SVADBE BEZ DECE, NOVI TREND U SRBIJI: Mladencima smeta "cika i vika" dok se vesele!

Autor:

Vesti

11.10.2022

06:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno su se društvene mreže usijale zbog tvita u kome je pisalo da je žena dobila pozivnicu za svadbu, ali bez dece.

SVADBE BEZ DECE, NOVI TREND U SRBIJI: Mladencima smeta "cika i vika" dok se vesele!

Foto: Shutterstock, Pixabay

U subotu je svadba... U pozivnicama pisalo da se deca ne dovode na svadbu. Samo odrasli. Nemam decu, al me gledaj kako ti ni ja neću doći - pisalo je u objavi koja je podelila korisnike Tvitera.

Dok su jedni podržavali ovu odluku, navodeći da je na roditeljima odluka da li će decu dovoditi na proslave i da je u poslednje vreme ovo postalo pomodarstvo, drugi su, pak, pisali da im je ovakva odluka mladenaca jasna, te da nije prijatno slušati decu kako "pište i vrište".

 

 

- Zašto? Imam decu, nikad nam niko nije rekao da ih ne vodimo, ali nam nije padalo na pamet da ih vodimo, jer deci uopšte nije mesto tamo - preglasna muzika, desetine ljudi, predugo traje, smorim se ja, a da neće dete - jedan je od komentara koji su opravdavali postupak.

Mi smo kontaktirali nekoliko parova koji su u skorije vreme pravili svadbu i pitali ih da li su imali ovakav uslov tokom planiranja proslave.

"Želeli smo žurku"

Beograđani koji su prošle godine rekli sudbonosno "da" odlučili su se da među zvanicama nemaju decu, čak ni svoje najbliže porodice. Oni su želeli da ostanu anonimni, jer su, kako kažu, već dovoljno neprijatnosti imali tokom planiranja i nakon svadbe.

- Želeli smo malu proslavu pre svega. Unapred smo znali da će se mnogo šire rodbine naljutiti, ali smo ipak odlučili da nam proslava bude u klubu, gde, logično, deca i ne treba da budu - kaže naša sagovornica.

- Smatram da zadimljen prostor, glasna muzika i takva atmosfera nije prikladna, niti prijatna, tako da našu odluku i danas smatram ispravnom. -

Danas kažu da su tada zbog toga preživeli veliki stres, ali da su ostali dosledni, budući da se se veliki deo porodice naljutio, a neki nisu ni došli.

Republika

Foto: shutterstock

Ilustracija

Jevtići imali gosta od mesec i po dana

Bračni par Nevena i Ivan Jevtić iz Beograda svadbu su pravili pre 5 godina. Imali su 170 zvanica, od kojih najmlađi nije još napunio ni 2 meseca, dok je najstarija bila baka mladoženje koja je imala preko 80 godina.

- Imali smo desetak deteta, među kojima je najmlađi gost bio sin moje drugarice, koji je tada imao svega nepuna 2 meseca - počinje priču Nevena i dodaje da je poziv na njihovo venčanje bio za sve.

Mi smo voleli i želeli da naši prijatelji i rodbina povedu svoje najmlađe članove. Nije nam to uopšte smetalo i pitam se kako neko može da kaže "dođite, ali bez dece". -

Republika

Foto: shutterstock

Ilustracija

Jevtići dodaju da su se svi lepo proveli i da nisu imali nikakvih incidenata.

- Beba se jeste malo umorila i uznemirila u jednom trenutku, mada je veći deo svadbe prespavao. Nije dočekao tortu i bilo mi je žao što je majka morala da ode, ali smo razumeli i sada, kada sam majka, tek razumem situaciju - ispričala nam je Nevena i dodala da su oni roditeljima i obezbedili sobu u kojoj su deca mogla da se odmore, presvuku, nahrane i slično.

Na svadbu nisu zvali "matorce"

N.M. i M.M. izu jendog grada u unutrašnjosti imali su drugačije zahteve. Oni su na svoju svadbu pozvali samo mlađe prijatelje i porodicu. Na svadbi su imali jedno dete, ali je i njega ubrzo otac odveo kući i vratio se na proslavu.

- Svadba je bila u subotu, ali smo mi u petak organizovali ručak za starije, roditelje, babe i dede, otprilike za dvadesetask ljudi - ispričala nam je N.M.

- Na sam čin opštinskog venčanja bili su svi pozvani, ali smo mi želeli žurku i na nju su bili pozvani samo mladi, prijatelji, sestre, braća... -

Republika

Foto: Photo by Fábio Alves on Unsplash

Ilustracija

Popodne nam je bila žurka, prvo je bio DJ, a posle bend i mi smo bili isključivi - bez običaja, jer nemaju smisla kad smo već živeli zajedno skoro pet godina - istakli su i napomenuli da su sve troškove svadbe snosili upravo mladenci i da niko nije mogao da im diktira ko će biti i pozvan i kako će se proslava organizovati.

- Moji roditelji su se baš naljutili - rekla je mlada i dodala da su došli samo na opštinsko venčanje, ali da se na ručku koji je organozovan za starije članove porodice nisu pojavili. Mladoženjini su, pak, razumeli ovu odluku.

Mladenci ranije nisu pozivali goste

Tokom istorije svadbeni običaji su se menjali, pa su tako spisak gostiju nekada pravili roditelji mladenaca, i to najčešće mladoženjini. 

Zvanice su se pozivale buklijom, čuturom napunjenom vinom ili rakijom, umesto današnjih pozivnica. Osoba zadužena da nosi svečanu čuturu do svih zvanica nazivala se buklijaš ili ćata i to je najčešće bio mladoženjin rođak, najčešće neko mlađi. U nekim krajevima ova čast pripadala je mladoženjinom ocu ili starom svatu.

Njihova osnovna uloga bila je da sve goste obaveste o predstojećem slavlju. Zvanice bi ispijale vino ili rakiju iz čuture, a zatim kitile bukliju najčešće novcem i peškirom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading