GDE NESTADE PELET? Kriju ga po magacinima, bitan im je EKSTRA PROFIT kad mu nije vreme!

Autor:

Vesti

22.09.2022

07:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peleta nema u dovoljnoj količini jer se pelet sakriva po magacinima ili ne proizvodi iako ima sirovina. Šta se događa?

GDE NESTADE PELET? Kriju ga po magacinima, bitan im je EKSTRA PROFIT kad mu nije vreme!

Foto: Profimedia

Jednostavno je i porazno - peletari i prodavci čekaju da prođe zabrana izvoza, ali i Vladina uredba kojom je na tri meseca zamrznuta cena peleta na 38.000 dinara, odnosno 320 evra po toni, kako bi potom zaradili još više.

"Blic" je istraživao: "Gde je nestao pelet" i odgovor je jasan.

Juče smo kontaktirali nekoliko peletara. Predstavili smo se kao kupci, uplašeni od nadolazeće zime. Dakle treba nam pelet, oko osam tona, koliko potroši porodica koja greje oko 150 kvadrata.

Republika

Foto: pixabay.com

Drva

Peletare smo izabrali nasumično:

- Nemamo ništa na stanju - je najčeši odgovor.

Ako se dobije nešto duži odgovor on glasi:

- Da, prodajemo pelet kako je Vlada rekla po 38.000 dinara, ali vaš prevoz.

- Odlično, mogu li osam tona da kupim?

- Ali nemamo sada, imaćemo za mesec, mesec i po.

- Pa kako nemate?

- Pa distributeri imaju prednost, pa ako ostane za fizička lica.

Potpuni poraz u pokušaju da kupimo pelet su peletare u kojima se niko ne javlja na telefon, čak ni ako ste uporni sa pozivima. Tu čak nema ni unapred smišljenog odgovora.

Sledeća stanica su stovarišta prodavaca peleta. Kako nam je objasnio jedan gazda u Beogradu, peleta kod njega nema jer fabrike koje i prodaju ovu sirovinu neće da spuste cenu ispod 38.000 dinara. Na to on mora da plati prevoz, a ne sme da prodaje iznad zacrtane cene. Neka stovarišta prodaju po višoj ceni, a neka drže u ‘šteku’ pelet i čekaju trenutak za zaradu.

Republika

Foto: pixabay.com

Drva za ogrev

U opravdanjima zašto nema ovog popularnog ogreva, nijedan peletar neće reći “niska cena”, već je čest izgovor da nemaju drva za pravljenje peleta. Praktično su se vratili na istu priču od pre nekoliko meseci. Tada su navodi bili da nemaju dovoljno sirovina, jer sve uzimaju nakupci, bilo je i raznih prozivki upućenih ka državi, jer šume su ipak njene. Zbog “nemanja sirovina”, pelet je prodavan i po 400-500 evra po toni. Preciznije dva ili tri puta skuplje nego prošle godine!

Potom je država sela sa delom peletara i napravila dogovor oko cena koje su bukvalno bile šokantne. Peletari će imati prednost u kupovini sirovine, ali i cenu ograničenu na 38.000 ili 325 evra.

“Blic” je proverio nekoliko najvećih fabrika peleta po Srbiji. I one su bukvalno stovarišta drva. Golim okom se vide po dvorištima ogromne količine naslaganog drveta. Jednostavno na hiljade kubnih metara drva uredno poređanog. Štekova državnog drveta u nekim peletarama ima i izvan kruga same fabrike, naslaganog tik uz fabričke ograde. Sirovine bukvalno veličine brda. Prema procenama znalaca odokativnim merenjem u pojedinim peletarama ima između 30.000 i 50.000 kubnih metara drva koje stoji.

Kada se još dublje zagrebe problem peleta i većem delu onih koji ga proizvode, priča se pretvara u skandal. "Blic" je uporedio cene sirovine za pelet. Trenutna cena kubika drva za pelet je 4.790 dinara i to je nakon nedavnog poskupljenja. Za tonu peleta treba dva metra kubna, dakle 9.580 dinara. Ove godine cena peleta je osiromašila deo domova koji su uspeli da nabave ogrev, iako je prethodna cena drva bila približno ista - 4.165 dinara.

Naravno, u cenu ide i prevoz građe i ostali troškovi proizvodnje. Prema svedočenju jednog vlasnika fabrike koji je zamolio da mu ne pominjemo ime, i po ceni koju je država propisala, a kojom su peletari po svemu sudeći nezadovoljni, ostaje zarada od oko 150 evra po toni.

Umesto konstatacije ‘pa malo li je’ uzeli smo da računamo. Ako peletara pravi tonu na sat, puta zarada, dobija se čiste zarade preko 3000 evra u samo jednom danu. Raspitali smo se dalje.

Većina peletara prozvodi 5 tona na sat, a one velike i deset. Znalci ovog biznisa kažu da peletare rade i u tri smene, veći deo godine... sabiranjem se dobijaju sume od po nekoliko nula koje dostižu i milion evra u ozbiljnim fabrikama.

Ipak, na teren je izašla i inspekcija. Proveravaju i proizvođače i stovarišta peleta i prema poslednjim podacima podneto je više od 60 prekršajnih prijava. Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva Zoran Lakićević rekao je za medije da je cena peleta ograničena na 320 evra, ali da neki trgovci prodaju pelet po višoj ceni.

Prema saznanjima "Blica" pre nekoliko dana pronađena je ogromna količina sakrivenog peleta.

Iz “Srbijašuma” pre nekoliko dana su naglasili da se pelet po nabavnim cenama ovog Javnog preduzeća pre godinu dana prodavao po 130 evra, a sada i po 500 evra.

- Ovde se radi o pokušaju da se stvori ekstra-profit u vreme kada za to vreme nije - poručili su iz ovog Javnog preduzeća.

Vlada Srbije 4. avgusta donela je odluku o ograničenju cene peleta na 38.000 dinara za tonu i istovremeno odluku o zabrani izvoza peleta. Ova odluka oročena je na tri meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading