STAN NA DAN, ILI MESEČNA RENTA: OVO su cene stanova po srpskim gradovima!

Autor:

Vesti

01.10.2022

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina vlasnika stanova i kuća koji se odluče da daju u zakup svoju nekretninu nalaze se pred velikom dilemom - na koliki period izdati stan, kraći ili duži?

STAN NA DAN, ILI MESEČNA RENTA: OVO su cene stanova po srpskim gradovima!

Foto: Shutterstock, Pixabay

Ako posmatramo obe strane medalje, ova nedoumica je u potpunosti opravdana.

Za početak, da pogledamo koje bi bile prednosti, a koje mane izdavanja stana na dan.

Prednost: Veća zarada

Uhvaćeni u koštac sa novonastalom situacijom u svetu koja se ogleda i na domaću ekonomiju, danas ni za jedan biznis ovoga tipa ne možemo reći da donosi relativno dobru zaradu koliko izdavanje stana na dan. upravo zbog toga, ovo se izdvaja kao prvobitan motiv zbog kog se vlasnici i odlučuju na ovaj korak.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Motiv zbog kog se svi odlučuju na ovaj korak

Ukoliko poredite računicu za samo tri nedelje možete ostvariti neuporedivo veću zaradu od zarade na mesečnom nivou.

Mane: Svakodnevne obaveze oko stana

Sama rezervacija nije ''jedini posao'' koji imate da obavite. Gostu ste time, zapravo, 24/7 na usluzi. Prvenstveno, jer želite da se pokažete u najboljem svetlu gostu, kako bi ponovo iznajmio vaš stan, ali i zbog bezbednosti.

Republika

Foto: Shutterstock

Sređivanje stana

Zamislite da renoviran, ili kompletno nov stan date nekom potpunom strancu na raspolaganje na samo jedan dan, a on napravi problem, pa bude skuplja Dara nego mera.

Kada gost napusti stan, potrebno je srediti ga za narednog gosta, što će vam dodatno oduzeti vreme.

Problemi sa komšijama

Iako se stan na dan može iznajmiti i na dugoročniji period, češći je slućaj da se ovakav vid privatnog smeštaja koristi za najam od nekoliko dana.

Kako kaže naš narod - sto ljudi, sto ćudi, te nisu ni svi gosti isti. Neko vam može stan ostaviti čistiji nego što ga je našao, a neko vam ga može potpuno uništiti.

 A ako vam se gosti menjaju na dan, dva ili tri, sigurno će se naći neko od komšija ko će prijaviti buku u stanu, ili partijanje, koje nekad ume da bude loše po komšiluk, ali i po samog stanodavca.

Posmatrajući prostu računicu na mesečnom nivou izdavanja stana na dan i na mesec dana, dolazimo do sledećeg: 

Ukoliko biste se odlučili da stan izdajete na dnevnom nivou, cena će vam zavisiti od lokacije i opremljenosti stana, te se cene kreću od 30 evra, pa naviše. Ukoliko je stan u strogom centru Beograda, tačnije u Svetogorskoj ulici, dnevni najam je između 40 i 50 evra po noćenju.

Republika

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Trg republike

Ako pomnožimo 50 evra sa 30 dana u mesecu, dolazimo do cifre od 1.500 evra. A ako bismo izdali isti stan u centru grada, zaradili bismo približno 1000 evra, što pravi jasnu razliku i tu dobijamo odgovor šta je isplativije.

Otišli smo malo dalje, do Novog Sada i uporedili cene, gde dolazimo do šokantnih podataka.

Za Republiku, stanodavac iz Novog Sada, Strahinja Kovač, daje nam sledeće informacije:

- Naravno da mi se više isplati stan na dan, posebno što se neretko izdaje po osobi, a ne po broju noćenja. Cene su raznolike, u zavisnosti od lokacije, opremljenosti stana, ali se kreću od 20 evra do 50 po osobi, ukoliko je u pitanju potez oko Železničke stanice, a ako govorimo o centru grada, onda je to i cifra od 70 evra. Mesečno se stan izdaje za nekih 500 evra, pa vi uporedite - govori nam sagovornik i dodaje:

- Naravno, većina ljudi sa bukinga pribegava i dobrom, starom, oprobanom metodu...kako bi izbegli dodatna plaćanja i takse prema Bookingu, preko mail-a rešavate ugovaranje iznajmljivanja stana, gde čak možete i spustiti cenu, što je još bolje po goste. Onda Booking nema ništa sa tim. Naravno, malo je poštenih stanodavaca, pa vrlo često imate rizik od prevara. 

Republika

Foto: GUP/NSuživo

Novi Sad

Takođe smo pitali i kako se kreću cene vikendica:

- Vikendice se običnu kreću oko 100 evra dan, ali tu imate i varijantu pola dana, ili ceo, što vam se opet isplati. Takođe zavisi i od toga da li ste pored reke, ili ne, opremljenost same vikendice i tako dalje.

Ova konverzacija nas je uvela u sledeću dilemu..po ovoj računici ispada da su u centru Novog Sada stanovi na dan sa jačim cenama nego određeni stanovi u centru Beograda ? 

No, nismo želeli da se zaustavimo na tome.

Posle Beograda i Novog Sada, uporedili smo cene stanova u Nišu.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/Rohan Katwe

Niš

U Nišu se stanovi na dan u širem centru grada kreću od 10 evra, pa naviše.

Kod Ćele kule možete naći dvoiposoban stan od 74 metara kvadratnih za 400 evra mesečno.

Republika

Foto: printskrin

Kruševac

Pitali smo turističkog radnika Marka Beloicu kako se kreću cene iznamljivanja stanova u Kruševcu:

- Ako govorimo o centru grada za jednu pristojnu garsonjericu mesečno se traži 150, 200 evra, ne više od toga. A ako su u pitanju stanovi veće kvadrature, oko 250 evra, 300, zavisi. Moj drug izdaje stan na dan, takođe u centru, za 20 evra po noćenju - objašnjava nam Marko.

Bilo kako bilo, da li se na kraju odlučili za mesečno izdavanje nekretnine, ili na dan, dobro svedite računicu, uzmite u obzir sav rizik koji sa sobom nosi i ne zaboravite da napravite listu prednosti i mana pre nego što donesete odluku, pa šta prevagne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading