DANAS SLAVIMO SVETOG LUKU: Evo šta nikako ne smete da radite na ovaj praznik!

Autor:

Vesti

31.10.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Porfirije boraviće u manastiru posvećenom ovom svecu u mestu Bošnjane, gde će biti osveštano carsko zvono.

DANAS SLAVIMO SVETOG LUKU: Evo šta nikako ne smete da radite na ovaj praznik!

Foto: commons.wikimedia.org

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Luku. Današnji dan je veliki praznik, posvećen jednom od 12 Hristovih apostola. Sveti Luka je ujedno i tvorac jednog od četiri Jevanđelja.

Ovog sveca, kao krsnu slavu, proslavlja veliki broj srpskih domaćina, a praznik je u narodu poznat i kao Lučindan.

ZAŠTITNIK LEKARA

Pošto važi za zaštitnika lekara i medicinara, Svetog Luku slavi i lekarska profesija, a veruje se da njegove mošti, koje danas počivaju u Carigradu, imaju čudotvornu moć. Veruje se da želje budu uslišene svima koji se pred moštima Svetog Luke iskreno pomole i požele nešto. Na ovaj dan vernici ne treba da budu nervozni i da ulaze u bilo kakve svađe i rasprave jer je sam jevanđelist Luka bio blage i mirne naravi.

Republika

Foto: Tanjug: Dimitrije Gol

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas će boraviti u Manastiru Svetog Luke u mestu Bošnjane kod Varvarina. Arhimandrit manastira i odnedavno vikarni episkop patrijarha Aleksej Bogićević ističe za Srpski telegraf da je sve spremno za proslavu velikog praznika.

- Ostvarilo se još jedno veliko čudo. U naš manastir je stiglo rusko carsko zvono Romanovih. To je bio blagoslov starca Tadeja Vitovničkog, a sada se to proročanstvo koje smo brižno čuvali od drugih ispunjava. Spremni smo i za doček patrijarha, pripremali smo se, radili i Gospod to i blagosilja. Svi se veoma radujemo. Kad smo kod čuda, izdvojio bih to da je pravo čudo što i dalje, u ovim teškim vremenima, ostajemo i opstajemo - poručio je otac Aleksej za naš list.

PORODICA ROMANOV

Za Svetog Luku, inače, vezuju se i mnogobrojna čuda, a jedno od poslednjih desilo se 2018, upravo u manastiru kojim upravlja otac Aleksej, kada je proplakala ikona. Naime, na dan kada manastir proslavlja svoju slavu i kada se obeležava 100 godina od smrti porodice Romanov, ikona Svetog Alekseja Romanova je zamirotočila, što su primetili i vernici.

- Ta ikona je prvi put počela da mirotoči 2006. Za sve nas je to milost Gospodnja i mi to osećamo kao blagodatno stanje. Gospod nas teši, posebno jer se manastir obnavlja uz podršku naroda. To nam daje snagu - kazao je tom prilikom arhimandrit Aleksej Bogićević.

Smatraju ga prvim ikonopiscem

Sveti apostol i jevanđelist Luka bio je lekar i prijatelj apostola Pavla. Smatra se da je bio Grk, a predanja tvrde da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista i Bogorodice, kao i apostola Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor za izradu svih kasnijih ikona, zbog čega se Luka smatra i osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Za života je ovaj svetac činio mnoga čuda, propovedao jevanđelje, lečio bolesne. U Tivi, gde je sahranjen i gde su se njegove mošti nalazile pre nego što su prebačene u Carigrad, dešavala su se takođe mnogobrojna čuda.

Crkva Manastira Župa Nikšićka u Crnoj Gori čuva čestice moštiju Svetog Luke, a u manastiru Kosijerevo, takođe na tlu Crne Gore, čuva se stopalo, za koje se veruje da pripada upravo njemu.

Sveti Luka - sneg do kuka

Za Lučindan se vezuju mnogobrojna predanja, te su tako stari verovali da će se upravo na ovaj dan kazati kakva nas zima očekuje. I dan-danas u narodu se kaže: "Sveti Luka - sneg do kuka", a poznata je i izreka: "Ide Luka - eto vuka". Među srpskim domaćinima se nekada verovalo da na Svetog Luku treba torove s ovcama opasati crvenim koncem da u njih ne bi ušli vuci i poklali stoku.

Carsko zvono iz Sankt Peterburga

Zvono Romanovih, koje su u Manastiru Svetog Luke u mestu Bošnjane dugo čekali, teško je oko 15 tona. Izgradili su ga ruski livci i danas će biti osveštano. Procena je da će se čuti do 40 kilometara daleko. Donacija je dobrotvora iz Sankt Peterburga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading