ŠTA KUPUJEMO U PRODAVNICAMA: Kriza uticala na cene, ali i kvalitet proizvoda!

Autor:

Vesti

11.10.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene proizvoda u poslednje vreme znatno su skočile usled finansijske krize i trenutne situacije na međuanordnoj političkoj i ekonosmkoj sceni, ali potrošači su primetili da je to znatno uticalo i na pad kvaliteta proizvoda.

ŠTA KUPUJEMO U PRODAVNICAMA: Kriza uticala na cene, ali i kvalitet proizvoda!

Foto: Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Prodavnica, žena u prodavnici

Ekonomska kriza na čije pojavljivanje je uticalo više faktora podigla je cene proizvoda, kako u svetu, tako i kod nas. Ipak, postavlja se pitanje da li su i koliko skuplji troškovi proizvodnje i transporta dobara uticala na pad njihovog kvaliteta. 

Nedavno su se na društvenim mrežama pojavile tvrdnje o žalbama kupaca zbog trikova kojima se trgovci i proizvođači koriste kako bi proizvod učinili što primamljivijim za kupovinu, dok sa druge strane, na razne načine pokušavaju da uštede pri samoj proizvodnji artikala. 

Ovakvo ponašanje kompanija možemo videti na primeru jednog od najpopularnijih slatkiša među mlađim, ali i starijim naraštajima- eurokremom. Mnogi potrošači požalili su se na kvalitet ovog proizvoda, navodeći kako ne može ni da se poredi sa nekadašnjim ukusom ove poslastice. 

Foto: Printscreen/Youtube/Swisslion Takovo

 

Takođe, mnogi kupci požalili su se na sastav kafe, na čijoj deklaraciji je navedeno kako sadrži 70% kafe i čak 30% surogata u vidu graška. 

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije apeluju nagrađane da obraćaju pažnju na to šta kupuju, zapreminu i gramažu proizvoda, kao i deklaraciju koja se obično nalazi na pozadini umesto na prednjoj, vidljivijoj strani proizvoda

-Sve ono što je transparentno naznačeno smatra se da je ispravno i u skladu sa zakonom i da je potrošač prilikom kupovine imao mogućnost da se upozna sa samom količinom proizvoda- objašnjava Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

To znači da država ne može stati na put odlukama od strane proizvođača, kao što je menjanje gramaže proizvoda uz ostavljanje iste cene, sve dok je tačna gramaža naznačena na pakovanju, već na potrošačima ostaje to da više obraćaju pažnju na artikle koje kupuju.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading