VEČITA DILEMA: Da li bi trebalo uzeti muževljevo prezime ili ne? Odgovori žena će vas IZNENADITI!

Autor: N. J.

Lifestyle

05.10.2022

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za neke žene uzimanje muževljevog prezimena se podrazumeva, ali često one koje to ne učine smatraju se sebičnim.

VEČITA DILEMA: Da li bi trebalo uzeti muževljevo prezime ili ne? Odgovori žena će vas IZNENADITI!

Foto: shutterstock

Počela je sezona venčanja. Među najvažnijim pitanjima je kakvu večnčanicu će mlada obući, koje će boje biti dekoracija, ali u poslednje vreme bitno pitanje je: Kako će se prezivati?

U Srbiji na venčanju imate tri mogućnosti:

1. Da zadržite svoje prezime

2. Uzmete njegovo

3. Kombinovati model: Svom prezimenu možete dodati njegovo

Obimna britanska studija sprovedena na 13.000 žena kaže da je čak 80 odsto ispitanih odgovorilo da je prihvatilo muževljevo prezime.

Foto: shutterstock

Par posle venčanja

Šta kažu žene u Srbiji?

Razgovarali smo sa udatim i neudatim damama koje su jasno izrazile svoj stav. Nekoj od njih to je čin ljubavi, povezan sa tradicijom, dok druge ne analizuiraju pomenuto pitanje "duboko", koliko na primer feministkinje kojima je ovo pitanje "goruće".

Lidija Mićić (40) 

- Želela sam da uzmem njegovo prezime, tako sam se osećala tada i nisam se pokajala. Nema veze sa tradicijom niti očekivanjima drugih. Svadba nam je više prošla u kolima, jer smo se vozili od mesta do mesta, padala je kiša, ali ipak je bilo fenomenalno. Da mogu da vratim vreme ništa ne bih menjala osim što bih insistirala da idemo negde da se slikamo - priča naša prva sagovnornica.

Bisa Milošević (29)

- Prezime sam uzela zbog običaja, ali mi je sada žao što nisam dodala na svoje njegovo. Svadbu nismo imali, i mnogo toga bih promenila, ali u tom trenutku (kada smo se venčavali), bila sam u drugom stanju, pa nam se malo i žurilo. Na samoj ceremoniji venčanja bili smo sami sa svedocima, a sutradan smo otišli na odmor da proslavimo. Bilo je lepo, kao i svaki početak - iskrena je naša druga sagovornica.

Jelena Ostojić (42)

- Pre 20 godina kada sam se udavala, očekivalo se, da ne kažem podrazumevalo, da mlada uzme mladoženjino prezime. Smatralo se sramotom ako bi samo dodala njegovo prezime. Mislim da je nebitno ko ce čije prezime nositi i da je danas razmisljanje mladih po tom pitanju potpuno drugačije, kao i da se ne pridaje važnosti tome - objašnjava Ostojićka.

Andrea Đorić (26)

Što se mene tiče, verovatno bih promenila prezime jer će se deca prezivati kao otac i ne želim da se razlikujem. Hoću da zvučimo kao porodica. Izuzev, ako su oba prezimena kratka i zvučna bih zadržala svoje i dodala - ističe ona.

Aleksandra Cvijanović (31)

- Mi smo jedna porodica, tako da ne vidim razlog da se prezivam drugačije od ostalih članova iste. Svakako mislim da bi žena trebalo da uzme njegovo prezime, jer to doprinosi osećaju pripadnosti - kaže naša poslednja sagovornica. 

Foto: shutterstock

Prvi ples mladenaca

Izaberi ono što te čini srećnom

Uvek će biti onih koji neće razumeti vašu odluku da zadržite svoje prezime, ili pak da uzmete njegovo. Za vas je najbolje da samostalno odlučite o tome, jer kako mnogi psiholozi ističu nekada ni samom muškarcu nije toliko važno kako ćete se prezivati koliko njegovoj rodbni i prijateljima. Razlog tome je što je zadržavanje svog prezimena uglavnom tumači kao dominacija žene kao supruge, dok se preuzimanje njegovog nekada radi samo da bi se zadovoljile društvene norme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading