ČUDO OD ŽENE! Neverovatan poduhvat srpske naučnice: Nevena predaje na 3 prestižna fakulteta, a istovremeno je i majka!

Autor:

Vesti

03.09.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatna Kragujevčanka Nevena Jeremić predaje na čak tri fakulteta, u Kragujevcu, Moskvi i Luivilu.

ČUDO OD ŽENE! Neverovatan poduhvat srpske naučnice: Nevena predaje na 3 prestižna fakulteta, a istovremeno je i majka!

Foto: Privatna arhiva

Nevena Jeremić, profesorka farmaceutske hemije, sa samo 34 godine postigla je ogroman uspeh i dala veliki doprinos razvoju nauke na našim prostorima, a naročito na matičnom Medicinskom fakultetu u Kragujevcu

Mlada naučnica predaje na čak 3 fakulteta, kao vanredni profesor u Kragujevcu i na fakultetu „Sečanov” u Moskvi i kao gostujući u Luivilu u SAD.

-  Moj put ka nauci počeo je pre 14 godina kad sam otišla u laboratoriju za kardiovaskularna istrazivanja kojom rukovodi prof. dr Vladimir Jakovljevic da uradim svoj studentski rad. Dan po dan meni je to izgledalo kao beg od suvoparnog učenja, nešto novo i interesantno i proces u kome zapravo i spoznajem šta je to nauka i u kojim sve pravcima ona moze da ide kao i kakvi su benefiti bavljenja istom - počinje priču o svojim počecima u nauci profesorka Jeremić za Republiku.

Foto: Privatna arhiva

Nevena Jeremić na uručenju nagrade za najbolju naučnicu na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu 2021. godine

Po osnovnom obrazovanju sam magistar farmacije i to je divno zanimanje koje sam odabrala kao osnovno, međutim moji izbori i život su me odveli u neki drugi, akademski svet. Kada i kako su počele da se nižu prve naučne publikacije, motivacija je postajala jača a put uz pomoć mog mentora sve jasniji - kaže.

Rezultat njenog predanog rada je, kako nam je ispričala, 60 autorskih i koautorskih radova objavljenih u svetski priznatim časopisima, a jedan je citiran čak više od 120 puta od strane kolega širom sveta.

Takođe, Nevena je na svom matičnom fakultetu izabrana za najbolju naučnicu 2021. godine. 

Put do uspeha krivudav, pun slepih ulica

Nevena je osnovne studije farmacije upisala 2007. godine, a diplomirala 2012. godine, kada je upisala i doktorske studije.

-  Put, kao put, pravac, krivine, jednosmerne, ali i slepe ulice. Svega je bilo ali ja nekako mislim da sam i dalje na pocetku. Diplomirala sam 2012. i odmah iste godine sam upisala doktorske akademske studije na matičnom fakultetu. Volontiranje u trajanju od 4 godine u laboratoriji kada je za to potrebno da žrtvujete sve svoje slobodno vreme, niko nije u potpunosti  razumeo. Danas je možda još teže, jer je potrebno da balansiram između porodice koja je naravno na prvom mestu - kaže Nevena koja je tokom građenja svoje karijere postala i majka. 

Sa druge strane, nekada uslovi za rad, nisu bili kao sada, sve je bilo znatno teže, ali eto, na kraju sigurno da sam snalažnjivija i otpornija, ali i zahvalnija na svemu što imamo danas.

Foto: Privatna arhiva

Nevena Jermeić na kongresu naučnika iz kardiovaskularne oblasti

- Bez obzira na sve, ni tada, a ni sada nisam odustala od posla koji me čini srećnom. Podrška mentora i kolega iz laboratorije, naravno i moj trud i rad, doprineli su da već 2015. sa 27 godina doktoriram. To je do tada bio i najemotivnji momenat moje karijere, sledeci je bio kada sam i sama po prvi put bila mentor. Nakon odbranjene doktorske disertacije, već je usledio put za SAD.

Dve godine se usavršavala u Americi

- U Americi sam provela dve godine na usavrsavanju nakon dokotrata i to je u svakom smislu bilo usavrsavanje - kaže.

U Americi je individualni rad izrazen i bilo je jako tesko uciti razlicite metode na kojima se tamo zasniva rad (ni jednu pre odlaska nisam znala) a paralelno raditi na vise projekata za koje su vam upravo neophodne te iste metode. -

Profesorka Jeremić ističe da je period boravka u SAD - u bio najplodonosniji period njene karijere, ne samo u smislu broja publikacija, već je tada i postavila temelje za dalji naučni rad.

Sam dolazak bio je stresan, kaže, zbog selidbe i straha od nepoznatog. Međutim, vrlo brzo su suprug i ona uspeli da ostvare prijateljstva i kontakte koji su im ulepšali boravak. Slobodno vreme koristili su da putuju, što smatra najboljom investicijom.

Foto: Privatna arhiva

Nevena Jeremić iz Kragujevca predaje na 3 fakulteta, a priprema saranju i sa četvrtim

Profesor je na 3 fakulteta

Nevena je od 2013. godine zaposlena na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Danas je u zvanju vanrednog profesora za užu naučnu oblast Farmaceutska hemija.

- Kada sam završila sa svojim dvogodišnjim ugovorom na Univerzitetu u Luivilu u Kentakiju, SAD, šef odseka za Fiziologiju Dr Irving i moj mentor dr Tyagi su mi ponudili da me zaposle kao nastavnika, ali ja sam to odbila - priča Nevena za Republiku o svom angažovanju na čak 3 falkulteta.

- Kako bismo održali kontakt i nastavili vrlo uspešnu saradnju 2018. su me izabrali za gostujućeg profesora, a 2021. reizabrali na još 5 godina. -

- Rusija je došla, za mene lično kao nagrada. Već dugi niz godina sarađujemo sa profesorom Boljevićem, a profesor Jakovljević je na prvom Moskovskom IM Sečenov Univerzitetu izabran u redovnog profesora. Kao posledica tako uspešne saradnje, kapaciteta i mogućnosti koje mi imamo, par mojih kolega i ja smo izabrani u vanredne profeosore - navodi i dodaje da je veoma teško doći do toga da predajete na dva inostrana fakulteta, ali da je još teže održati i da je veliki i težak posao pred njom - kazala je.

Profesorka Jeremić otkrila nam je da je u pripremi saradnja sa još jednim fakultetom, u Ohaju, odnosno da je saradnja već počela, ali da je treba i papirološki ozvaničiti.

U Srbiji je svake godine bolje za nauku

Nevena nam je ispričala i da u Srbiji ima ozbiljnih naučnika, ali i da se za nauku svake godine sve više novca izdavaja. Međutim, smatra, može i mora još bolje. 

U Srbiji se bavim naukom iz ljubavi prema Srbiji, prema nauci i prema ljudima sa kojima blisko sarađujem i sa kojima je svaki težak rad inspiracija i avantura, a svaki uspeh motivacija za dalji rad. Kao tim verujemo da naše vreme tek dolazi - zaključila je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Loading
Smešno

03.09.2022 17:38

Ko ne može u BGu ni da položi ispite na doktorskim studijama u KG doktorira, ko šiša kvalitet i znanje. Tako i ona kao Krivokapićev sin i ćerka. Za tri godine, po hitnom postupku sa jednim radom (ako i to ima). Kako stiže i da sačeks promociju (pola godine) i konkurs (pola godine) i porodiljsko odsustvo (barem godinu) i mandat docenta (5 godina) i postane vanredni profesor do 34. Pa na način na koji se doktorira u KG i onda hvalisanje. Valjda je normalno da profesor Univerziteta bude i roditelj?! A kod kog farmaceuta je doktorirala farmaceutsku hemiju, kad su u nastavnom kadru, pri otvaranju odseka bili svi lekari. Realnost za početnika ovoliki radovi??? Klasično dopisavanje, poklonjeno autorstvo i neetičko i neakademsko ponašanje. Mnogo je ovakvih primera u Srbiji. Uzaš zemlje Srbije. Čega se pametan stidi....

Sramota Srbije

03.09.2022 17:49

Žena ima 15 radova godišnje, pa svako ko je napisao jedan rad, zna da ne postoji mogucnost da se za godinu dana nastancuje 15. Pogotovom za mladog istraživača. A jos farmaceutska HEMIJA, a radovi u casopisima iz fiziologije i medicine pretežno, da nije tragično bilo bi komično. Ali... Jedan od koautora mlađani Miloš Krivokapić. Jasno je kako je dotična persona progurana... Kao što i mlađani Krivokapić i njegova porodica tokom studiranja u Srbiji, malo Srbi, malo Crnogorci, a sad posta velikan Univerziteta u Podgorici. Ljudi ovo je za policiju, za zatvor i zabranu rada, a ne za hvalisanje! Poklonjena autorstva!

Jovana

03.09.2022 19:40

Svaka čast Nevena! Ponosna sam na tebe iako te ne poznajem. Divno je pročitati ovakvu biografiju i divim ti se na tvom uspehu i karijeri. Kao ato si vec u tekstu rekla u Srbiji je sve vise naucnika i to mw raduje. Želim ti puno uspeha u daljem zivotu i karijeri.

Penzioner

02.10.2022 12:56

Kome se carstvu(komentaru) prikloniti pitanje je sad.