TEMPERATURNI ŠOK - NAJTOPLIJE TAMO GDE NE BISTE OČEKIVALI: Srpski meteorolog otkriva šta nas očekuje u prvoj polovini novembra (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

01.11.2022

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je prvi novembar, a vremenski uslovi, pre svega temperatura vazduha odgovara prosečnim vrednostima za kraj juna.

TEMPERATURNI ŠOK - NAJTOPLIJE TAMO GDE NE BISTE OČEKIVALI: Srpski meteorolog otkriva šta nas očekuje u prvoj polovini novembra (FOTO)

Foto: YouTube/Printscreen, Wikipedia, Shutterstock

Srpski meteorolog Đorđe Đurić

Iza nas je letnji dan u Srbiji, temperatura je dostigla 28 stepeni Celzijusa. Srpski meteorolog Đorđe Đurić otkriva šta nam donosi prva polovina novembra i kada se očekuju promena i pogoršanje vremena, uz zahlađenje.

- I današnje jutro u Srbiji osvanulo je vedro i hladno, na severu i maglovito, naročito u Vojvodini, u Beogradu, u Šumadiji i u Pomoravlju, a u ovim prdelima bilo je kao i prethodnih dana prisutno jako zagađenje vazduha. Minimalna jutarnja temperatura kretala se u većini predela od 1 do 9 stepeni Celzijusa, u Beogradu je bilo 8 stepeni - podsetio je srpski meteorolog.

Istakao je temperaturni fenomen koji se desio danas.

- Ono što je najiinteresantnije je da je najtoplije bilo na Zlatiboru sa 10 stepeni Celzijusa i na Crnom vrhu sa 13 stepeni, dok je Kopaonik merio 7. Razlog ovome je temperaturna inverzija, pa je tempertaura vazduha jutros rasla sa visinom. Najhladnije je bilo u Sjenici sa -1 stepen Celzijusa - napomenuo je Đurić.

Prema njegovim rečima, ovog poslepodneva situacija nad Srbijom potpuna je drugačija. Danas je prvi novembar, a vremenski uslovi, pre svega temperatura vazduha odgovara prosečnim vrednostima za kraj juna.

- Trenutna temperatura u Kragujevcu je čak 28 stepeni Celzijusa, a širom Srbije je od 23 do 27 stepeni. Vrlo toplo je i na planinama, u Sjenici je letnjih 25 stepeni Celzijusa, na Zlatiboru 22 stepena, na Kopaoniku 18. Iako se magla podigla, na severu Srbije prisutna je sumaglica, pa je u ovim predelima hladnije, pa se temperature kreću od 16 stepeniu Subotici do 23 stepena u Beogradu - kaže Đurić.

Kako najavljuje, vrlo toplo vreme nastaviće se u sredu na jugu i istoku Srbije, dok se na severu i na zapadu očekuje hladnije, ali i dalje toplo za ovo doba godine. Nakon vedrog jutra, ponegde i maglovitog, tokom dana biće pretežno sunčano. Naoblačenje koje će ujutro zahvatiti severozapadne predele Srbije, tokom dana proširiće se i na ostale predele Srbije, ali će slabiti, tako da se u većini predela očekuje umereno oblačno. Duvaće slab do umeren, na istoku Srbije i jak severozapadni vetar, a od sutra se više ne očekuje magla nad predeloima gde je bila do danas. Nakon jutarnjih 4 do 10 stepeni Celzijusa, maksimalna temperatura biće od 18 na severu do 26 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 20.

- U četvrtak u Srbiji smena sunčanih i oblačnih intervala, a u petak jače naoblačenje, ali i pojačanje jugoistočnog vetra. Iako ne toplije kao danas, biće i dalje toplo za početak novembra, uz maksimalne temperature u većini predela oko 20 stepeni Celzijusa - ističe Đorđe Đurić.

 

 

Kako kaže, vikend će doneti uticaj ciklona iz centralne Evrope i iz Đenovskog zaliva, koji će se tokom vikenda premeštati preko našeg područja dalje na istok, pa se očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, uz zahlađenje, pa će maksimalna temperatura u subotu biti od 12 stepeni Celzijusa na severozapadu do 20 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15, a u nedelju od 11 do 15 stepeni.  Dakle, prvog dana vikenda Srbija i naše područje biće u prednjem delu ciklona, uz južno strujanje, a drugog dana vikenda biće u zadnjem delu ciklona, uz snažno severmo strujanje i prodor hladnije vazdušne mase sa severa. Zbog moguće i dalje promene putanje centra ciklona i dalje su moguće manje ili veće promene kada je vreme za vikend u pitanju, najviše kada je reč o količini i rasporedu padavina i da li će zahlađenje biti manjeg ili večeg intenziteta, ali u svakom slučaju očekuje se promena i pogoršanje vremena.

- Prema trenutnim prognozama, sledeće sedmice ponovo bi ojačao anticiklon sa zapada Evrope, pri čemu bi došlo do stabilizacije vremena, a potom bi se njegov centar izmestio iznad našeg područja, pa bi tokom većeg dela sedmice vreme bilo stabilno i suvo. Minimalne jutarnje temperature bile bi uglavnom od 0 do 8 stepeni Celzijus, uz maglovita jutra, a maksimalne dnevne od 12 do 18 stepeni. Ovako vreme ponovo bi išlo na ruku da se pojača zagađenje vazduha.

Foto: Youtube/Jutarnji Program TV Happy, Tanjug/D. Kujundžić, S. Radovanović

Đorđe Đurić, srpski meteorolog najavljuje promenu vremena

Kako najavljuje, prosek maksimalnih temperatura za početak novembra je od 11 do 15 stepeni Celzijusa, a one su danas u Srbiji više za 10 do 15 stepeni od proseka, osim na severu. Od sutra one će biti više za 5 do 10 stepeni, do vikenda za 5 do 7 stepeni, a u nedelju bi se posle dužeg vremena vratile nakon zahlađenja na normalne i prosečne vrednosti za ovo doba godine i takve bi bile tokom većeg dela sledeće sedmice, eventualno malo iznad proseka, pri čemu do novog pogoršanja vrenema ne bi došlo do sredine novembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading