PAVLE, NAJVOLJENIJI POGLAVAR SPC: Što se krstiš kad sam živ?

Autor:

Vesti

16.11.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa portala Republika se juče uverila da na dan smrti mnogi vernici dolaze da posete grob patrijarha Pavla u manastiru u Rakovici.

PAVLE, NAJVOLJENIJI POGLAVAR SPC: Što se krstiš kad sam živ?

Foto: Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC

Patrijarh Pavle

Patrijarh Pavle je preminuo na jučerašnji dan pre 13 godina, a njegovoj sahrani, prema nezvaničnim procenama, prisustvovalo je više od pola miliona vernika. Reporteri Republike su se juče uverili da njegov grob u Manastiru Svetih Arhangela u Rakovici i posle toliko godina posećuju mnogobrojni poštovaoci.

- Išla sam redovno na njegove liturgije, on je bio duša od čoveka, mudar, plemenit. Jednom prilikom sam ga srela u tramvaju, čitao je novine. Svi bi trebalo da budemo takvi, skromni, prizemni. Bio je i duhovit: sećam sam se kako sam jednom u Sabornoj crkvi, bio je neki praznik, klekla i prekrstila se. On je baš u tom trenutku naišao i rekao: "Šta se krstiš, pa ja sam živ." Dolazim često, obavezno 15. novembra, na dan kada se upokojio, i za njegov rođendan 11. septembra - priča nam Ružica Miljković (72).

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ružica Miljković


Slavica Džambas iz Đurđeva kod Novog Sada uzela je slobodan dan na poslu da bi došla na godišnjicu.

- Svake godine dolazimo organizovano iz Novog Sada. Iako radimo, uzmemo slobodan dan, niko zaista ne pravi problem. Mnogo sam cenila patrijarha Pavla, njegove reči su bile lekovite, umeo je da umiri, pomiri, pomolimo se, naravno, i za zdravlje, ali, pre svega, dođemo da zapalimo sveću - priča Slavica.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Slavica Džambić

Njeni saputnici, bračni par Đuđa i Željko takođe dodaju da se ovaj datum ne propušta.


- On je bio taj koji nas je održao kada je bilo najteže, kada su bili ratovi, njegove reči imale su težinu. Takav čovek retko se rađa - dodaje Željko.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Željko Piljić

Milanka, koja živi blizu rakovičkog manastira kaže da je vikendom uvek gužva, ali da dolaze u velikom broju i radnim danima.

- Dolaze puni autobusi, ekskurzije sa decom, organizovane posete iz svih delova Srbije. Tu je i njegova spomen-soba. Kada bi patrijarh ustao sada i očitao lekciju, svi bi se duhovi smirili. U celom svetu je bio jedinstven, on je svetac bio još za života, malo je takvih. Sretali smo se svake godine, ja bih došla drugog dana Božića, on bi delio naforu. Uvek mi je uputio lepu reč, pomilovao me i dao blagoslov. Dolazim ovde i kada mi je lepo i kada je teško, bez nevolje nema bogomolje - ispričala nam je Milanka.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Milanka

Izložba portreta u Pančevu

U Gradskoj biblioteci u Pančevu sinoć je otvorena velika izložba "Portreti patrijarha Pavla", napravljenih objektivom njegovog dugogodišnjeg fotografa Hadži Marka Vujičića.


- Patrijarh Pavle je imao poseban odnos prema Pančevu. Bio je veoma vezan za Manastir Vojilovicu, gde su za vreme Drugog svetskog rata bili utamničeni patrijarh srpski Gavrilo (Dožić) i episkop žički Nikolaj (Velimirović) - kaže autor izložbe.

Izložena su 33 portreta patrijarha, nastala u periodu od 2003. do 2009. Ovaj broj fotografija simboliše i godine života Isusa Hrista, ali i 33 godine, koliko je patrijarh Pavle, u najtežem periodu za Srbe, proveo na Kosovu, kao episkop raško-prizrenski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading