ZVALA SE DOBRILA, VOLELA JE ĐAKE, A ONI SU JOJ DOŠLI GLAVE! Uznemirujuća objava profesora engleskog jezika u Gimnaziji u Kovačici: Navijali su do poslednjeg atoma njene snage!

Autor:

Vesti

08.10.2022

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bili srećni zbog stradanja i smrti jednog divnog nedužnog bića koje ih je bezuslovno volelo, napisao je profesor Goran Herling o učenicima škole u Kovačici.

ZVALA SE DOBRILA, VOLELA JE ĐAKE, A ONI SU JOJ DOŠLI GLAVE! Uznemirujuća objava profesora engleskog jezika u Gimnaziji u Kovačici: Navijali su do poslednjeg atoma njene snage!

Foto: youtube.com/lenamarkovic996

Profesor engleskog jezika u Gimnaziji u Kovačici, Goran Herling, u jednoj objavi na društvenim mrežama opisao je događaj koji se juče odigrao u jednoj srednjoj školi u Srbiji, a koja je izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama.

Đaci škole, čije ime Herling nije želeo da otkrije, nisu učesnici, ali jesu bili posmatrači scena u kojima je čopor pasa rastrgao mačku Dobrilu, koja je, prema pisanju profesora, praktično bila kućni ljubimac ovog školskog kolektiva.

Osude, neverica, zgražavanje zbog nedostatka empatije, pitanje čemu su učili decu i gde smo, na kraju krajeva, došli kao društvo – sve se to može pročitati u komentarima Herlingovih kolega u Fejsbuk grupi koja okuplja prosvetne radnike.

Njegov post prenosimo u celini:

"Zvala se Dobrila.

Bila je dobra, kako joj i ime kaže. Ceo svoj żivot provela je u školi.

Volela je nastavnike, volela je učenike. Pratila je učenike, pričala s njima, volela ih.

Učenici su joj došli glave.

U školskom dvorištu ju je okrużilo šest pasa. Pse su okružile još veće zveri – učenici.

Navijali su.

Navijali su do poslednjeg atoma Dobriline snage, kojom se branila od šest pasa.

Umesto da spasu Dobrilu, zabavljali su se poslednjim trenucima njene borbe za život, pre nego što je raskomadana.

Nisu oterali pse. Navijali su. Uživali u klanici. Bili srećni zbog stradanja i smrti jednog divnog nedužnog bića koje ih je bezuslovno volelo.

Republika

Foto: Printskrin/Facebook/Mira Rosnic

Mačka Dobrila

 

U svojim tinejdžerskim godinama postali su saučesnici u ubistvu. Postali su ubice.

Naravno, niko im u školi ni reči neće reći povodom zločina koji su izvršili.

Zbog Dobrile neće biti pojačanog vaspitnog rada, seansi sa nezainteresovanim psiholozima, odeljenjskim starešinama, nastavnicima, roditeljima. Čak ni pomena na ČOS.

A zašto bi i bilo?

I roditelji i nastavnici preopterećeni su sopstvenim životima, po ceo dan kukajući nad njima, ne shvatajući da su im upravo takvi, jer su ih svojim izborima takvim učinili. Svaki put kada ćutke pređemo preko zla, dali smo zlu dozvolu da u jednom trenutku pređe preko nas i pregazi nas.

Verujem u neku kosmičku pravdu, kako god je ko nazivao.

Verujem da postoji nešto, što se neumoljivo stara o karmičkim dugovima. Možda ne odmah, već za koju godinu, ili čak i deceniju, kada vinovnike snađe nešto protiv čega su nemoćni, kao što je, nemoćna da se odbrani, bila i Dobrila.

Nešto što nas, učinivši da na sopstvenoj koži osetimo posledice svog činjenja i nečinjenja – uči. U velikoj školi bez zidova, u kojoj, iz života u život, ponavljamo gradivo sve dok ga ne naučimo…"

Profesor Herling je za beogradske medije rekao da namerno nije naveo naziv škole jer poznajući naš mentalitet, pažnja javnosti će se fokusirati na „Ko je to uradio?“, umesto na sam užasni čin. 

On smatra da je sa pedagoške strane neophodno razgovorom nastavnika te škole sa svojim učenicima izazvati katarzu i veruje da je to mnogo delotvornije od lepljenja etiketa školi, nastavnicima i učenicima od strane lokalne zajednice i šire.

- Koliko sam danas obavešten, moj tekst je naišao na odjek u samoj školi i takvi razgovori sa učenicima se vode od jutros. A koliko čitam iz poruka koje mi stižu, razgovori, uz čitanje teksta, biće vođeni i u drugim školama i gradovima u zemlji - rekao je profesor.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
pinokio

08.10.2022 17:34

takva nam je cela drzava , tako nam je sve. Svo to zlo i apatija se prenosi na sve nas . Politicari divljaju , dopustaju pljacku stanovnika, izvrsitelji divljaju, policija divlja nad neduznim narodom dok kriminalcima nesme ni da pisne sve se urotilo protiv dobra i covecnog. Nista nije slucajno , jednostavno neka veoma negativna energija se siri svuda oko nas . Lopovi nekaznjeno kradu , ali cik se pokusaj odbraniti , jer ako prekoracis upotrebu sile , gotov si . Zamislite koliko je to morbidno. Znaci mene neko napada a ja cak nemam prava ni da se branim. Valjda treba da cekam da me neko obucen i LICENCIRAN odbrani.A dotle imam pravo samo da umrem. Ma jebe mi se za te bolesne demokratske zakone. Ako me neko napadne , znam kako cu se braniti . Svim sredstvima i odmah . A tom neka je Bog na pomoci. Poserem se n demoraktiju , nesto najbolesnije od nastanka roda ljudskoga i najogavnije . Prosto za nevidjeno gadjenje .

Aleksandra

08.10.2022 18:27

2007 godine ucenici osnovne skole iz Kovina upali su nam u dvoriste i nabili na kolac 3 neduzna mala maceta koje je moj sin spadao sa ulice. Tafa ni skola ni roditelji te dece nisu reagovali. Deca tog uzrasta nosila su nozeve u skolu. Zlo se samo gomila i to vec u osnovnoj skoli

Dragan Ferencevic

17.11.2022 18:18

@Aleksandra - Nazalost 100 posto si u pravu , kada vidim takvu decu dodje mi da ih zadavim pa onda pitam sam sebe ja nisam oni ali takve stvari po nekada izludjuju za sve su krivi jedino i jedino roditelji jer deca oponasaju njih od njih uce njih kopiraju , sve to dolazi sa zapada i njihovom demokratiom sa holivudkim filmovima masinerija propagande i kreiranja populacije, porodicne vrednosti nestaju niti pe..r je normalno normalno je da dve tate ili dve mame usvajaju decu traziliste gledajte , zato treba ustati protiv takvih stvari javno osuditi a i pojedinacno povecati drakonski kazne , krivicno delo je i ako ne ukazes pomoc nekome u neprilici i to bi trebalo kaznjavati bez obzira na razlog, pomoci nekom u nezgodi bilo saobracajna ili neka druga je obaveza a za neukazivanje zatvor

Lona

08.10.2022 20:22

Kakva apatija? Deca po skolama su monstrumi, bezosecajna stvorenja, zla. Važno im je ko kako izgleda, ko ima novca, ako im se neko čini kao gubitnik, oni ga guraju još više. Zanemarljiv je broj normalne dece.