

Kako je ceo slučaj inicijalno krenuo od sumnje na trgovinu diplomama u dopisnom centru, na pitanje da li je još neko od nadležnih - policija, tužilaštvo, proveravao ove navode, iz ministarstva su odgovorili: 

Republika

Foto: youtube.com/ ZONE Media

 

- Cela procedura pokrenuta je u vanrednom inspekcijskom nadzoru visokoškolske ustanove i potekla je iz sistema prosvete. Ministarstvo prosvete nema informacije da li su druge nadležne institucije proveravale ove navode.

Fakultet: Žalili smo se na odluku

S Fakulteta za poslovne studije i pravo kažu da oni nisu izgubili akreditaciju, već da imaju pravo žalbe drugostepenom organu, što su oni i učinili.

S obzirom na to da rešenje NAT nije konačno u upravnom postupku, fakultet je, u skladu sa članom 53, stav 3 Zakona o visokom obrazovanju Republike Srbije i u skladu s ranije raspisanim konkursom odobrio upis studenata u školskoj 2022/23. - poručili su, kao i da su zakonite sve visokoškolske isprave koje steknu studenti upisani na fakultet do konačnosti rešenja u upravnom postupku.

Na opasku da su pritužbe počele zbog sumnji zabrinutih roditelja da centar iz Novog Sada trguje diplomama, te da li su s njima kontaktirali iz policije ili tužilaštva, poručili su: 

-  Fakultet nije nikada niti će ikada trgovati diplomama o stečenom visokom obrazovanju. Dekanatu Fakulteta za poslovne studije i pravo, Beograd nije se nikada obratilo niti MUP niti tužilaštvu povodom sumnji za trgovinu diplomama. Netačno je da je zahtev za pokretanje postupka vanredne spoljašnje provere kvaliteta Pokrajinskog sekreterijata iz Novog Sada upućen zbog sumnje na trgovinu diplomama. Zahtev Pokrajinskog sekretarijata je upućen fakultetu vezano za pitanje izvođenja akreditovanih studija na daljinu na području grada Novog Sada. Nadležna recenzentska komisija NAT nije u izveštaju konstatovala bilo kakvu nepravilnost vezanu za izvođenje akreditovanih studija na daljinu na području Novog Sada.

Iz ove ustanove još tvrde da im nisu oduzete prostorije na Starom sajmištu, te da fakultet u potpunosti ispunjava uslove predviđene standardom za akreditaciju visokoškolskih ustanova koji se odnose na prostor i opremu u sedištu visokoškolske ustanove na adresi Staro sajmište 29. i poslovnim prostorijama na adresi Jurija Gagarina 149a na Novom Beogradu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading