ZBOG OVE GRAĐEVINE SVI ZNAJU GDE JE ČAČAK: Jedinstven spomenik NA SVETU gde počivaju ostaci ratnika (FOTO)

Autor:

Vesti

12.11.2022

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U gradu na Moravi već osam decenija postoji jedinstven spomenik koji je posvećen ljudima svih veroispovesti koji su stradali u periodu od 1912. do 1918. godine pokazujući da su sve žrtve jednake bez obzira u kog Boga veruju.

ZBOG OVE GRAĐEVINE SVI ZNAJU GDE JE ČAČAK: Jedinstven spomenik NA SVETU gde počivaju ostaci ratnika (FOTO)

Foto: RINA

U znak zahvalnosti američke ambasade Srbiji, urađen je novi spot u okviru kampanje "Vi ste svet" koji je posvećen upravo Čačku i ovoj nesvakidašnjoj građevini.

- Tu počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i austrijskih. Iznad spomen – kosturnice i večne kuće na spomeniku se nalaze i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda - rekla je za agenciju RINA Lela Pavlović, direktorka Istorisjog arhiva u Čačku.

Čačani su još 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

- To je spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri te ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakavog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine - izjavio je RINU istoričar Miloš Timotijević.

Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki.

- Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana koji su došli da se poklone žrtvama - rekla je Lela Pavlović.

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svetskog rata kada su Nemci naredili da se sa spomenika skinu Davidova zvezda i islamski polumesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.

Čačani još uvek na ovom mestu pale voštanicu u znak sećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadžbinu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading