GLJIVICE U PLUĆIMA I KRVI: Zbog buđi život izgubio dvogodišnjak

Autor:

Svet

15.11.2022

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom pregleda mesta stanovanja ustanovljeno je da nije bilo opremljeno za normalne svakodnevne aktivnosti, što je dovelo do prevelike vlage i kondenzacije. Prevelika izloženost buđi koštala je života dečaka iz Engleska.

GLJIVICE U PLUĆIMA I KRVI: Zbog buđi život izgubio dvogodišnjak

Foto: Shutterstock

Avab Išak preminuo je nedugo nakon svog 2. rođendana 21. decembra 2020. godine. Patolog je ustanovio da je dečak preminuo od "posledica teškog respiratornog stanja koje je izazvano preteranom izlaganju buđi u prostorijama gde je živeo", te naveo da ništa nije učinjeno da se problem sa buđi reši.

Porodica preminulog dečaka rekla je da je Avab nekada znao intenzivno da kašlje i po tri dana, te da su se osećali nemoćni, i da su strahovali od toga kakvu štetu buđ nanosi zdravlju dečaka.

- Ne možemo da vam kažemo pred koliko lekara smo plakali, kao i molbi koje smo uputili menadžmentu "Rochdale Boroughwide Housing" u čijem vlasništvu je objekat, govoreći da smo u strahu za njegovo i naše zdravstveno stanje zbog uslova u kojima živimo - saopštila je porodica.

Oni navode da, uprkos brojnim apelima, kompanija koja je zadužena za brigu o ovom socijalnom smeštaju nije učinila dovoljno da se problem reši, prenosi Telegraf.

GLJIVICE U KRVI I PLUĆIMA

Njegovo grlo, dušnik i drugi disajni putevi bili su toliko otečeni i da mu je bilo otežano disanje, rekao je dr Filip Lamb, koji je izvršio obdukciju.

Gljivice su pronađene u Avabovoj krvi i plućima, a tako teška upala ukazuje na alergijsku reakciju, rekao je lekar, koji je kao uzrok smrti naveo "zagađenje od buđi".

Profesor Malkolm Ričardson, stručnjak za buđ i gljivice, podržao je ove nalaze, rekavši da je na zidovima i plafonima kuhinje, kupatila i spavaće sobe bila "velika buđ" duži vremenski period, prenosi Telegraf.

REKLI IM DA PREFARBAJU BUĐ

Abdulah, mališanov otac, se preselio u stan na imanju Ročdejl Frihold u avgustu 2016. Primetio je crne tačke od buđi u kuhinji u oktobru 2017. i vlasnici nekretnine su mu rekli da ih "prefarba".

Buđ se vratila do oktobra 2018, a do maja 2019. Abdulah se često žalio i tražio da se preseli, rečeno je mrtvozorniku.

Abdulah je pokrenuo pravni postupak u junu 2020. Stambena zajednica je saopštila da je uprkos žalbama njena politika da ne radi na nekretnini koja je predmet pravnog spora.

KORPORATIVNO UBISTVO IZ NEHATA

Policija Velikog Mančestera je takođe rekla u istrazi da je nekoliko nekretnina na istom imanju imalo vlagu i buđ, ali nisu ispunili prag dokaza za krivični postupak protiv stambene zajednice za ubistvo iz grubog nemara ili korporativno ubistvo iz nehata.

Upitan da opiše uslove u socijalnom stanovanju, profesor Ričardson je rekao da 50 odsto nekretnina ima buđ i da je ukupna situacija "strašna", prenosi Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading