TIHI UBICA URNIŠE ORGANE: Gorica dugo nije znala da ima dijabetes

Autor:

Vesti

07.10.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oboleli se često ne jave lekaru sve dok komplikacije ozbiljno ne uzmu maha.

TIHI UBICA URNIŠE ORGANE: Gorica dugo nije znala da ima dijabetes

Foto: YouTube/Printscreen

Dijabetes često nazivaju tihim ubicom. S punim pravom, pokazala je i smrt Gorice Nešović, omiljenog radio-glasa. Umrla je prekjuče, u 59. godini, od posledica svega što je dijabetes učinio njenom krhkom organizmu, a da punih 10 godina i nije znala da ga ima.

Reč je, kažu stručnjaci, o krajnje podmukloj bolesti koja je peti uzročnik smrti kod građana Srbije. Najveći problem jeste upravo to što veliki broj obolelih ne zna da boluje od dijabetesa, te bolest otkriju tek nakon pojave ozbiljnih simptoma, kada je obično nastalo dve, tri ili više komplikacija.

Prema podacima Instituta "Batut", u Srbiji je trenutno oko 770.000 obolelih od dijabetesa, a stručnjaci kažu da se možda može govoriti i o brojci od 800.000. Od ukupnog broja obolelih, registrovanih je oko 470.000, što znači da će ostatak to tek saznati.

Poslednja kolumna: Sitnice koje izmame sjaj u očima

Novinarka Gorica Nešović redovno je pisala kolumne, a moto poslednje, objavljene samo dva dana pred njenu smrt, bile su njene reči: "U svakom danu postoje sitnice koje izmame sjaj u očima."

- Želim da imam i trošim prilike. Ako se ne dese same od sebe, ja ću da ih proglasim. Ne mora svaka da bude specijalna. Uostalom, tih specijalnih u životu ima jako malo. Kad otvorim ormar, pun ko oko. Po dve-tri stvari na jednoj vešalici, nema mesta ni za šta. Kad treba da se obučem i izađem, po 15 minuta razbijam glavu, ne znam (nemam) šta da obučem. Ček da vidim. Lep, novi sako, kupljen pre više od 15 godina u "L. Ashley", nežan cvetni dezen... ccc... nije mi to za dan, to čuvam za neku priliku. Pantalone, tri puta obučene, nove... I njih čuvam za neku priliku - napisala je Gorica.

Kako je za Republiku objasnio predsednik Dijabetskog saveza Srbije Aleksandar Opačić, najveći problem jeste nemarnost:

- To najbolje objašnjava najosnovnije pitanje: kada smo poslednji put uradili kompletnu krvnu sliku, bez uputa lekara, čisto radi kontrole. Najčešće se pacijenti javljaju kada počnu da osećaju bol. Svest o prevenciji u Srbiji, nažalost, još nije dovoljno razvijena.

Naš sagovornik dodaje da je veliki problem u našem narodu i neznanje:

- Mnogi, kada govore o dijabetesu, ističu one osnovne stvari, ne jesti slatko, masno, ali dijabetes nije to, ova bolest je mnogo kompleksnija. Baš zato moramo mnogo više da govorimo o prevenciji, ali i da uputimo ljude na to kako da prepoznaju dijabetes, kako da shvate da je vreme da se obrate lekaru. Pa tako konstantan umor ili pak gubitak kilograma, iako redovno uzimamo obroke, nije zbog stresa na poslu već je možda upravo to signal da smo oboleli.

U slučaju Gorice Nešović nije bila reč o njenom nemaru jer su je lekari godinama šetali od jednog do drugog, ne znajući da uspostave pravu dijagnozu. Gorica će biti sahranjena u ponedeljak 10. oktobra u 14 časova na beogradskom groblju Orlovača.

Simptomi

Dijabetes tipa 1

- učestala žeđ

- učestalo mokrenje

- umaranje

Dijabetes tipa 2

- promene raspoloženja

- izražen umor

- gubitak kilograma iako imamo redovne obroke

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading